Berlinale 19: "Photograph" - Κριτική

Δημοσίευση: 17 Φεβ. 2019, 18:07
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο Ράφι εργάζεται ως φωτογράφος στην Μουμπάι όπου και γνωρίζει την μαθήτρια Μιλόνι που προέρχεται από πλούσια οικογένεια. Όταν φτάνει την πόλη η γιαγιά του με σκοπό να τον παντρέψει, η Μιλόνι υποκρίνεται τον δεσμό του Ράφι και έτσι καταλήγουν να περνάνε πολλές ώρες μαζί. Οι δυο τους θα αρχίσουν να αναπτύσσουν συναισθήματα ο ένας για τον άλλον μόνο που ο κοινωνική διαφορά τους ωθεί προς αντίθετες κατευθύνσεις.

<a href="/festival-verolino/m-city-hunts-murderer-enas-tromos-poy-sigokaiei/60032">"M – A City Hunts a Murderer": Ένας τρόμος που σιγοκαίει</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"M – A City Hunts a Murderer": Ένας τρόμος που σιγοκαίει

Άποψη: Με παγκόσμια πρεμιέρα στο φετινό Sundance και την Amazon Studios στην παραγωγή, το “Photograph” του Ρίτες Μπάτρα (“The Lunchbox”, “Our Souls at Night”) είναι μία γλυκόπικρη ιστορία αγάπης με τον ρυθμό που μόνο η Ινδία κατέχει αλλά χωρίς τις υπερβολές του ινδικού σινεμά. Η ιστορία του Ράφι και της Μιλόνι θα μπορούσε κάλλιστα να αφορά ένα ζευγάρι στην Αμερική που δυσκολεύεται να πείσει τους γύρω τους για την σχέση τους όμως στην Μουμπάι οι ταξικές διαφορές είναι αφενός πιο ορατές και αφετέρου η έξαλλη ζωή της Ινδίας δίνει πολλές αφορμές για γέλιο.

Ο Μπάτρα υπογραμμίζει συχνά όλα αυτά που διαχωρίζουν τους πρωταγωνιστές του και τους δίνει λίγα κοινά σημεία στα οποία μπορούν να δουλέψουν και πραγματικά να στρώσουν ένα προσοδοφόρο έδαφος για αυτούς και την σχέση τους, την οποία παραδόξως δεν βλέπουμε να προχωράει αλλά να παραμένει σε πλατωνικό επίπεδο μέχρι και το τέλος.

Ο σκηνοθέτης βέβαια ανέκαθεν ήταν ταγμένος στην φιλοσοφική διάσταση που ενσωματώνει στις ταινίες του, με μία γλυκιά και ρομαντική προσέγγιση στον έρωτα  και τις ανθρώπινες σχέσεις ακριβώς όπως κάνει και στο “Photograph”. Χτίζει ένα romance χωρίς την έννοια του όρου που έχουμε συνηθίσει από τις αμερικάνικες παραγωγές και κρατάει χαμηλούς τόνους όπως και οι πρωταγωνιστές του.

Άλλωστε, για να χρησιμοποιήσουμε και τα λόγια του Ράφι : “ Οι ταινίες πλέον έχουν τις ίδιες ιστορίες να πουν” αλλά ο Μπάτρα δεν θα λέγαμε ότι επιβεβαιώνει τον κανόνα αφού το τέλος που δίνει δεν το περιμένεις και ούτε που ξέρεις ότι το έχεις ανάγκη. 

H ταινία έχει βρει διανομή για τις ελληνικές αίθουσες.

6,5 / 10

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos