Berlinale 2020: Τρέιλερ για το "Charlatan" της Ανιέσκα Χόλαντ

Δημοσίευση: 16 Φεβ. 2020, 17:51
Συντάκτης:

Η Πολωνή σκηνοθέτρια και υποψήφια για Όσκαρ Agnieszka Holland επιστρέφει στο φεστιβάλ Βερολίνου μετά την περσινή της συμμετοχή στο επίσημο διαγωνιστικό της Berlinale με το Mr Jones που προβάλλεται τις ελληνικές αίθουσες (εδώ η άποψη του MOVE IT).

<a href="/synenteyxeis/mpil-nai-o-haraktirismos-emporiko-einai-mia-poly-omorfi-lexi/65348">Μπιλ Νάι: "Ο χαρακτηρισμός εμπορικο είναι μια πολύ όμορφη λέξη"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΜπιλ Νάι: "Ο χαρακτηρισμός εμπορικο είναι μια πολύ όμορφη λέξη"

Φέτος η νέα της ταινία Charlatan θα προβληθεί στο Special Gala. Όπως συχνά κάνει, έτσι και εδώ στρέφεται σε πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα. Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Τσέχου θεραπευτή Jan Mikolasek, που σε όλη την ζωή του προσπαθούσε να θεραπεύσει ασθένειες με ιατρικές πλάνες και διάφορες ανορθόδοξες μεθόδου, εξ’ ου και ο τίτλος της ταινίας.

Η ίδια η σκηνοθέτρια δήλωσε για την ταινία «Το Charlatan εξιστορεί την ζωή του Mikolasek, την άνοδο και την πτώση. Την ηθική πτώση και την μάχη με το σκοτάδι που βρίσκεται μέσα του. Είναι ιστορία του μυστηρίου ενός άνδρα, του μυστηρίου του περίεργου χαρίσματός του, του αντιτίμου που είναι έτοιμος να πληρώσει. Μια ιστορία του παραδόξου της δύναμης και της αδυναμίας, της αγάπης και του μίσους».

Από το τρέιλερ βλέπει κανείς την ακαδημαϊκή προσέγγιση της Holland για την οποία η ίδια ανέφερε «Το να πω την ιστορία με επικό τρόπο-δεκάδες χρόνια, τρία διαφορετικά καθεστώτα, δύο παγκόσμιοι πόλεμοι-αλλά ένα, ότι νιώθει την ίδια στιγμή, τρομερά οικείος, προσπάθησα να βρω μια συναισθηματική και μινιμαλιστική γλώσσα.. Στατική. Ήσυχη. Λίγοι διάλογοι, κρυφά συναισθήματα. Τελείως υποκειμενικό πέρασμα των χρόνων: τα χρόνια περνάνε μέσα σε λίγα λεπτά, τα λεπτά παρατείνονται, σαν την αιωνιότητα. Προσπάθησα να δείξω μια ανθρώπινη ψυχή χωρίς να μπω βαθιά σε ψυχολογική ανάλυση».

Η σκηνοθέτρια που έγινε γνωστή με ταινίες όπως το Bitter Harvest που προτάθηκε για Όσκαρ ξενόγλωσσης το 1986, το Europa Europa που κέρδισε την αντίστοιχη Χρυσή Σφαίρα και προτάθηκε για Όσκαρ σεναρίου, το In Darkness που επίσης προτάθηκε το 2011 για Όσκαρ ξενόγλωσσης, έχοντας σκηνοθετήσει επεισόδια σε σειρές όπως το the Wire, το The Killing και το House of Cards και με δύο τελευταίες ταινίες, το Pokot (2017) και το Mr Jones (2019) και οι δύο υποψήφιες για Χρυσή Άρκτο, επιστρέφει σε γνώριμα εδάφη με μια ταινία που προσπαθεί πρώτα από όλα να καταλάβει και νιώσει τον ήρωά της. Ο Ivan Trojan υποδύεται τον Mikolasek και ο γιος του, ο Josef Trojan υποδύεται τον ίδιο ήρωα σε νεαρή ηλικία.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos