Belrinale 19: "Brief Story from the Green Planet" - Kριτική

Δημοσίευση: 17 Φεβ. 2019, 13:38
Συντάκτης:

Σύνοψη: O Pedro, η Daniela και η Tania είναι παιδικοί φίλοι και έχουν να φέρουν εις πέρας μια ιδιαίτερη αποστολή: να επιστρέψουν έναν φιλικό εξωγήινο στο σημείο όπου προσγειώθηκε πρώτη φορά στη Γη.

<a href="/festival-verolino/m-city-hunts-murderer-enas-tromos-poy-sigokaiei/60032">"M – A City Hunts a Murderer": Ένας τρόμος που σιγοκαίει</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"M – A City Hunts a Murderer": Ένας τρόμος που σιγοκαίει

Άποψη: Ένας ομοφυλόφιλος άντρας, μια straight γυναίκα και η διεμφυλική φίλη τους. Η παραπάνω τριάδα θα μπορούσε να αποτελέσει από μόνη της υλικό για μια κινηματογραφική σπουδή πάνω στον σεβασμό της διαφορετικότητας, αλλά αν πετάξεις κι ένα εξωγήινο ον στην εξίσωση, το όλο εγχείρημα αποκτά άλλη βαρύτητα, σωστά;

Η απάντηση είναι και ναι και όχι, όταν μιλάμε για την ταινία του Αργεντίνου Santiago Loza, η οποία είναι υποψήφια για το βραβείο Teddy στο φετινό Φεστιβάλ του Βερολίνου. Οι τρεις φίλοι, που ψάχνουν να βρουν νόημα στην καθημερινότητά τους, αποφασίζουν να ικανοποιήσουν την τελευταία επιθυμία της γιαγιάς της διεμφυλικής Tania και να ξεκινήσουν ένα ταξίδι στην επαρχία της Αργεντινής, ώστε να επιστρέψουν τον φιλικό, μωβ εξωγήινο που κρατούσε παρέα στη γιαγιά, στο σημείο όπου προσεδαφίστηκε.

Η ιστορία τους, υπέροχα φωτισμένη με neon και διανθισμένη με flashbacks, είναι μεν σκηνοθετημένη με τρυφερότητα από τον Loza, αλλά γρήγορα χάνει τον δρόμο της και η ονειρική ατμόσφαιρα δεν είναι αρκετή για να καταφέρει να καλύψει το αδύναμο σενάριο, που σχεδόν αρκείται στην ύπαρξη του εξωγήινου, πιστεύοντας ότι έτσι ξεμπερδεύει με το σχόλιο που θέλει να κάνει περί αποδοχής της διαφορετικότητας. Μένεις λοιπόν να αναρωτιέσαι τι θα μπορούσε να είχε γίνει εάν η ίδια ιδέα είχε περάσει από το μυαλό του Gregg Araki («Mysterious Skin», «Ka-boom»), καθώς το «Brief Story from the Green Planet» είχε όλες τις προδιαγραφές για ένα υποδειγματικό LGBTQ road movie, χωρίς την συγκεντρωμένη σκηνοθετική προσέγγιση που θα μπορούσε να τις δικαιώσει.

5 / 10

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos