Σύνοψη: Ο Steve, περνάει μόνος του τη μέρα των γενεθλίων του και θυμάται τα πιο σημαντικά περιστατικά της ζωής του από τη παιδική του ηλικία μέχρι το τραγικό γεγονός που τελικά τον σημάδεψε.

Άποψη: Ο J. K. Simmons στον πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς να έχει ούτε έναν διάλογο, δίνει μια συγκρατημένη σιωπηλή ερμηνεία καταφέρνοντας να γεμίσει ωστόσο με συναισθηματική φόρτιση τις πιο μικρές κινήσεις στις πιο καθημερινές καταστάσεις. Ισάξιος του ωστόσο και ο μικρός Iain Armitage -γνωστός από το BIg LIttle Lies και το Young Sheldon- (ενώ ο Sebastian Stan τον υποδύεται σε μεγαλύτερη ηλικία) ο οποίος ερμηνεύει τον ίδιο ήρωα στην παιδική του ηλικία και η συνεχώς ξαφνιασμένη του έκφραση  έρχεται σε τραγική αντίθεση με τη σταθερή αίσθηση παραίτησης στις αργές κινήσεις του Simmons.

Η ταινία είναι σκηνοθετημένη με έναν βαρύστομο συναισθηματισμό αλλά γραμμένη κατά βάθος απλοϊκότητα, δίνει την αίσθηση ότι πλατειάζει για να πει κάτι που ήταν τελικά απλό.  Πράγματι, ενώ καταφέρνει να αποτυπώσει τη θλίψη και απομόνωση του γερασμένου ήρωα, όταν καταπιάνεται με τις αιτίες της μοναχικής του κατάληξης, με μια κουραστική επιμονή καταφεύγει συνεχώς σε ηχητικά flashback, πλαισιώνει τον ήρωα με εντελώς αδιάφορους δευτερεύοντες χαρακτήρες και δαιμονοποιεί το αλκοόλ καθιστώντας το όχι χωρίς κάποια δόση υπεραπλούστευσης, πηγή όλων των κακών.

Η Michelle Schumacher επιλέγει μία σπασμωδική αφήγηση για να παρουσιάσει την ιστορία του Steve αλλά δεν καταφέρνει να χτίσει γερές βάσεις για τον χαρακτήρα του, δίνοντας ελάχιστες πληροφορίες για την προσωπικότητά του, με αποτέλεσμα να δημιουργεί τελικά την αίσθηση ότι περιφέρεται σα λευκός καμβάς, έρμαιο των περιστάσεων, απλός περαστικός στις σκηνές του και απλός παρατηρητής της ίδιας του της ταινίας.

Έτσι, παρόλο που η ιδέα της ανασκόπησης μιας ζωής από τη ματιά των γηρατειών είναι πάντα ενδιαφέρουσα, το I’m Not here παρά τις κάποιες συγκινητικές στιγμές του, σαν σύνολο καταλήγει να μοιάζει με κολάζ ταινιών που έχουμε ήδη δει.

Πρώτη δημοσίευση: 20 Απριλίου 2019, 15:46
Ενημέρωση: 20 Απριλίου 2019, 15:46
Τίτλος:
I'm not here
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
81

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos