The Red Sea Diving Resort

The Red Sea Diving Resort - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Στις αρχές του 1980, μυστικοί πράκτορες της Μοσάντ αγόρασαν και έθεσαν ξανά σε λειτουργία ένα εγκαταλελειμένο ξενοδοχείο στο Αρούς, στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας, στην έρημο του Σουδάν. Ο σκοπός όμως δεν ήταν για τις διακοπές του κοινού, αλλά για τον επαναπατρισμό χιλιάδων Εβραίων της Αιθιοπίας, οι οποίοι βρισκόντουσαν αποκλεισμένοι σε στρατόπεδα προσφύγων στο Σουδάν. Ο επικεφαλής μιας μυστικής αποστολής, οδηγεί μαζί με την ομάδα του τους Αιθίοπες Εβραίους στην ελευθερία.

Άποψη: Η ταινία βασίζεται σε αληθινή ιστορία, μια ιστορία που δώθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγα χρόνια και αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια των Εβραίων της διασποράς. Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης του “The Red Sea Diving Resort”, Gideon Raff (“Homeland”), όμως αποφάσισε μαζί με το Netflix να δημιουργήσει μια ταινία για τον ηρωισμό των Ισραηλινών και όχι των Εβραίων της Αιθοπίας, οι οποίοι εν μέσω εμφυλίου πολέμου, έπρεπε να ταξιδέψουν στο Αρούς και από εκεί να μεταφερθούν στο Ισραήλ με τη βοήθεια των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ.

Ο Chris Evans πρωταγωνιστεί ως Ari, ένας ικανός και έξυπνος πράκτορας της Μοσάντ, του οποίου το motto είναι: «κανείς δεν μένει πίσω». Στην αρχή της ταινίας, ο Ari ρισκάρει τη ζωή του για να σώσει ένα μικρό αγόρι από μια ομάδα της ένοπλης εθνοφρουράς, μια πράξη που θέτει το πλαίσιο για όλη την υπόλοιπη ταινία: ο Evans είναι ο Captain Israel. Σε ένα αρκετά ευχάριστο μοντάζ που θυμίζει περισσότερο το “Ocean’s 11”, ο Ari επιλέγει τους υπόλοιπους πράκτορες που θα τον πλαισιώσουν για αυτήν την επικίνδυνη αποστολή, μεταξύ των οποίων την Haley Bennet, τον Michiel Huisman του “Game of Thrones”, τον Alessandro Nivola, αλλά και σε μικρούς ρόλους τον Greg Kinnear και τον καταπληκτικό Ben Kingsley, ο οποίος θα μπορούσε να υποδυθεί τον ρόλο του με τα μάτια του κλειστά.

Ίσως η χειρότερη κίνηση που έκανε ο σκηνοθέτης/σεναριογράφος να ήταν ο χαρακτήρας του Kebede Bimro, τον οποίο υποδύεται ο εξαιρετικός Michael K. Williams (“The Wire”, “Boardwalk Empire”). Ο Kabede πρεσβεύει όλους τους Αιθίοπες Εβραίους, είναι το αρχέτυπο ενός ολόκληρου λαού, ένας μοντέρνος Μωυσής. Και όμως, του παραχωρείται ένας μικρός μονόλογος στην αρχή και στο τέλος της ταινίας και ενδιάμεσα πολλές κλισέ ατάκες. Γενικότερα, η ταινία βρίθει με κακογραμμένους χαρακτήρες, οι οποίοι απαρτίζουν ένα πολύ κακογραμμένο σενάριο. Τελικά, όχι μόνο δεν μαθαίνουμε τίποτα για τον Kebede, αλλά και για όλους τους Αιθίοπες Εβραίους, καθώς η ταινία προβάλει αυτό που πολλοί αποκάλεσαν “the white savior complex”, δηλαδή στο πώς λευκοί άντρες σώζουν έγχρωμους, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τους δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς.

Μην ξεχνάμε, υποτίθεται πως η ταινία αφορά το ταξίδι των Εβραίων της Αιθιοπίας, για αυτό είναι εύλογο να περιμένουμε τον Kebede να είναι ο πρωταγωνιστής της. Τελικά όμως πρωταγωνιστεί μια επίλεκτη ομάδα πολύ εμφανίσιμων λευκών ανδρών που για δύο ώρες τους παρακολουθούμε να παίζουν τους ήρωες. Όχι μόνο ο Raff κατέστρεψε μια πρωτοφανή ιστορία με την σκηνοθεσία και το σενάριό του, αλλά αποτυγχάνει παταγωδώς να τραβήξει μια παράλληλο με τη σημερινή μεταναστευτική κρίση, όσο και αν εκφράζει το απλοϊκό ανθρωπιστικό του μήνυμα μέσω του μονολόγου του Kabede. Καλύτερα να δείτε το “Argo” ή το “Munich” και να διαβάσετε από τις εφημερίδες την ιστορία των Αιθίοπων Εβραίων.

Πρώτη δημοσίευση: 14 Aug 2019, 16:13
Ενημέρωση: 14 Aug 2019, 16:13
Τίτλος:
The Red Sea Diving Resort (The Red Sea Diving Resort)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
129
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos