Berlinale 19: O νέος Φατίχ Ακίν, πιο ωμός από ποτέ

Δημοσίευση: 10 Φεβ. 2019, 14:00
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η αληθινή ιστορία του Φριτζ Χόνκα, κατά συρροή δολοφόνου που έδρασε την δεκαετία του 1970 στο Αμβούργο και σκότωσε τουλάχιστον τέσσερις γυναίκες στο διαμέρισμά του όπου φυλούσε και τα πτώματά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ"M – A City Hunts a Murderer": Ένας τρόμος που σιγοκαίει

Άποψη: Ο Φριτζ Χόνκα αποτελεί μαύρη σελίδα στην ιστορία της Γερμανίας και το βιβλίο του Χάινζ Στρανκ που εκδόθηκε το 2016 ξετυλίγει όλο το κουβάρι της απεχθέστατης ιστορίας του. Στο συγκεκριμένο βιβλίο βασίστηκε και ο Φατίχ Ακίν στην επόμενη ακριβώς δουλειά του μετά το “In the Fade” όπου ανεβάζει τον πήχη της βίας και χαρίζει στον νεαρό Γιόνας Ντάσλερ την ευκαιρία του να δείξει τις ικανότητές του σε έναν ρόλο που απέχει σημαντικά από την ηλικία του αλλά και την φυσιογνωμία του.

Το τρέιλερ μας είχε προϊδεάσει όλους για την ωμότητα που θα ακολουθούσε ο Ακίν, σίγουρα όμως οι κτηνωδίες που περιέχει το “The Golden Glove” είναι παραπάνω από αυτό που περίμεναν όλοι.  Ήδη από την πρώτη σκηνή, ο Χόνκα αποδεικνύεται εξαιρετικά βίαιος και αποκρουστικός, αγχωμένος να εξαφανίσει κάθε ίχνος της ενοχής του και των πράξεών του.

Διψασμένος για οποιαδήποτε φυσική επαφή χωρίς ωστόσο να μπορεί ο ίδιος να ανταπεξέλθει σεξουαλικά, προσκαλεί στο μικρό του διαμέρισμα διάφορες γυναίκες αφανείς και περιθωριακές με σκοπό την κακοποίησή τους. Ο Ακίν παίρνει τον χρόνο του στο να δείξει όλη την βιαιότητα του Χόνκα με δυνατές σκηνές που προκαλούν αποστροφή και η αλλεπάλληλη ύπαρξή τους σε φέρνουν σε δύσκολη θέση.

Ο Γιόνας Ντάσλερ παρά το νεαρό της ηλικίας του αποδίδει εξαιρετικά τον χαρακτήρα του Χόνκα, τον σκιαγραφεί με λεπτομέρεια αλλά χωρίς υπερβολή και είναι πραγματικά αγνώριστος με τα προσθετικά που του έχουν προσαρμόσει. Ακόμα και το σκηνικό που έχει στηθεί ξυπνά τις αισθήσεις του κοινού αφού η οθόνη δεν μας εμποδίζει να αισθανθούμε την δυσωδία στο ακάθαρτο διαμέρισμα του Χόνκα και παραδόξως το σιχαμερό αυτό στοιχείο είναι απαραίτητο για το “The Golden Glove”.

Φυσικά, ο Άνταμ Μπουσδούκος δεν θα μπορούσε να λείπει από ακόμα μία παραγωγή του Φατίχ Ακίν μόνο που τώρα η “ελληνική οικογένεια” θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία της ιστορίας. Συνολικά, στο επίσημο Διαγωνιστικό το “The Golden Glove” είναι μία δυνατή συμμετοχή και λόγω συντελεστών φυσικά αλλά κυρίως λόγω ωμής κινηματογράφησης ενός χαρακτήρα μισογύνη και μόνου καθοδηγούμενου από τα φονικά ένστικτα του ανθρώπου.  

5 / 10

Περισσότερα για το φιλμ και το τρέιλερ εδώ.

Το 69ο Φεστιβάλ του Βερολίνου διεξάγεται 7-17 Φεβρουαρίου 2019, το MOVE IT βρίσκεται εκεί, αυτόφωτο και αυτοχρηματοδοτούμενο με 5 διαπιστευμένους δημοσιογράφους και σας μεταφέρει για 9η συνεχή χρονιά όλα όσα αξίζουν να διαβάσετε μέσα και έξω από τις αίθουσες της αγαπημένης μας ευρωπαϊκής πόλης. Όλα εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Agent King: Ο Elvis Presley κατάσκοπος

Έχουν υπάρξει αμέτρητες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές για τη ζωή του βασιλιά του rock&roll, Elvis...
2 ώρες

Otherhood

Σύνοψη: Η Carol (Angela Bassett), η Gillian (Patricia Arquette) και η Helen (Felicity Huffman),...
3 ώρες

Άγνωστο το κινηματογραφικό μέλλον του Spider-man

Oι περιπέτειες του Spider-Man είναι μια διαφορετική περίπτωση από τους υπόλοιπους σούπερ ήρωες της...
3 ώρες