Σύνοψη: Ο δημοσιογράφος Γκάρεθ Τζόουνς αφού έχει γίνει μάρτυρας της γενοκτονίας στην Ουκρανία προσπαθεί να διαδώσει την αλήθεια της κυβέρνησης Στάλιν ενώ γύρω του όλοι αρνούνται την τραγική κατάσταση της χώρας.

Άποψη: Η Ανιέσκα Χόλαντ, δεινή σκηνοθέτιδα και υποψήφια για Όσκαρ για το “Europa Europa” του 1990, μας μεταφέρει στο πολιτικό και δημοσιογραφικό σκηνικό της Ρωσίας και της Ουκρανίας την περίοδο του ’33 και κάνει γνωστό ένα θαμμένο κεφάλαιο εκείνης της εποχής το οποίο έζησε ο δημοσιογράφος Γκάρεθ Τζόουνς. Η ιστορία του έχει σκαμπανεβάσματα και δυσκολίες τις οποίες η Χόλαντ τις απλώνει στις δύο και παραπάνω ώρες του “Mr.Jones” όμως αδυνατεί να το κάνει ισορροπώντας πλοκή και δράση στα δύο διαφορετικά σκηνικά τα οποία βιώνει ο χαρακτήρας.

Από την μία η παρουσία του στη Ρωσία και η ανάμειξή του στα παρασκήνια της δημοσιογραφίας είναι απαραίτητα στοιχεία της ιστορίας, από την άλλη όμως είναι λιγότερο εντυπωσιακά από την προσγείωση του Τζόουνς στην παγωμένη και αποδεκατισμένη από τον λιμό Ουκρανία. Η Χόλαντ εκμεταλλεύεται το λευκό του χιονιού υπέρ της όπως και το αποτρόπαιο της πείνας, και με αυτόν τον τρόπο προσδίδει ωραία φωτογραφία που αιχμαλωτίζει την εμπειρία του πρωταγωνιστή σε μία κατά τα άλλα άνευρη ταινία.

Εδώ να ξεκαθαρίσουμε κάτι για την πολύκροτη σύνδεση με τον Τζορτζ Όργουελ και την “Φάρμα των Ζώων”: ότι η συνάντηση των δύο χαρακτήρων ήταν αποτέλεσμα μυθοπλασίας της σεναριογράφου Άντρεα Σαλούπα. Ο συγγραφέας όντως εμπνεύστηκε από το καθεστώς του Στάλιν και τα ψεύδη του τύπου, με τα αποσπάσματα του βιβλίου να ενσωματώνονται έξυπνα ανάμεσα στις πράξεις, όμως ποτέ δεν γνώρισε τον “Mr.Jones”.

Αναμφίβολα, ο Τζέιμς Νόρτον και ο Πίτερ Σάρσγκαρντ είναι οι πλέον ενδιαφέροντες χαρακτήρες της ταινίας που δημιουργούν ένα ηθικό δίπολο αλήθειας – ψεύδους όμως οι διαφορετικές ιδεολογίες τους μένουν στο αθόρυβο και περιορίζονται σε υπονοούμενα και υπαινιγμούς εκεί που θα έπρεπε να κανονικά να λάμψει η μυθοπλασία. Σαν σύλληψη η Χόλαντ δεν απέτυχε φυσικά γιατί τα κεκαλυμμένα θέματα της παγκόσμιας ιστορίας πάντα χαίρουν ανάλογης εκτίμησης, σίγουρα όμως η εκτέλεση που ακολούθησε στο “Mr.Jones” δεν μας άφησε με τα κατακλυσμιαία συναισθήματα θυμού και αποκατάστασης δικαιοσύνης που επιθυμούσε.  

Πρώτη δημοσίευση: 13 Φεβ. 2020, 18:34
Ενημέρωση: 20 Φεβ. 2020, 01:28
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Mr. Jones
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
141
Εταιρία διανομής: 
Release: 
13 Φεβρουαρίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10803
Feelgood
9499
Feelgood
7800
Feelgood
6799
Tanweer
6792
Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos