Στο «Grandma» πρωταγωνιστούν δύο γυναίκες εντελώς διαφορετικής γενιάς και νοοτροπίας-η γιαγιά και η εγγονή της, ενώ ξεκινούν ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο στο Λος Άντζελες, όπου η γιαγιά θα προσπαθήσει να δανειστεί χρήματα από διάφορους ανθρώπους τους οποίους γνωρίζει,  για  να στηρίξει οικονομικά (και όχι μόνο) την εγγονή της που θέλει να κάνει έκτρωση.

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Paul Weitz, που γνωρίσαμε μέσα από το "Admission", "About a Boy" και "American Pie".

Ο ίδιος ομολογεί ότι η σχέση του με τη δική του γιαγιά καθόρισε εν μέρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η γιαγιά του είναι μια Μεξικανή ηθοποιός του κινηματογράφου, που πίνει τεκίλα κάθε βράδυ, παρόλο που είναι 105 ετών.

Xωρισμένο σε μικρά κεφάλαια με μονολεκτικούς τίτλους το road trip των δύο γυναικών δεν σταματά να μας εκπλήσσει ευχάριστα με το προοδευτικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τη "γιαγιά", της οποίας το γλυκό γήρασμα της τρίτης ηλικίας διακρίνεται μονάχα στην επιδερμίδα. Το μυαλό της, γεμάτο σπιρτάδα και προοδευτικότητα, ξεπερνά ακόμη και αυτό της κόρης της (η εξαιρετική Lily Tomlin υποδύεται ακομπλεξάριστα μια "ροκ" γιαγιά που όλοι και όλες θα θέλαμε να είχαμε). 

Μια ιστορία γεμάτη αναπάντεχο, πετυχημένο χιούμορ, που είτε έρχεται πάλι (και αναγκαία) από την περίπτωση της Lily Tomlin είτε από το σενάριο. Σενάριο που μιλά τόσο ανοιχτά και με σεβασμό για το ευαίσθητο θέμα της έκτρωσης-άρα έχουμε να κάνουμε με ένα πολιτικού χαρακτήρα σενάριο, αλλά και για τα δικαιώματα και τις αξίες  του γυναικείου φύλου, που πολύ πιθανόν αν η ταινία δεν ήταν ανεξάρτητη και είχε δημιουργηθεί υπό την "προστασία" του Χόλιγουντ, αυτές οι σημαντικές θεματικές να είχαν ειπωθεί με μισόλογα ή και καθόλου.

Διδακτική και συνάμα ευχάριστη, μια καθαρά φεμινιστική ταινία που έκλεισε το Sundance του 2015 αλλά δεν κατάφερε να προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες (!!!).  Ήρθε όμως στα ελληνικά dvd club…

Πρώτη δημοσίευση: 19 Φεβ. 2017, 16:26
Ενημέρωση: 19 Φεβ. 2017, 16:26
Τίτλος:
Grandma (Παράξενη γιαγιά)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
79
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos