Φοίβος Δεληβοριάς: "Είμαι άρρωστος με το σινεμά"

Δημοσίευση: 10 Νοε. 2018, 16:16
Συντάκτης:

Μια ξεχωριστή ξενάγηση για τους δημοσιογράφους στους χώρους και τα επιμέρους τμήματα της Αγοράς του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε στην Αποθήκη Γ΄ - τη βάση της Αγοράς-, ο τραγουδοποιός και φανατικός σινεφίλ Φοίβος Δεληβοριάς, ο οποίος φέτος έχει αναλάβει τον ρόλο του πρώτου ambassador της Αγοράς. Μαζί του ήταν και η Υπεύθυνη της Αγοράς του ΦΚΘ, Γιάννα Σαρρή.

ΣΧΕΤΙΚΑ60ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Οι πρώτες ταινίες του διαγωνιστικού

«Είμαι άρρωστος με το σινεμά, βλέπω κατά μέσο όρο τρεις ταινίες την ημέρα. Όταν λοιπόν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης και ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ Αχιλλέας Κυριακίδης μου μίλησαν για την Αγορά και το πώς θα μπορούσε να τονωθεί περαιτέρω το ήδη πολύ σημαντικό έργο της έτσι ώστε να γίνει πιο γνωστό στο ευρύ κοινό, δέχτηκα αμέσως. Από μια τέτοια διαδικασία άλλωστε ξεκίνησαν τόσες και τόσες ταινίες και σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Λάνθιμος που το 2008 είχε παρουσιάσει στα Works in Progress της Αγοράς ένα απόσπασμα από την ταινία του Κυνόδοντας. Η Αγορά είναι το πιο δημιουργικό τμήμα του Φεστιβάλ, το οποίο ωστόσο δεν γνωρίζει ο κόσμος» ανέφερε ο Φοίβος Δεληβοριάς.

Ο ίδιος μίλησε και για τον ρόλο του ως ambassador της Αγοράς, σημειώνοντας: «Το Φεστιβάλ αναζητούσε ένα πρόσωπο που δεν έχει κανενός είδους συμφέροντα, ας το πούμε έτσι, στο σινεμά. Ένα πρόσωπο που θα μπορεί να μιλά με τους συντελεστές των κινηματογραφικών σχεδίων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, ακόμα και με όσους θέλουν να γυρίσουν ξένες ταινίες στην Ελλάδα. Ο ρόλος μου είναι λοιπόν να πρεσβεύω και να προωθώ τις σημαντικές διεργασίες από τις οποίες προκύπτει το σινεμά του αύριο στην Αγορά του Φεστιβάλ. Λειτουργώ ουσιαστικά ως ένας σύνδεσμος που ενώνει τα μυστικά των επαγγελματιών του σινεμά με τους καλεσμένους του φεστιβάλ, τους δημοσιογράφους και βεβαίως το ευρύ κοινό. Στην Αγορά οι άνθρωποι του κινηματογράφου ανακαλύπτουν σενάρια ταινιών που δεν έχουν ακόμη γυριστεί. Είναι μαγικός ο τρόπος με τον οποίο γεννιούνται οι ταινίες και είναι πολύ συναρπαστική εμπειρία για έναν σινεφίλ σαν εμένα να βρίσκεται μέσα στο ‘καζάνι’ της Αγοράς, εδώ όπου ‘μαγειρεύονται’ οι νέες ταινίες».

Ο Φοίβος Δεληβοριάς ξενάγησε τους δημοσιογράφους στην αίθουσα του Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads όπου γίνονται συναντήσεις των επαγγελματιών του σινεμά, στο Film Market όπου οι διαπιστευμένοι της Αγοράς παρακολουθούν ταινίες από την μεγάλη ψηφιακή βιντεοθήκη, καθώς και στον κεντρικό χώρο της Αποθήκης Γ’, όπου γίνονται συναντήσεις στο πλαίσιο των Works in Progress, δηλαδή των ταινιών σε εξέλιξη.

H Γιάννα Σαρρή αναφέρθηκε και στην συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Φεστιβάλ του Λοκάρνο, στο πλαίσιο του Thessaloniki Locarno Industry Academy. «Πρόκειται για μια εκπαιδευτική πλατφόρμα που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους νέους και ανερχόμενους επαγγελματίες του σινεμά να επεκτείνουν τις εμπειρίες και διασυνδέσεις τους στους τομείς των διεθνών πωλήσεων, του μάρκετινγκ, της διανομής και του προγραμματισμού», σημείωσε σχετικά.

Περισσότερα για την Αγορά του ΦΚΘ εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Agent King: Ο Elvis Presley κατάσκοπος

Έχουν υπάρξει αμέτρητες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές για τη ζωή του βασιλιά του rock&roll, Elvis...
2 ώρες

Otherhood

Σύνοψη: Η Carol (Angela Bassett), η Gillian (Patricia Arquette) και η Helen (Felicity Huffman),...
3 ώρες

Άγνωστο το κινηματογραφικό μέλλον του Spider-man

Oι περιπέτειες του Spider-Man είναι μια διαφορετική περίπτωση από τους υπόλοιπους σούπερ ήρωες της...
3 ώρες