Θεσσαλονίκη 14: Τελετή έναρξης

Δημοσίευση: 2 Νοε. 2014, 04:25

Άνοιξε και επίσημα η αυλαία του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο κατάμεστο Ολύμπιον, με μια απόλυτα χαμηλών τόνων και όσο το δυνατόν λιτή τελετή, απούσας της πολιτικής ηγεσίας.

Κάτι φυσικά διόλου δυσάρεστο, μη σας πω και διόλου επιθυμητό. Σε πλήρη αντίθεση με την αγέρωχη ηθοποιό Πηνελόπη Τσιλίκα, η οποία παρουσίασε την τελετή και έκλεψε την παράσταση τονίζοντας με έμφαση το αφιέρωμα στα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου. Ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης, αναφέρθηκε στα 55 χρόνια της διοργάνωσης τονίζοντας ότι "Το στίγμα του Φεστιβάλ παραμένει ο στόχος του να αναδείξει νέους δημιουργούς του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Και το κοινό μας ανταποκρίνεται, όπως αποδεικνύουν οι γεμάτες αίθουσες", ενώ επισήμανε: "Το Φεστιβάλ φέτος τιμά επίσης τη μεγάλη κυρία του ευρωπαϊκού σινεμά, Χάνα Συγκούλα. Η μούσα του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, με μια πολύμορφη και προσωπική πορεία, θα τιμηθεί με τον Χρυσό Αλέξανδρο για το έργο της, και θα μας χαρίσει μια μουσική παράσταση με τραγούδια της".

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σχολίασε: "Η Θεσσαλονίκη και οι άνθρωποί της διατηρούν μία ξεχωριστή σχέση με το Φεστιβάλ. Είναι μία κορυφαία διεθνής εκδήλωση, μία μεγάλη γιορτή και την ίδια στιγμή αποτελεί μία ισχυρή καλλιτεχνική ζύμωση. Στηρίζουμε το φεστιβάλ και τους ανθρώπους του, τον διευθυντή του Δημήτρη Εϊπίδη, σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη και δύσκολη. Όλους τους εργαζόμενους και τους εθελοντές που εργάζονται σκληρά".

Επιπλέον, είχαμε δύο απουσίες: Του Κόρνελ Μούντρουτσο, στο έργο του οποίου η φετινή διοργάνωση πραγματοποιεί αφιέρωμα, σκηνοθέτη της ταινίας Λευκός θεός, η οποία άνοιξε την αυλαία του Φεστιβάλ. Ο Ούγγρος δημιουργός δεν τακατάφερε λόγω αυξημένων υποχρεώσεών του στο θέατρο, όπως εξήγησε ο ίδιος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε στην οθόνη του Ολύμπιον. "Παρότι δεν κατάφερα να έρθω, με τιμά η πρόσκληση των διοργανωτών", τόνισε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του. Στην ταινία Λευκός θεός ηρωίδα είναι η 13χρονη Λίλι, η οποία επαναστατεί ενάντια στον κόσμο των ενηλίκων. Ταυτόχρονα, ο πιστός σκύλος της ηγείται μιας άγριας εξέγερσης των τετράποδων εναντίον των ανθρώπων. Πρόκειται για «μία ιστορία αδικίας», όπως είπε ο σκηνοθέτης στο μήνυμά του, εκφράζοντας παράλληλα «ελπίδα για ειρήνη στην κοινωνία». Απών δήλωσε και ο αγαπημένος Φατίχ Ακίν λόγω ασθένειας. Αναμενόταν στην Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το νέο του φιλμ "Τhe cut".

Κατά τα λοιπά, αδικαιολόγητη καθυστέρηση από την Ryanair, είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί η προβολή του "Μemphis" (γαμώτο), αναπάντεχα καλός καιρός, ευγενέστατες και πολύ εξυπηρετικές οι κοπέλες που φρόντισαν για την μεταφορά μας στο ξενοδοχείο από το αεροδρόμιο, στοιχήματα στην διαδρομή για μια πολύ εντυπωσιακή Λαμποργκίνι αν είναι rental ή όχι, ατελείωτες ουρές στο stand της Αριστοτέλους για τα εισιτήρια (φάουλ η κατάργηση του αντίστοιχου στην είσοδο του λιμανιού), πολύ καλό μπέργκερ στο Pax Burgers (παρά την έντονη φασαρία στα όρια της χάβρας και την καγκουρο-χάουζ μουσική), δύο μέτριες ταινίες (για τις οποίες θα διαβάσετε σε ξεχωριστό post) και δύο τεκίλες στο classic Cafe Balkan, ήταν τα highlights της πρώτης ημέρας.

Απόστολος Κίτσος

 

Πρώτη δημοσίευση: 2 Νοε. 2014, 04:25
Ενημέρωση: 2 Νοε. 2014, 04:25

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos