Berlinale 17 - "Politica, instructions manual" - Κριτική

Δημοσίευση: 13 Φεβ. 2017, 03:31
Συντάκτης:

Ο σπουδαίος Fernando León de Aranoa, σκηνοθέτης των «A Perfect Day» και «Δευτέρες με λιακάδα», σκηνοθετεί ένα ντοκιμαντέρ για τις εσωτερικές διεργασίες που οδήγησαν το κόμμα των Podemos από την ίδρυσή του, στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Η ραχοκοκκαλιά της κινηματογράφησης είναι αρχικά χρονολογική και ακολουθεί τα μέλη του Podemos από την πρώτη σπίθα που δημιούργησε η κρίση στην Ισπανία Μάϊο του 2011 και έδειξε την ανάγκη για ένα νέο κόμμα και την παύση του πολωμένου χαρακτήρα του κοινοβουλίου.

Το «εγχειρίδιο οδηγιών» λέει οτι το μέλλον της πολιτικής ανήκει σε ένα διαφορετικό πολιτικό σύστημα, ένα όπου επίκεντρο είναι οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους. Έτσι, όπως λέει ο γ.γ. του κόμματος, Πάμπλο Ιγλέσιας μια ομάδα από «παιδιά με σνίκερς» μοιράζεται όραμα των Podemos. Τα παιδιά αυτά όμως είναι άνθρωποι της επιστήμης, πολιτικολόγοι και πανεπιστημιακοί που θέλουν να καταρρίψουν το παλαιό σάπιο κομματικό καθεστώς. Έτσι γνώμονας του πολιτικού αυτού ντοκιμαντέρ γίνεται ο αγώνας των ανθρώπων αυτών να κάνουν τη διαφορά μέσα από την αριστερή ιδεολογία.

Με καλό ρυθμό στη ροή, το ντοκιμαντέρ αυτό δε σε αφήνει σε ησυχία ούτε στιγμή. Ακόμα και οι μεταβατικές παύσεις χρησιμοποιούνται για να μας δώσει το ραδιόφωνο ειδησεογραφικό στiγμα των ημερών.

Στον ένα χρόνο που ακολουθεί η κάμερα του Fernando León την ομάδα και μέσα από 500 ώρες υλικού, επιλέγει να δείξει πόσο εγκάρδια είναι η σχέση με τον υποψήφιο τότε Αλέξη Τσίπρα και χαρακτηριστική είναι η στιχομυθία όταν του απευθύνεται ο Ιγκλέσιας: «-Έχει έρθει η ώρα. –Γι’αυτό σε χρειαζόμαστε.»

To φιλμ διέπει μια αίσθηση αισιοδοξίας, οτι όλα θα πάνε καλά, ακόμα και όταν φαίνεται οτι δε πάνε. Οι εσωτερικές του κόμματος τριβές δε λείπουν αλλά πάντα δείχνουν να εξομαλύνονται, όπως δε λείπουν και επιθέσεις από πολιτικούς αντιπάλους μέσα από τον μεγεθυντικό φακό των μίντια, οι οποίες αντιμετωπίζονται χιουμοριστικά. Για την ιστορία, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας επανεξελέγη σήμερα γενικός γραμματέας του Podemos, κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του που διεξάγεται στη Μαδρίτη.  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos