Θεσσαλονίκη 15: Ταινίες έναρξης και λήξης

Δημοσίευση: 29 Οκτ. 2015, 19:36
Συντάκτης:

Η αυλαία του 56ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα ανοίξει την Παρασκευή 6/11/15 στον κινηματογράφο Ολύμπιον, με την ταινία Victoria του Γερμανού σκηνοθέτη Σεμπάστιαν Σίπερ, ένα μονοπλάνο 144 λεπτών, γεμάτο σασπένς και αδρεναλίνη.  Ηρωίδα είναι η Βικτόρια του τίτλου, μια Ισπανίδα που ζει στο Βερολίνο. Στη διάρκεια μιας νύχτας γνωρίζει μια παρέα νεαρών, γνωρίζονται, πίνουν, φλερτάρουν, μέχρι το ξημέρωμα.  Και τότε η γνωριμία τους, παίρνει τραγική τροπή, όταν την κάνουν συνεργό σε μια ληστεία.

Η Victoria είναι τεχνικά ένας άθλος, άλλωστε γι’ αυτό απέσπασε βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης για διεύθυνση φωτογραφίας στο 65ο Φεστιβάλ Βερολίνου (εξ ημισείας με το Under Electric Clouds). Αργεί κανείς όμως να συνειδητοποιήσει πως πρόκειται για μονοπλάνο, μιας και δεν είναι αυτός ο αυτοσκοπός της. Η Victoria αποπνέει τον αέρα του Βερολίνου και των ανθρώπων του με φρεσκάδα και εκρηκτική ένταση μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

Το MOVE IT ενθουσιάστηκε με το φιλμ στην πρόσφατη Berlinale, εδώ μπορείτε να διαβάσετε την κριτική μας.

Φέτος το 56ο Φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα στο έργο του Γάλλου  σκηνοθέτη Αρνό Ντεπλεσέν. Η πιο πρόσφατη ταινία του Τα χρυσά μας χρόνια / My Golden Days (2015), μια ελεγεία για τη νεότητα, που απέσπασε το βραβείο SACD στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών, θα κλείσει την αυλαία της διοργάνωσης το Σάββατο 14/11/15. Εδώ, ο Ντεπλεσέν συναντά ξανά έναν παλιό του ήρωα, τον καθηγητή Πολ Ντενταλούς, ο οποίος φεύγοντας από το Τατζικιστάν θυμάται ανθρώπους και εικόνες που τον στιγμάτισαν. Από την παιδική του ηλικία, και τη μητέρα του, την εφηβεία και τον απαρηγόρητο χήρο πατέρα του, ως τους φίλους, το μέντορά του και φυσικά τον μεγάλο έρωτα της ζωής του. Η ενηλικίωση καταγράφεται με τον μοναδικό τρόπο του Ντεπλεσέν μέσα από όλα τα στάδια που μένουν χαραγμένα στη μνήμη. Η απώλεια και οι απογοητεύσεις δίνουν τη σκυτάλη στο ξύπνημα νέων συναισθημάτων και την ανακάλυψη του εαυτού μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos