Berlinale 2020: Πλήγμα ο κοροναϊός για το φεστιβάλ

Δημοσίευση: 10 Φεβ. 2020, 16:01
Συντάκτης:

Καθώς τα κρούσματα του κοροναϊού συνεχίζουν να αυξάνονται πλέον σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, ξεπερνώντας τα Κινεζικά σύνορα, δεν θα μπορούσε να μην πληγεί και ο χώρος του κινηματογράφου. Με πολλές πρεμιέρες να έχουν ακυρωθεί από την περίοδο της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς και πολλοί κινηματογράφοι να έχουν προσωρινά κλείσει, η αγορά σημειώνει μεγάλες απώλειες εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς γίνεται προσπάθεια αποφυγής της μετάδοσης του ιού.

<a href="/synenteyxeis/mpil-nai-o-haraktirismos-emporiko-einai-mia-poly-omorfi-lexi/65348">Μπιλ Νάι: "Ο χαρακτηρισμός εμπορικο είναι μια πολύ όμορφη λέξη"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΜπιλ Νάι: "Ο χαρακτηρισμός εμπορικο είναι μια πολύ όμορφη λέξη"

Το 70ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που ξεκινά στις 20 Φεβρουαρίου εξέδωσε ανακοίνωση πως θα επηρεαστεί επίσης από τον κοροναϊό, με την Mariette Rissenbeek, καλλιτεχνική διευθύντρια της Berlinale, να δηλώνει πως είναι εμφανείς οι συνέπειες στην Ευρωπαϊκή Κινηματογραφική Αγορά (EFM). Σύμφωνα με δηλώσεις της στην Berliner Morgenpost ενημέρωσε πως μία μεγάλη Κινεζική αντιπροσωπεία δεν θα παρευρεθεί τελικά στο φεστιβάλ, αφού τους αρνήθηκε η άδεια να ταξιδέψουν στο Βερολίνο.

«Ο ιός corona ήδη έχει αφήσει το στίγμα του στην Ευρωπαϊκή Κινηματογραφική Αγορά. Οι Κινέζοι είχαν σχεδιάσει μία πολύ μεγαλύτερη παρουσία στο φεστιβάλ και ήθελαν να έρθουν με έναν μεγάλο αριθμό αντιπροσώπων. Αυτό πρέπει όμως να ακυρωθεί, καθώς δεν τους δίνεται η άδεια να ταξιδέψουν. Επιπλέον, Κινέζοι κινηματογραφιστές που ήθελαν να έρθουν σε επαφή με την κινηματογραφική βιομηχανία εδώ, δεν μπορούν επίσης να έρθουν».

Φέτος η EFM φιλοξενεί 538 εκθέτες από 62 χώρες. Όλες οι μεγάλες χώρες παραγωγής ταινιών έχουν εκθεσιακούς σταθμούς στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 1,118 αγοραστές και 672 ταινίες θα έχουν ειδικές προβολές στην αγορά. Επιπλέον, φέτος δεν υπάρχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα Κινέζικη ταινία, παρόλα αυτά έχουν επιλεγεί αρκετές, να προβληθούν στο πλαίσιο άλλων ενοτήτων.

Η Rissenbeek ενημέρωσε επίσης πως το φεστιβάλ θα λάβει προφυλάξεις όσον αφορά την υγιεινή: «Είμαστε σε επαφή με το Ινστιτούτο Robert Koch και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Υγείας. Ευτυχώς, όμως, δεν έχει ξεσπάσει καμία επιδημία ή πανδημία, οπότε θα ήταν πρόωρο να μιλήσουμε για έκτακτη ανάγκη».

Με ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα της, η Berlinale ενημερώνει διαρκώς τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τον κοροναϊό και τα μέτρα που θα παρθούν.

Θα υπάρχουν σε πολλά σημεία, κινηματογραφικές αίθουσες και χώρους του φεστιβάλ απολυμαντικά υγρά χεριών. Επιπλέον, θα επιδιώκεται διαρκής ενημέρωση υπαλλήλων και επισκεπτών του φεστιβάλ σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν και τα κανάλια αναφοράς που πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση παρατήρησης κάποιου ύποπτου κρούσματος κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ που προέρχονται από την Κίνα ή άλλες πληγείσες περιοχές θα λάβουν πλήρη αναφορά κατά την άφιξή τους στα αεροδρόμια από το Ινστιτούτο Robert Koch.

Το κομμάτι της συμπαραγωγής επηρεάζεται εξίσου, καθώς Κινέζοι αντιπρόσωποι εταιρειών παραγωγής δεν δύναται να ταξιδέψουν στο φεστιβάλ για την προγραμματισμένη συνάντηση (22-26 Φεβρουαρίου). Εκείνες τις ημέρες συναντώνται περίπου 600 επιλεγμένοι διεθνείς παραγωγοί καθώς και πρακτορεία πωλήσεων, διανομείς αλλά και εκπρόσωποι ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και χρηματοδότησης που αναζητούν νέες συνεργασίες. Ποια θα είναι η τύχη άραγε ταινιών συμπαραγωγής με την Κίνα που θα έπρεπε να αρχίσουν γυρίσματα αυτή την περίοδο;

Σε κάθε περίπτωση, το φεστιβάλ δεσμεύεται να ενημερώνει συνεχώς και να προλάβει τυχόν περιστατικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο διαχείρισης.

Το 70ο Φεστιβάλ του Βερολίνου θα διεξαχθεί 20 Φεβρουαρίου με 1 Μαρτίου 2020, το MOVE IT θα βρεθεί εκεί με την πολυπληθέστερη αποστολή για ελληνικό μέσο και θα σας μεταφέρει για 10η συνεχή χρονιά όλα όσα θα συμβούν μέσα και έξω από τις αίθουσες της αγαπημένης μας ευρωπαϊκής πόλης, στο ειδικά διαμορφωμένο section μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos