Ο Φάρος

Berlinale 19: "Varda by Agnes" - Κριτική

Δημοσίευση: 15 Φεβ. 2019, 11:06
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η 90χρονη πλέον Agnes Varda, σύμβολο του Γαλλικού -και όχι μόνο- σινεμά μέσα από διαφορετικές ομιλίες της που ενώνονται σαν ένα σινε-κολλάζ θυμάται πολλές από τις ταινίες της, είτε μυθοπλασίας είτε ντοκιμαντέρ, και διηγείται το πώς τις έκανε και τι αποκόμισε αυτές βασισμένη στο μότο της που περιλαμβάνει τρεις λέξεις: έμπνευση, δημιουργία, μοίρασμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ"M – A City Hunts a Murderer": Ένας τρόμος που σιγοκαίει

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗO Φάρος, 30 Ιανουαρίου στους κινηματογραφους

Άποψη: Αν είσαι σινεφίλ και σου αρέσει το σινεμά της Agnes Varda, τότε το νέο της ντοκιμαντέρ είναι must see. Η σκηνοθέτρια, αλλά και πολλά παραπάνω από αυτό, όπως φωτογράφος, καλλιτέχνης που έχει κάνει διάφορα installations, ποτέ δεν έπαψε να πειραματίζεται και να σκέφτεται, ποτέ δεν τυποποιήθηκε και γι’ αυτό εξακολουθεί να έχει ενδιαφέρον και να περιμένουμε νέα έργα από εκείνη. Στο νέο της ντοκιμαντέρ, με παραγωγό την κόρη της, αναπολεί την Cleo, την ταινία που την καταξίωσε και την οποία έκανε ελλείψει χρημάτων για κάτι άλλο, οπότε επέλεξε μια ταινία που λόγω του θέματος (1,5 ώρα από την ζωή μιας γυναίκας) δεν θα κόστιζε, θυμάται με συγκίνηση τον Jacques Demy, αλλά και τα  πιο πρόσφατα ντοκιμαντέρ της. Μιλάει για την δουλειά της ως φωτογράφος, που έχει φωτογραφίσει σημαντικές προσωπικότητες, από τον Νταλί και τον Κάλντερ, μέχρι τον Φιντέλ Κάστρο, αλλά και τα διάφορα installations που έχει κάνει κατά καιρούς.

Χωρίς να κομπιάζει, γεμάτη χιούμορ και ειλικρίνεια παραδίδει ένα masterclass και ταυτόχρονα εξομολογείται τα περισσότερα για την ίδια και τις ταινίες της. Η ίδια μάλιστα έχει κάνει και το μοντάζ του ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι καλοκουρδισμένο, και διακριτό σε θεματικές, ξεκινώντας από το σινεμά πηγαίνοντας σε άλλης μορφής έργα της και καταλήγοντας στο περσινό της ντοκιμαντέρ, Πρόσωπα και Ιστορίες. Απλώς κάθεσαι και ακούς με ενδιαφέρον όλα όσα με γλαφυρό τρόπο αφηγείται η σπουδαία σκηνοθέτρια.

7,5 / 10

Το 69ο Φεστιβάλ του Βερολίνου διεξάγεται 7-17 Φεβρουαρίου 2019, το MOVE IT βρίσκεται εκεί, αυτόφωτο και αυτοχρηματοδοτούμενο με 5 διαπιστευμένους δημοσιογράφους και σας μεταφέρει για 9η συνεχή χρονιά όλα όσα αξίζουν να διαβάσετε μέσα και έξω από τις αίθουσες της αγαπημένης μας ευρωπαϊκής πόλης. Όλα εδώ.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

"Giri / Haji" season 1: Ισορροπημένο

"Giri / Haji" season 1: Ισορροπημένο

Σύνοψη: Δύο διαφορετικοί κόσμοι, αυτός της ιαπωνικής Γιακούζα και αυτός της λονδρέζικης μαφίας, μπλέκονται...
16 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
31803
Odeon
28100
Odeon
11500
Odeon
10900
Feelgood
9141