Με το βλέμμα στην Ουκρανία: δύο έκτακτες προβολές του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση: 15 Μαρτίου 2022, 14:57
Συντάκτης:

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία και τις δραματικές στιγμές που βιώνει εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προσθέτει δύο έκτακτες προβολές στο πρόγραμμά του. Την Πέμπτη 17 Μαρτίου, στις 12:00, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, θα προβληθεί η ποιητική ταινία μυθοπλασίας Toloka του Μιχαήλ Ιλιένκο, με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Ο καταξιωμένος ουκρανός σκηνοθέτης φυγαδεύτηκε από το Κίεβο πριν μερικές ημέρες, προκειμένου να ξεφύγει από τη φρίκη του πολέμου, και θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να προλογίσει την ταινία του και να απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού.

<a href="/festival-thessalonikis/24o-fnth-oi-aorates-epiptoseis-toy-polemoy-ston-aplo-kosmo/66154">24ο ΦΝΘ: &quot;Οι αόρατες επιπτώσεις του πολέμου στον απλό κόσμο&quot;</a>ΣΧΕΤΙΚΑ24ο ΦΝΘ: "Οι αόρατες επιπτώσεις του πολέμου στον απλό κόσμο"

Η ταινία Toloka (2020) αντλεί έμπνευση από το ποίημα That Catherine’s hut is on the hill… (Εκείνη η καλύβα της Καταρίνα στον λόφο…) που έγραψε ο εθνικός ποιητής της Ουκρανίας, Τάρας Σεβτσένκο, και αποτελεί μια κινηματογραφική αλληγορία για τα δεινά, τις συμφορές και το πείσμα επιβίωσης που έχει επιδείξει ο ουκρανικός λαός, καθώς και μια συμπυκνωμένη καταγραφή της σύγχρονης ουκρανικής ιστορίας. Στην προβολή θα παρευρεθεί και ο σκηνοθέτης Φώτος Λαμπρινός, επιστήθιος φίλος και συμφοιτητής του Μιχαήλ Ιλιένκο στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας κατά τη δεκαετία του ’60.

Η δεύτερη έκτακτη προβολή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στις 12:00, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, επίσης με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Ο Φώτος Λαμπρινός θα προλογίσει το ντοκιμαντέρ του, Η Μεγάλη Ουτοπία (2017), το οποίο επικεντρώνεται στην περίοδο 1917-1934 της σοβιετικής ιστορίας, φέρνοντας στο φως άγνωστες πτυχές της μεγαλύτερης ουτοπίας που γνώρισε η ανθρωπότητα τον 20ό αιώνα. Ανάμεσά τους και ο Μεγάλος Λιμός του 1932 που επέβαλε το σταλινικό καθεστώς στην Ουκρανία, γνωστός και ως «Γολοντομόρ», που προκάλεσε τον βασανιστικό θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Μετά το τέλος και των δύο προβολών, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των δημιουργών με το κοινό.

 Η μεγάλη ουτοπία Η μεγάλη ουτοπία

Μη χάσετε επίσης:

To σπαρακτικό ντοκιμαντέρ Σπίτι από θραύσματα (A House Made of Splinters) του Σάιμον Λέρενγκ Βίλμοντ (σύντομα κριτική), νικητή του Χρυσού Αλέξανδρου πριν τέσσερα χρόνια με το Μακρινό γάβγισμα των σκυλιών, που προβάλλεται την Τετάρτη 16 Μαρτίου, στις 19:30, στο Ολύμπιον.

Το [email protected] This Job της Βέρα Κριτσέφσκαγια (σύντομα η κριτική μας), μια σοκαριστική ματιά στη λογοκρισία που έχει επιβάλει το ρωσικό καθεστώς, που προβάλλεται το Σάββατο 19 Μαρτίου, στις 20:00, στο Ολύμπιον.

Τα Χαρακώματα (Trenches) του διάσημου γάλλου πολεμικού ανταποκριτή Λου Μπιρό (η άποψη του MOVE IT εδώ) μάς μεταφέρουν στην κόλαση της ανατολικής Ουκρανίας και προβάλλονται στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ μέχρι τη Δευτέρα 21 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ