Σύνοψη: Η Σαμ, εκπαιδευμένη σωματοφύλακας, αναλαμβάνει την προστασία της Ζόι, μιας νεαρής κληρονόμου μεγάλης περιουσίας. Δυσαρεστημένες και οι δύο από αυτήν την απρόσμενη συνεργασία, περιμένουν την αποδέσμευση της Σαμ ώσπου η ξαφνική απόπειρα απαγωγής της Ζόι τις θέτει σε άμεσο κίνδυνο.

Άποψη: Είναι αλήθεια ότι γυναίκες σωματοφύλακες δεν βλέπουμε συχνά σε ταινίες. Στον πρωταγωνιστικό αυτό ρόλο οι άντρες ηθοποιοί πείθουν περισσότερο, κατέχουν τις κινήσεις και συνήθως προστατεύουν γυναίκες σε κίνδυνο. Φέτος, το “Bodyguard” κινήθηκε σε αυτό το πλαίσιο και άρεσε στο κοινό όμως την θηλυκή εκδοχή του θα την βρούμε σε άλλη παραγωγή του Netflix. Βασισμένο στις πραγματικές εμπειρίες της Jacquie Davis και στις αποστολές της με γνωστούς σελέμπριτι, το “Close” είναι η τυπική ταινία δράσης, με γυναίκα στον επίμαχο ρόλο αλλά με όλα τα αγαπημένα κλισέ του genre.

Το casting έπεσε διάνα στην Νούμι Ραπάς, την οποία είδαμε και πέρυσι στο “What Happened to Monday” της συνδρομητικής πλατφόρμας αλλά πάντα θα την θυμόμαστε από την σουηδική τριλογία “Millennium”, η οποία για ακόμα μία φορά κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα δηλαδή να απογειώνει τις σκηνές μάχης δίνοντας γερές δόσεις ξύλου. Ικανότατη και πολύ γυμνασμένη, το “Close” ποντάρει επάνω της και στην εικόνα που πάντα πούλαγε , αυτή της “σκληρής” προσωπικότητας, με δυναμισμό και αυτοκυριαρχία. Ως εκ τούτου, ποτέ δεν μας ξάφνιασε με κάποια επιλογή ρόλου αφού ο πιο συναισθηματικός παράγοντας δείχνει να μην της ταιριάζει.

Ακόμα και στο “Close”με τον ελάχιστο βαθμό ευαισθησίας στο σενάριο, η Ραπάς δεν σε προδιαθέτει για συμπόνια. Ο χαρακτήρας της είναι αναμφίβολα ασταθής ωστόσο όπως και σε κάθε ανάλογη παραγωγή το κοινό λίγο νοιάζεται για τα προβλήματα του πρωταγωνιστή, ιδίως όταν ξέρει ότι θα τον εκτιμήσει μόνο στην βία που έπεται.

Το “Close” έχει να δώσει αρκετά σε αυτόν τον τομέα και η δουλειά της Βίκι Τζούσον στην σκηνοθεσία είναι αρκούντως ικανοποιητική για να οπτικοποιήσει το σενάριο που συνυπογράφει. Στο “Born of War” που σκηνοθέτησε το 2014 είδαμε την ίδια γρήγορη αφήγηση όπως και το ίδιο χαλαρό σε κανόνες σενάριο. Εξάλλου, για να προχωρήσει μία υπόθεση πρέπει αναπόφευκτα να γίνουν κάποιες άγραφες παραδοχές. Η κυριότερη των οποίων είναι και η αποδοχή της επανάληψης και του συνηθισμένου.

Στο “Close” γνωρίζεις τι θα προκύψει από την αρχή της ταινίας. Ακολουθείς τους πρωταγωνιστές στους λάθος δρόμους, στις κακές αποφάσεις, στα αναμενόμενα προβλήματα ήδη από το πρώτο μισάωρο. Στην ουσία όμως αισθάνεσαι τόσο άνετα με την τυποποιημένη ταινία δράσης που απλά θα την παρακολουθήσεις μέχρι το τέλος γιατί αποκλείεται να σε εκπλήξει. Και θα σου αρέσει.

Δημοσίευση: 25 Ιαν. 2019, 15:01
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Close (Close)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
94
Εταιρία διανομής: 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Diego Maradona

Diego Maradona

(30/10/1960 - 25/11/2020). Ήταν ο καλύτερος. R.I.P. Βλέπουμε ξανά το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του Ασίφ...
6 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
1228
Spentzos
1170
Tanweer
1135
Spentzos
870