Berlinale 2021: "Courage" - Κριτική

Δημοσίευση: 6 Μαρτίου 2021, 19:44

«Πώς θα νιώθατε αν κυβερνούσε την πατρίδα σας ο ίδιος άνθρωπος για 26 χρόνια, και δεν υπήρχε ποτέ η ευκαιρία για ελεύθερες εκλογές; Τι θα κάνατε για να αποκτήσετε βασικά δημοκρατικά δικαιώματα;»

<a href="/synenteyxeis/rantoy-tzoynte-ti-einai-pragmatika-hydaio/65274">Ράντου Τζούντε: "Τι είναι πραγματικά χυδαίο;"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΡάντου Τζούντε: "Τι είναι πραγματικά χυδαίο;"

Αυτό μας ρωτά ευθέως ο Λευκορώσος Aliaksei Paluyan με ένα ντοκιμαντέρ γεμάτο συγκίνηση, σεβασμό και θαυμασμό, ένα ευχαριστήριο γράμμα στους ανθρώπους που αγωνίζονται με θάρρος και μεγάλο προσωπικό κόστος απέναντι στην κρατική καταπίεση και την απολυταρχία.

Οι προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, το καλοκαίρι του 2020, συνοδεύτηκαν από ένα σύνολο πολιτικών διαμαρτυριών και αντιστασιακών διαδηλώσεων απέναντι στο κυβερνητικό καθεστώς και την προεδρία του «τελευταίου Ευρωπαίου δικτάτορα», όπως αποκαλείται, Alexander Lukashenko, ο οποίος διεκδίκησε την θέση του για έκτη συνεχόμενη φορά (!). Ήταν μια έντονη έναρξη διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών, μια καταγγελία απέναντι στην πολυποίκιλη βαναυσότητα ενός τυραννικού καθεστώτος,  που συνοδεύτηκε από έντονα επεισόδια, ακραία κρατική καταστολή, συλλήψεις και δολοφονίες, βασανισμούς και φυλακίσεις.

Η Maryna Yakubovich, ο Denis Tarasenka και ο Pavel Haradnizky είναι εδώ και δεκαέξι χρόνια ηθοποιοί ενός αντιφρονούντος θεατρικού θιάσου με το όνομα “Belarus Free Theatre”, μέσω του οποίου ασκούν, πέρα από το επάγγελμά τους, την δική τους δημιουργική κριτική στο απολυταρχικό καθεστώς. Παράλληλα, είναι ενεργά μέλη του αντικυβερνητικού αγώνα. Συμμετέχουν σταθερά σε κάθε είδους διαμαρτυρία, οργανώνονται με τους συνεργάτες τους, πολλοί από τους οποίους είναι πολιτικοί πρόσφυγες, ενώ στοχοποιούνται για την δράση τους. Αναρωτιούνται ποιο μπορεί να είναι το μετά, διεκδικούν κάτι καλύτερο για τα παιδιά τους, προετοιμάζονται για μια πιθανή διαφυγή στο εξωτερικό αν τα πράγματα πάνε στραβά και κυρίως φοβούνται και αγωνιούν για την επόμενη μέρα. Όπως κάθε άνθρωπος που ζει υπό τον τρόμο ενός κρατικού μηχανισμού που εξαφανίζει και δολοφονεί όποιον διαφωνεί και αντιστέκεται.

Ο Paluyan δεν χρειάζεται απολύτως τίποτα για να είναι καθηλωτικός. Από τους καθημερινούς προβληματισμούς, τα όνειρα και τους διαλόγους των πρωταγωνιστών του μέχρι τις μαζικές διαδηλώσεις και την βάναυση κρατική αντιμετώπιση, έχει αποτυπώσει με την δουλειά του τα αποτελέσματα μιας τυραννίας ετών και μια ωστικής δύναμης διεκδίκηση της ελευθερίας, που δύσκολα αφήνει κάποιον ασυγκίνητο.

Πλούσιο και πολυεπίπεδο, το “Courage” ρίχνει μια προσωπική ματιά στα συλλογικά γεγονότα, πυροδοτώντας βαθύτερους προβληματισμούς και συναισθήματα, που αφορούν το χθες, το σήμερα, το αύριο, το πάντα. Προτάσσει την συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, συνταράσσει με την σκληρότητα και την αλήθεια του, εμπνέεται και εμπνέει για το καλύτερο που δεν έχει ακόμα κατακτηθεί. Πολύτιμο.

Ανδρομάχη Σδούκου

Το MOVE IT φέτος παρακολουθεί για 11η συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Βερολίνου, αυτή την φορά από το σπίτι. Θα σας μεταφέρουμε τον παλμό της διοργάνωσης και όσα αξίζουν να διαβαστούν στο ειδικά διαμορφωμένο section μας, το οποίο θα ανανεώνεται καθημερινά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos