Berlinale 14: "Nymphomaniac Vol I Uncut version" - REVIEW

Δημοσίευση: 9 Φεβ. 2014, 21:03

To “3+5” mindfuck έπος του Τρίερ

Όταν την περασμένη βδομάδα βγήκε η ‘κομμένη’ εκδοχή του Nymphomaniac Vol I ‘κρατήθηκα’ με νύχια και με δόντια να μην πάω στο σινεμά στην Αθήνα και να περιμένω να το δώ στην uncut version του στο Βερολίνο. Τελικά άξιζε τον κόπο..

Η ταινία που συζητήθηκε όσο λίγες φέτος για το controversial περιεχόμενό της προσωπικά με συγκλόνισε. Δε θα σταθώ στο σεξουαλικό περιεχόμενο, άλλωστε όποιος έχει δει προηγούμενες ταινίες του σκηνοθέτη είναι προετοιμασμένος για την ερειστικότητά του. Πέρα από το ‘πορνό’ λοιπόν, οι αναγωγές και οι συσχετισμοί του σκηνοθέτη που ξεκινούν από το ανθρώπινο σώμα, το σέξ, την ‘αρρώστεια’ και τον οργασμό, συνδέουν παράλληλα σύμπαντα όπως τα μαθηματικά, η γεωμετρία, η μουσική, ακόμα και το ψάρεμα, ενώ ο Bach και οι Rammstein σε ‘τριπάρουν’ σε ένα παραισθησιογόνο ταξίδι γεμάτο ένταση. Και σαφέστατα ο ήχος των Rammstein στην αρχή της ταινίας δεν ήταν τυχαία επιλογή, αφού ο σκηνοθέτης που έχει κατηγορηθεί για αντισημητισμό χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη μπάντα (που έχουν επίσης κατηγορηθεί επειδή είχαν σε βίντεο κλίπ τους πλάνα από Nazi) θέλοντας κάτι να πει.. Τι όμως; Άγνωστες οι βουλές του..

Το ‘έπος’ του Τρίερ που οι πουριτανοί θα απορρίψουν, είναι στοχευμένο και φιλοσοφημένο από κάθε άποψη και με μαθηματική ακρίβεια. Η μούσα του σκηνοθέτη, Charlotte Gainsbourg και η Stacy Martin από τα... τσικό, εξίσου καθηλωτικές ως η ‘διττή’ προσωπικότητα της Joe, του θύτη και του θύματος του ίδιου της του εαυτού σε ‘στέλνουν’ και σε αφήνουν άφωνο και ανήμπορο να αντιδράσεις, πόσο μάλλον να την κρίνεις. Ο Stellan Skarsgard κρατά την απόλυτη ισορροπία του Τρίερ ως ‘ήρεμο’ αντίπαλον δέος της ατίθασης πρωταγωνίστριας, ενώ και ο Christian Slater κρατά έναν αξιοπρεπέστατο χαρακτήρα ως πατέρας της. Η Uma Thurman εξαιρετική όπως πάντα, ενώ ο Shia LaBeouf είναι σαφέστατα ο πιο αδιάφορος χαρακτήρας του έργου.

Kάτι που προσπάθησε να... αλλάξει ανεπιτυχώς στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε (διαβάστε εδώ)...

Ειρήνη Κατσαρά

10/10



 

Lars von Trier did it again with his ‘Nymphomaniac Vol I uncut version’ that was screened today during Berlin International Film Festival, in a mindfuck trip between Bach, Rammstein, mathematics, geometry, sex and …. fishing. Both Charlotte Gainsbourg and Stacy Martin were great as the two sides of the mirror of the nymphomaniac Joe as both an abuser and a victim of herself.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos