Όλα ξεκινούν με ένα δυστύχημα. Ένα αυτοκίνητο χτυπάει έναν ποδηλάτη και τον εγκαταλείπει στον δρόμο. Γρήγορα το τοπίο αλλάζει και οι βασικοί πρωταγωνιστές ξεκινούν να συστήνονται. Ένας μεσίτης, τρεις έφηβοι, ένας επιχειρηματίας και η γυναίκα του φέρουν όλοι μερίδιο ευθύνης για το δυστύχημα. Άλλοι άμεσα και άλλοι έμμεσα. Το ζήτημα είναι πώς.

Το Human Capital, η νέα ταινία του Marc Meyers (My Friend Dahmer), είναι remake της ομώνυμης ταινίας που έχει σκηνοθετήσει ο Paolo Virzi το 2013, με την Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι και Βαλέρια Γκολίνο.

Θίγει –εντελώς επιφανειακά- τις ταξικές διαφορές: με τους μισούς πρωταγωνιστές να ανήκουν σε υψηλές τάξεις και να αναρωτιούνται πότε η λέξη ελίτ απέκτησε κακό πρόσημο και τους άλλους μισούς να ανήκουν στη μεσαία τάξη. Ωστόσο, σε αντίθεση με την πρωτότυπη ταινία, το βασικό αυτό θέμα της ταινίας δεν θίγεται επαρκώς σε σημείο που ο τίτλος της ταινίας να είναι πλέον παραπλανητικός. Η διαφορά μεταξύ της εξουσίας, των προνομίων και της θέσης ισχύος της υψηλότερης τάξης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χαμηλότερες τάξεις, δεν είναι αρκετά εμφανής.

Το Human Capital εστιάζει περισσότερο στο φαινόμενο της πεταλούδας και στην αλληλεπίδραση μεταξύ των πρωταγωνιστών. Διαφορετικοί άνθρωποι από διαφορετικό υπόβαθρο συναντιούνται σε ένα κοινό πλαίσιο και αυτό έχει επιπτώσεις για όλους. Το κυριότερο, όμως, χαρακτηριστικό της ταινίας που θα μπορούσε να συνοψίσει την αίσθηση που αφήνει η ταινία είναι ότι το κέντρο βάρους δεν πέφτει στο ίδιο το μήνυμα αλλά στον τρόπο παρουσίασης του μηνύματος.

Χωρισμένο σε τρία βασικά χρονικά σημεία, το Human Capital ξεκινάει από το αποτέλεσμα για να καταλήξει με συνεχείς αναδρομές στην αιτία. Αυτό αν και προσδίδει ενδιαφέρον στην ταινία καθώς ο θεατής δεν μαθαίνει παρά στο τελευταίο λεπτό τι πραγματικά έχει συμβεί, δεν είναι αρκετό για να την κάνει μια καλή ταινία καθώς όλα μοιάζουν βιαστικά και επιφανειακά.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Human Capital είναι οι πρωταγωνιστές του με την κόρη του Ίθαν Χοκ και της Ούμα Θέρμαν, Μάγια Χοκ, να ξεχωρίζει. Δυστυχώς, όμως, το cast δεν αρκεί. Όσο καλές κι αν είναι οι ερμηνείες των ηθοποιών, το μήνυμα της ταινίας δεν παύει να είναι άδειο.

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

Πρώτη δημοσίευση: 21 Μαΐου 2020, 02:18
Ενημέρωση: 3 Μαρτίου 2021, 15:56
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Human capital
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
95
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Animasyros 2021: Τα βραβεία

Animasyros 2021: Τα βραβεία

Το 14ο Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων έριξε αυλαία σε μία πανηγυρική τελετή λήξης...
4 ώρες
The stronghold

The stronghold

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Ομάδα αστυνομικών που δεν λειτουργεί αυστηρά με το γράμμα του νόμου και αποκαλείται...
1 ημέρα