Σύνοψη: Η αληθινή ιστορία της διαρροής εκατοντάδων εγγράφων το 2016, τα οποία αποκάλυψαν 250.000 offshore εταιρείες και τις παράνομες δραστηριότητες των ιδιοκτητών τους.

Άποψη: Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ δοκίμασε την μεθοδολογία του (εξαιρετικού) The Big Short για να αφηγηθεί την αληθινή ιστορία για το τεράστιο οικονομικο-πολιτικό σκάνδαλο των Panama Papers. Έστησε μια μαύρη κωμωδία για να αφηγηθεί σοβαρά και πικρά γεγονότα, η οποία όμως δεν είναι το ίδιο πετυχημένη: κάποιες στιγμές λειτουργεί και ρολάρει απολαυστικά, κάποιες άλλες όχι και μάλλον κουράζει.

Το φιλμ στηρίζεται σε δύο κεντρικούς πυλώνες: Καταρχήν τους Γιούργκεν Μόσακ και Ραμόν Φονσέκα ιδρυτές της εταιρείας Mossack-Fonseca, μία από τις βασικές εταιρείες του σκανδάλου (τους οποίους υποδύονται με ευχάριστη πρόζα ο Γκάρι Όλντμαν και ο Αντόνιο Μπαντέρας) που μας κάνουν μαθήματα… σύγχρονης οικονομίας σπάζοντας συνεχώς τον τέταρτο τοίχο.

Έπειτα την Έλεν Μάρτιν της (πάντα τρομερά άνετης στον ρόλο της) Μέριλ Στριπ, η οποία μετά από ένα τραγικό ατύχημα χάνει τον σύζυγό της και αποφασίζει να ψάξει μέχρι τέλους για να ανακαλύψει ποιος βρίσκεται πίσω από την εταιρεία βιτρίνα που είχε αναλάβει την ασφάλιση.

Μην φανταστείτε όμως ότι θα δείτε μια συνηθισμένη γραμμική αφήγησης αναζήτησης της αλήθειας. Αντιθέτως, ο Σόντερμπεργκ επιλέγει διάφορες μικρότερες ιστορίες, άσχετες κατά βάση μεταξύ τους, με την φοροδιαφυγή και τις κομπίνες σε κάθε περίπτωση να συνδέουν τον κεντρικό αφηγηματικό ιστό τους. Κάποιες είναι όπως προανέφερα ενδιαφέρουσες, κάποιες άλλες όχι και τόσο, με τελικό αποτέλεσμα να χάνεται η συνοχή στην ροή στην εξέλιξη του φιλμ και το focus συγκέντρωσης του θεατή.

Ίσως αυτός να είναι και ένας τρόπος για να αποφύγει ο Σόντερμπεργκ τις πολλές πιθανές μηνύσεις (κάτι που δεν κατάφερε τελικά), ίσως ο κωμικός (και κάποιες φορές κωμικοτραγικός) τόνος να φάνταζε χρήσιμος για να περάσει ο Αμερικανός δημιουργός τα πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικά του μηνύματα, συνολικά πάντως μάλλον μετατόπισε το κέντρο βάρους του φιλμ μάλλον αποτυχημένα. Εννοείται ότι η τελική αναφορά στα πεπραγμένα του σκανδάλου, με ονόματα και στατιστικά, δεν αφηνει εν τέλει το φιλμ να λοξοδρομήσει, αλλά και πάλι σου αφήνει την αίσθηση ότι μάλλον χάθηκε η ευκαιρία για ένα ισχυρό και ξεκάθαρο πολιτικό σχόλιο.

Πρώτη δημοσίευση: 20 Οκτ. 2019, 15:42
Ενημέρωση: 20 Οκτ. 2019, 15:42
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The Laundromat (Το ξέπλυμα)
Είδος: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
95
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

No sudden move

No sudden move

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Kαι όμως: η νέα ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ με ΑΥΤΟ το καστ, κυκλοφόρησε κατευθείας...
2 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tulip
16387
Tanweer
15288
Feelgood
7264
Feelgood
1977