Σύνοψη: Η Ellie (Leah Lewis) είναι μια πολύ χαμηλών τόνων τελειόφοιτη, η οποία γράφει τις εργασίες φιλοσοφίας των συμμαθητών της έναντι αμοιβής. Όταν εμφανίζεται ο Paul (Daniel Diemer) και της ζητά να γράψει ένα ερωτικό γράμμα στην Aster (Alexxis Lemire), η Leah βρίσκει την ευκαιρία να βγάλει λίγα παραπάνω λεφτά, να κάνει έναν φίλο και να ερωτευτεί.

Άποψη: Το “The Half of It” γραμμένο και σκηνοθετημένο από την Alison Wu (“Saving Face”) είναι μια νέα και πραγματικά φρέσκια εφηβική rom-com του Netflix, στην οποία παρακολουθούμε το ερωτικό τρίγωνο μεταξύ των Leah-Paul-Aster. Ανήκει και αυτή στην παράδοση εκατοντάδων rom-com, είτε μιλάμε για το teenage angst του “Clueless,” είτε για τις εμβληματικές ταινίες του John Hughes, είτε για το rom-com revival που ξεκίνησε το Netflix τα τελευταία χρόνια.

Ναι μεν τo “The Half of It” παραλληλίζει το θεατρικό έργο “Cyrano de Bergerac”, αλλά δεν είναι όμοιο με καμία άλλη εφηβική ρομαντική κομεντί καθώς η πρωταγωνίστρια είναι queer. Για την ακρίβεια, η πρωταγωνίστρια είναι μια ντροπαλή 17χρονη Αμερικανο-Κινέζα, η οποία δεν έχει παραδεχτεί άμεσα ούτε στον ίδιο της τον εαυτό πως τελικά τα ερωτικά γράμματα που συντάσει εκ μέρους του Paul για την Aster είναι πολλά παραπάνω από μια εξάσκηση στον γραπτό λόγο…

Από τη μια η Ellie είναι αυτό που οι Αμερικάνοι αποκαλούν “geek”: με αριστείες σε όλα της τα μαθήματα, μέλος της σχολικής μπάντας, και πολύ ντροπαλή. Από την άλλη, ο Paul είναι ένας αθλητής, ο οποίος (ιδίως όταν στρεσάρεται) δεν μπορεί να αρθρώσει μια πρόταση με συνοχή.

Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί δύο τόσο διαφορετικούς έφηβους να γίνονται φίλοι, αλλά οι ερμηνείες των Leah Lewis και Daniel Diemer είναι τόσο αυθεντικές και γλυκές που τελικά όχι μόνο καθιστούν το σενάριο πιστευτό, αλλά επισκιάζουν και το love-story με την Aster. Ευτυχώς, θα πούμε εδώ, καθώς η Aster είναι ένας ημιτελής χαρακτήρας που της δίνεται κάπως αργά η ευκαιρία να λάμψει (αν και η Lemire είναι αρκετά καλή στον ρόλο της ενδόμυχα-καταπιεσμένης-κόρης-ενός-πάστορα). Επιπροσθέτως, η Wu, η οποία επανήλθε ύστερα από 15 χρόνια με αυτήν την ταινία, δημιούργησε μια ιστορία που ξεδιπλώνεται σαν ένα λογοτεχνικό επίτευγμα.

Εμφανώς η Wu, όπως και η ίδια η ταινία, αγαπά την γλώσσα ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει με σεβασμό τον μύθο και εμπιστεύται απόλυτα την δύναμη των λέξεων. Η σκηνοθεσία της ρίχνει φώς στη ζωή μιας μικρής πόλης χωρίς να εξυμνεί ή να δαιμονοποιεί το προφίλ των κατοίκων της, ενώ κάθε σκηνή φαίνεται να είναι εμποτισμένη με ένα χρώμα και μια διάθεση που θυμίζουν την μουντή λάμψη του Φθινοπώρου. Υπάρχει όμως ένα παράπονο, το οποίο είναι αρκετά σημαντικό: το τελευταίο τέταρτο της ταινίας φαίνεται βεβιασμένο. Σαφώς και υπάρχει η στιγμή της αποκάλυψης, αλλά οτιδήποτε συμβαίνει ύστερα φαίνεται σαν να γίνεται απλά για να τελειώσει η ταινία και όχι για να δωθεί ένα τέλος που αρμόζει σε τόσο γλυκούς και αληθινούς χαρακτήρες. Ο χαρακτήρας της Ellie όμως σε συνδυασμό με την εξαιρετική ερμηνεία της Lewis αποτελούν παραπάνω από έναν αρκετό λόγο για να μας αρέσει το “The Half of It”.

Πρώτη δημοσίευση: 10 Ιουνίου 2020, 03:27
Ενημέρωση: 10 Ιουνίου 2020, 03:27
Τίτλος:
The half of it
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
104
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ