Berlinale 19: "Να αναζητούμε την αλήθεια, ανεξάρτητα από το κόστος"

Δημοσίευση: 12 Φεβ. 2019, 13:24
Συντάκτης:

Στο Φεστιβάλ Βερολίνου βρέθηκε η Ανιέσκα Χόλαντ με τους πρωταγωνιστές Τζέιμς Νόρτον και Πίτερ Σάρσγκαρντ για την καινούργια της ταινία “Mr. Jones” στην οποία εκτυλίσσεται η προσπάθεια του δημοσιογράφου Γκάρεθ Τζόουνς να κάνει γνωστές τις επιπτώσεις της κυβέρνησης Στάλιν στην Ουκρανία και τον λιμό που κόστισε την ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.

<a href="/festival-verolino/m-city-hunts-murderer-enas-tromos-poy-sigokaiei/60032">"M – A City Hunts a Murderer": Ένας τρόμος που σιγοκαίει</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"M – A City Hunts a Murderer": Ένας τρόμος που σιγοκαίει

 Η σκηνοθέτις  δήλωσε πως ήταν δύσκολη ταινία για να γυριστεί όμως το σενάριο τράβηξε την προσοχή της και αισθάνθηκε η ίδια την «ηθική υποχρέωση να φέρει στο φως ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας το οποίο δεν έχει επισήμως αναγνωριστεί ακόμα ως γενοκτονία.» Συμπλήρωσε ότι : «Ο Στάλιν ακόμα θεωρείται ήρωας στην Ρωσία και είναι τραγικό. Αλλά κερδίζοντας τον πόλεμο πήρε με το μέρος του τον λαό ο οποίος αν και εξαθλιωμένος οικονομικά, ενώθηκε ως έθνος».

O Τζέιμς Νόρτον που υποδύεται τον Γκάρεθ Τζόουνς σημείωσε πως έμαθε πολλά από τον χαρακτήρα αλλά αυτό που κρατάει είναι ότι «Πρέπει να είμαστε θαρραλέοι και να αποζητούμε την αλήθεια. Πάντα, ανεξάρτητα από το κόστος. Όσο για το τι θα ρωτούσε τον ίδιο τον Χίτλερ αν είχε την ευκαιρία αυτό θα ήταν «Γιατί; Εξαρτάται και από την περίοδο βέβαια, αλλά σίγουρα θα προσπαθούσα να εξετάσω τις αντιδράσεις του και να μάθω τους λόγους που τον οδήγησαν εκεί».

Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι, τα σημεία δράσης του “Mr. Jones” βρίσκονται σε Αγγλία, Ουκρανία και Ρωσία αλλά τα γυρίσματα περιορίστηκαν στις δύο πρώτες τοποθεσίες και η Χόλαντ το δικαιολογεί λέγοντας ότι: «Δεν ήθελα η ταινία να είναι απόλυτα ρεαλιστική γι’ αυτό και δεν κάναμε γυρίσματα στην Ρωσία. Αυτό που είχε απόλυτη σημασία ήταν να αιχμαλωτίσουμε την εμπειρία του Τζόουνς στην Ουκρανία όπου δεν έπρεπε να είμαστε ούτε αποκρουστικοί με αυτά που θα δείξουμε αλλά ούτε και ντροπαλοί».

Όταν τον λόγο πήρε ο Πίτερ Σάρσγκαρντ για τον ρόλο του ως Ουόλτερ Ντουράντι, δημοσιογράφου που λειτουργούσε υπέρ του Στάλιν, συνειδητοποίησε ότι: «Για να πεις ψέματα στους άλλους πρέπει πρώτα να πεις ψέματα στον εαυτό σου. Να δικαιολογήσεις τις πράξεις σου επειδή είναι μέρος της δουλειάς σου. Αυτό έκανε στην ουσία ο Ντουράντι».

Τέλος, και οι τρεις συντελεστές συμφώνησαν ότι το “Mr. Jones” είναι τώρα πιο επίκαιρο από ποτέ αφού η πρόχειρη δημοσιογραφία και τα fake news κυριαρχούν και πολλές φορές οδηγούν στα λάθος αποτελέσματα. « Η πραγματική δημοσιογραφία πρέπει να εκτιμάται» δήλωσε ο Σάρσγκαρντ και «Το μόνο εργαλείο είναι η ελευθερία και το θάρρος των δημοσιογράφων» συμπλήρωσε η Χόλαντ.  

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 12 Φεβ. 2019, 13:24
Ενημέρωση: 12 Φεβ. 2019, 23:48
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos