Bo Burnham: Inside

Το Netflix προωθεί το «Inside» ως το νέο comedy special του ταλαντούχου κωμικού Bo Burnham. Τίποτα δεν μπορεί να προετοιμάσει τον θεατή γι’ αυτό που θα παρακολουθήσει!

Bo Burnham: Inside - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Το «Inside» αποτελεί ένα comedy special του Netflix, που δημιούργησε ο Bo Burnham μέσα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού του και μόνος του(!), κατά το διάστημα της καραντίνας του προηγούμενου έτους.

Άποψη: Το «Inside» του Bo Burnham, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση στο διαδίκτυο, καθώς έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως το σημαντικότερο, ίσως, «καλλιτεχνικό προϊόν» που γεννήθηκε μέσα στα σωτήρια έτη 2020 και 2021. Αξίζει άραγε όλο αυτό το hype; Η απάντηση είναι ένα βροντερό «ΝΑΙ».

Το Netflix προωθεί το «Inside» ως το νέο comedy special του ταλαντούχου κωμικού Bo Burnham. Στην πραγματικότητα όμως αυτή η ταμπέλα δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστο να περιγράψει το τι ακριβώς είναι το «Inside». Την καλύτερη περιγραφή την δίνει μάλλον ο ίδιος ο Burnham, από το πρώτα κιόλας λεπτά της ταινίας, με την φράση «Καλώς ήλθατε, σε ότι και να είναι αυτό». Τίποτα δεν μπορεί να προετοιμάσει τον θεατή γι’ αυτό που θα παρακολουθήσει.

Αρχικά το «Inside» αποτελεί μια ωδή προς την ίδια την διαδικασία της δημιουργίας. Η ταινία γράφτηκε, σκηνοθετήθηκε, γυρίστηκε και μονταρίστηκε μέσα σε ένα μικρό δωμάτιο από τον ίδιο τον Burnham, ο οποίος φυσικά είναι και ο μοναδικός πρωταγωνιστής της.  Η αφήγηση προκύπτει μέσα από ευφυέστατα τραγούδια, σκερτσάκια και μονολόγους που, εκτός των θεμάτων που σχολιάζουν, αναδεικνύουν και ολόκληρη την διαδικασία με την οποία ένας δημιουργός προσπαθεί να δώσει σάρκα και οστά στο έργο του. Ο θεατής αποκτά έτσι μια πραγματικά «εσωτερική ματιά» στον μυστηριώδη και γεμάτο αγωνία, ανησυχίες και εμμονές κόσμο του καλλιτέχνη. Σε επίπεδο DIY παραγωγής, το «Inside», αποτελεί ένα μνημειώδη επίτευγμα, που το βλέπεις να εξελίσσεται και να λειτουργεί μπροστά στα μάτια σου σαν ένας ζωντανός οργανισμός, μέσα από τα χέρια ενός και μόνο ανθρώπου.

Τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται και σχολιάζει ο Burnham, είναι πραγματικά δεκάδες. Φαίνεται όμως να υπάρχουν κάποιοι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους έχει στηθεί ολόκληρη η αφήγηση. Αρχικά, ο Αμερικανός δημιουργός προβληματίζεται ιδιαιτέρως από την επίδραση που ασκεί το internet στους ανθρώπους και ειδικά στους νέους (αυτή του την ανησυχία άλλωστε, την εκδήλωσε και στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο ως σκηνοθέτης το 2018, με το «Eighth Grade»). Ξεμπροστιάζει την κουλτούρα του YouTube με τα ψεύτικα reaction videos και τα υποτιθέμενα χαρούμενα (εντούτοις άβολα) intros των youtubers. Μιμείται  μοναδικά, τα live streams των gamers στο Twitch, προκειμένου να αναδείξει τον δικό του υπαρξιακό τρόμο. Παρουσιάζει ξεκαρδιστικά την copy/paste συμπεριφορά των ανθρώπων στα social media προκειμένου να πείσουν το «κοινό» τους για κάτι που δεν είναι. Αναφέρεται στο sexting, τις βίντεο κλήσεις και την ροή της πληροφορίας στο internet, αλλά και γενικότερα στον τρόπο με τον οποίο το διαδίκτυο προσφέρει «τα πάντα, για τα πάντα, όλη την ώρα» μέσα από ένα αξιολάτρευτο «Disney villain» τραγουδάκι που θα σας κολλήσει για τις επόμενες μέρες.

Ο δεύτερος προβληματισμός που διέπει το «Inside» είναι οι κοινωνικές διαμάχες και ανισότητα. Στο επίκεντρο φυσικά βρίσκεται ο καπιταλισμός και οι κύριοι εκφραστές του, οι εταιρίες, ενώ «τιμητική» αναφορά γίνεται και στο πρόσωπο του Jeff Bezos. Επίσης, ο Burnham δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην τάση των ατόμων (και κυρίως των προνομιούχων λευκών) να σχολιάζουν και να κρίνουν τα πάντα, πολλές φορές χωρίς να έχουν τις απαραίτητες εμπειρίες ή γνώσεις, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να μετατρέψουν ένα κοινωνικό φαινόμενο σε μια προσωπική ευκαιρία «αυτοβελτίωσης» τους.

Τέλος, από την μέση περίπου της ταινίας, ξεκινά και ένα πολύ πιο προσωπικό ταξίδι γύρω από έννοιες όπως αυτή της κατάθλιψης, της αυτοκτονίας και της ψυχικής υγείας. Το «Inside» μοιάζει με ημερολόγιο ναυαγού (σχεδόν κυριολεκτικά, λόγω του εγκλεισμού και των τριχών του Burnham που μακραίνουν όσο περνάν οι μήνες) μέσα από το οποίο ο συγγραφέας πασχίζει να κρατήσει τα λογικά του, ενώ ταυτόχρονα εξερευνά τον εαυτό του και τα βάθη του ασυνείδητου.

Είναι «βαρύ» και καταθλιπτικό το «Inside»; Ασφαλώς και είναι! Είναι όμως και ένα σημαντικό έργο το οποίο εκφράζει μια ολόκληρη γενιά.

Μια γενιά που ζει και λειτουργεί κυρίως μέσα σε έναν καινούργιο ψηφιακό κόσμο (ειδικά όταν, λόγω covid, ο φυσικός κόσμος έχει «απαγορευτεί» και μοιάζει αγνώριστος). Μια γενιά που πασχίζει να βρει τα πατήματα της ανάμεσα στις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Μια γενιά που χρόνο με τον χρόνο πιάνει όλο και υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης παγκοσμίως και που αναζητά διέξοδο και έκφραση μέσα από ένα νιχιλιστικό χιούμορ (Bojack Horseman, Rick and Morty κλπ). Μια γενιά που βλέπει να περνάνε τα λεγόμενα «καλύτερα της χρόνια» ανάμεσα σε ένα πάτωμα και ένα ταβάνι. Το «Inside» του Bo Burnham ήρθε για να μείνει. Καλή απόλαυση.

Γιώργος Τόγιας

Πρώτη δημοσίευση: 12 Ιουλίου 2021, 17:32
Ενημέρωση: 12 Ιουλίου 2021, 19:03
Τίτλος:
Bo Burnham: Inside
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Ηθοποιοί: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
87
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
20 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos