Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Προκειμένου να προσφέρει μία καλύτερη ζωή στη μητέρα του και τις αδερφές του ο Mateus αποδέχεται μία δουλειά σε μία μάντρα στο Σάο Πάολο.

Αλλά όταν αυτός και μερικά άλλα αγόρια παγιδευτούν στον επικίνδυνο κόσμο της εμπορίας ανθρώπων, ο Mateus θ’ αναγκαστεί ν’ αποφασίσει αν θα εργαστεί για το αφεντικό του, τον Luca, που ευθύνεται για τη φυλάκισή του, ή αν θα ρισκάρει το μέλλον το δικό του αλλά και της οικογένειάς του. 

Άποψη: Μετά το βραβευμένο μεγάλου μήκους σκηνοθετικό του ντεμπούτο Socrates o Alexandre Moratto επιστρέφει με μία σκληρή και ταυτόχρονα ειλικρινή ταινία για τη σύγχρονη δουλεία, την εμπορία ανθρώπων. Στους 7 αιχμαλώτους το όνειρο των ηρώων για μία καλύτερη ζωή μετατρέπεται γρήγορα σ’ εφιάλτη και ο τόπος εργασίας τους γίνεται η φυλακή τους.

 Ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης δημιουργεί μ’ επιτυχία ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον, από το οποίο δεν υπάρχει καμία περίπτωση διαφυγής και αποτυπώνει με απόλυτη πειστικότητα την πάλη ανάμεσα στην ηθική και την επιβίωση που βιώνει ο Mateus όταν συνειδητοποιεί πλέον ότι έχει παγιδευτεί σ’ ένα κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων και καλείται ν’ αποφασίσει αν θα δεχτεί την πρόταση να φέρει εις πέρας διάφορες δουλειές για λογαριασμό του αφεντικού του.

Όσο η ιστορία προχωρά η ταινία γίνεται όλο και πιο σοκαριστική και το κλίμα όλο και πιο ζοφερό και τεταμένο. Ο Moratto δεν στήνει στον τοίχο τους ήρωές του και δεν τους κρίνει για τις επιλογές που κάνουν ούτε όμως τους δικαιολογεί γιατί τα πράγματα είναι πιο σύνθετα απ’ ότι φαίνονται. Ακόμα και ο Luca έχει τους δικούς του λόγους που τον οδήγησαν στο δρόμο της παρανομίας. Και ενώ παρακολουθούμε την εσωτερική μάχη του νεαρού άντρα ένα σωρό ερωτήματα αρχίζουν να ξεπηδούν. Μήπως τελικά ο Luca και ο Mateus δεν διαφέρουν και τόσο πολύ μεταξύ τους; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να προδώσει κάποιος την ηθική όταν διακυβεύεται το μέλλον του και να γίνει από θύμα θύτης; Τι θα κάναμε εμείς στη θέση του Mateus και ποια απόφαση θα παίρναμε;

Σε επίπεδο ερμηνειών ξεχωρίζουν ο Rodrigo Santoro και ο Christian Malheiros. Ο πρώτος στο ρόλο του Luca αποδίδει όλη την ψυχρότητα και την σκληρότητα που εκείνος έχει αποκτήσει εμπλεκόμενος σε παράνομα κυκλώματα, ενώ ο δεύτερος ως Mateus καταφέρνει και μόνο με το ξέχειλο από ένταση βλέμμα του να μας παρασύρει στο γεμάτο ηθικά διλήμματα ταξίδι του ήρωα.

Την ταινία δε χαρακτηρίζει κάποια διδακτική διάθεση, αφού πρόθεση του Moratto είναι απλώς να παρουσιάσει ένα σαθρό κοινωνικό σύστημα που ευνοεί τη σε βαθμό δουλείας εκμετάλλευση των ανθρώπων και την ωμή και πολλές φορές ανατριχιαστική πραγματικότητα που δεν επιφυλάσσει για όλους happy end. Γι αυτό άλλωστε δεν κλείνει την ταινία μ’ ένα αίσιο τέλος αλλά μ’ ένα απαισιόδοξο και απόλυτα ρεαλιστικό φινάλε που αν και βαραίνει τους θεατές αντικατοπτρίζει την πραγματική ζωή.

Μετά την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Βενετίας το δράμα του Alexandre Moratto που μελετά τη σχέση αλληλεγγύης, προδοσίας, εξουσίας και επιβίωσης απέσπασε το βραβείο Sorriso Diverso Venezia.   

Aναστασία Σταθά

Πρώτη δημοσίευση: 22 Νοε. 2021, 19:34
Ενημέρωση: 22 Νοε. 2021, 19:34
Τίτλος:
7 prisoners
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
93
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10128
Tanweer
5947
Film Group
2726
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos