Berlinale 2023: "Ας θεωρηθεί προπαγάνδα το Superpower. Τιμή μου!"

Δημοσίευση: 18 Φεβ. 2023, 21:04
Συντάκτης:

«Όχι δεν ήθελα (να δείξω) καθόλου την άλλη πλευρά. Νομίζω είναι καλύτερο να μιλήσεις σε τοίχο. Ο Πούτιν έχει ήδη μιλήσει αρκετά» είναι μια από τις πολλές δηλώσεις που έκανε ο βραβευμένος με δύο Όσκαρ ηθοποιός, Σον Πεν, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για την ταινία Superpower που συνσκηνοθέτησε με τον Aaron Kaufman. Ένα ντοκιμαντέρ που όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Kaufman, είναι «μια ιστορία Δαβίδ και Γολιάθ».

<a href="/synenteyxeis/makoto-sinkai-sta-kinoymena-shedia-niotho-asfaleia/68077">Mακότο Σινκάι: "Στα κινούμενα σχέδια νιώθω ασφάλεια"</a>ΣΧΕΤΙΚΑMακότο Σινκάι: "Στα κινούμενα σχέδια νιώθω ασφάλεια"

Τα φώτα, όπως και οι ερωτήσεις, ήταν στραμμένα στον Πεν, ο οποίος είχε έρθει με διάθεση να μιλήσει αλλά μόνο για σημαντικά πολιτικοκοινωνικά ζητήματα και για αυτό ήταν κάπως βαρύς σε όλη την συνέντευξη και κοφτός, χωρίς να είναι αγενής, αν και διαφαινόταν μια υποδόρια ενόχληση, όταν οι ερωτήσεις πήγαιναν σε πιο απλά πράγματα.

H άποψη του MOVE IT για το Superpower

Η συνέντευξη, για παράδειγμα, ξεκίνησε με την ερώτηση μιας ουκρανής δημοσιογράφου, που παρότι την ενδιέφερε άμεσα ο πόλεμος, προτίμησε να ρωτήσει τον ηθοποιό αν το γεγονός ότι έπινε συχνά στο ντοκιμαντέρ σχετίζεται με το στρες που ένιωθε. Ο αμερικανός ηθοποιός-σκηνοθέτης απάντησε μονοκόμματα «διατήρησα το καθημερινό μου μοτίβο. Δεν έχει να κάνει με την ταινία».

Όπως επίσης όταν ρωτήθηκε για το Όσκαρ του που έδωσε στον Ζελένσκι, πρόεδρο της Ουκρανίας, σχετικά απρόθυμα απάντησε πως «είναι στο γραφείο του και μπορεί να το λιώσει όποτε θέλει. Είναι μια μικρή συμβολική κίνηση μεταξύ δυο φίλων» και αμέσως πήγε την κουβέντα αλλού μιλώντας για την ντροπή που νιώθει για «την Ακαδημία Κινηματογράφου που προτιμάει να δείξει τον Γουίλ Σμιθ να βαράει τον Κρις Ροκ αντί το μεγαλύτερο σύμβολο κινηματογράφου και ανθρωπιάς. Έχασαν». (να θυμίσουμε ότι ο Ζελένσκι ήταν να εμφανιστεί στα Όσκαρ και να μιλήσει για τον πόλεμο αλλά τελικά δεν έγινε αυτό με τον Σον Πεν να λέει ότι αν δεν του δώσουν βήμα στα Όσκαρ θα λιώσει τα δικά του και αντ’αυτού το χάρισε στον Ζελένσκι).

Κατά τα άλλα, όπως ήταν αναμενόμενο, οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στον πόλεμο, στην Ρωσία, στην Ουκρανία, στο ΝΑΤΟ, στην σχέση της Αμερικής με όλα αυτά και στην θέλησή του να προσφέρει παραπάνω πράγματα όπου χρειάζεται, μη μένοντας στην ιδιότητα του ηθοποιού.

Μια από τις φορτισμένες στιγμές του ηθοποιού ήταν όταν ρωτήθηκε για το αν ήταν μέρος πολεμικής προπαγάνδας της Ουκρανίας με τον ίδιο να λέει εμφατικά «Ήμουν μέρος του να δείξω την αλήθεια των Ουκρανών, την απόλυτη ενότητα τότε είμαι πολύ χαρούμενος αν θεωρηθεί προπαγάνδα και δεν θα απολογηθώ για την ταινία γιατί αυτή είναι η αλήθεια που βρήκαμε».

Μάλιστα λίγο αργότερα είπε με ένταση «μου είναι αδύνατο να φανταστώ πως ένας λογικός άνθρωπος θα δει αυτό που γίνεται και δεν θα θεωρήσει ότι είναι μια εγκληματική εισβολή». Ακόμα και σήμερα είναι στενά συνδεδεμένος και ψυχολογικά μπλεγμένος στην πολεμική συνθήκη που βιώνουν οι Ουκρανοί. Σε μια πιο πολιτική ερώτηση για το πώς βλέπει πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν πιο ανοιχτός λέγοντας «δεν θα μιλήσω για την ουκρανική κυβέρνηση, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η Ουκρανία χρειάζεται έμπρακτη στήριξη».

Μιλώντας για την Υπερδύναμη (Superpower) της Ουκρανίας και του Ζελένσκι, όπως είναι και ο τίτλος της ταινίας, ο Πεν έκανε έναν παραλληλισμό που προκάλεσε χειροκροτήματα από Ουκρανούς δημοσιογράφους στην αίθουσα. «Η ανάγκη για στήριξη σε αυτή την δυναμική, ηρωική χώρα πρέπει να πάει σε όλο τον κόσμο. Πώς μας είχε συνεπάρει η μανία με τους Beatles; Οι Ουκρανοί είναι οι Beatles του κόσμου μας σήμερα».

Τον ίδιο σίγουρα τον έχει παρασύρει μαζί του ο ουκρανικός λαός μιας και «κάθε ευκαιρία να βρίσκομαι δίπλα σε ήρωες την αρπάζω». Ο Ζελένσκι είχε παρουσία στο Φεστιβάλ μιας και εμφανίστηκε στην τελετή έναρξης για να απευθύνει μήνυμα. Σύμφωνα με τον ηθοποιό «είναι πολύ σημαντικό που ο πρόεδρος είδε την ταινία και την είδε πριν από τον υπόλοιπο κόσμο». Ο ίδιος ωστόσο δεν πρόκειται να εμπλακεί στην πολιτική-παρότι και ο Ζελένσκι ξεκίνησε ως ηθοποιός. «Δεν θα ασχοληθώ με την πολιτική γιατί έχω μόνο ένα πρόσωπο» ανέφερε γελώντας.

Σχετικά με την τέχνη του κινηματογράφου, τα φεστιβάλ και την Ρωσία, συζήτηση που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια, για το κατά πόσο θα είναι αποδεκτές ρωσικές ταινίες, υποστήριξε πως η Μπερλινάλε το χειρίστηκε μια χαρά παρόλες τις πολιτικές πιέσεις που υπάρχουν. «Πρέπει να πάρουμε σαφείς αποφάσεις. Πρέπει να βρούμε τρόπους να υποστηρίζουμε τους καλλιτέχνες παγκοσμίως, αλλά αυτή την στιγμή δεν υπάρχει χώρος για τίποτα που περιλαμβάνει την κρατική ρωσική παραγωγή» ενώ συνέχισε «Δεν μου αρέσει που ένας μικρός, ανατριχιαστικός νταής  απειλεί αυτόν (Ζελένσκι) και την πατρίδα του και μου αρέσει που δεν υπάρχει απειλή που να φοβίζει τον Ζελένσκι και τους Ουκρανούς».

Το 73ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται 16-26 Φεβρουαρίου 2023.

To MOVE IT βρίσκεται στην γερμανική πρωτεύουσα για 13η χρονιά και θα σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν

Πρώτη δημοσίευση: 18 Φεβ. 2023, 21:04
Ενημέρωση: 18 Φεβ. 2023, 21:04
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

No one will save you

No one will save you

Θα το βρείτε: Disney+

Ένα από τα καλύτερα θρίλερ της χρονιάς δεν θα το δούμε στις αίθουσες, αλλά...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
26685
Tanweer
14456
Tanweer
11216
Film Group
10266
Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos