To Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ξεκινάει. To MOVE IT θα βρεθεί εκεί

Δημοσίευση: 1 Νοε. 2013, 10:49

Από σήμερα μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου διεξάγεται το 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με ταινία έναρξης το "Οnly Lovers Left Alive" του Τζιμ Τζάρμους και ταινία λήξης το ασπρόμαυρο «Nebraska» του Αλεξάντερ Πέιν, ο οποίος θα αποτελέσει και τον Πρόεδρο της κριτικής επιτροπής για το διαγωνιστικό τμήμα.

Το MOVE IT θα βρεθεί μερικές ημέρες στην Θεσσαλονίκη, θα δει ταινιάκια και θα σας γράψει τις εντυπώσεις του στο ειδικό τμήμα του σάιτ, το οποίο θα ανανεώνεται καθημερινά.

Διαβάστε τα τμήματα της φετινής διοργάνωσης, τα αφιερώματα και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Διαγωνιστικό Πρόγραμμα

Το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει δεκατέσσερις πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών απ' όλον τον κόσμο, μεταξύ των οπίων το βραβευμένο στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» στις Κάννες «Κελί Από Χρυσάφι» του Διέγο Κεμάδα-Δίε, αλλά και τα ελληνικά «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», ντεμπούτο της Ελίνας Ψύκου με παγκόσμια πρεμιέρα στο Forum του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και το «Wild Duck», ντεμπούτο μεγάλου μήκους και αυτό του Γιάννη Σακαρίδη που έκανε την πρεμιέρα του στο πρόγραμμα «City to City» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. Η κριτική επιτροπή έχει για πρόεδρό της τον Αλεξάντερ Πέιν και μέλη της τους κριτικό κινηματογράφου Σκοτ Φούντα, την παραγωγό Αντα Σόλομον, τον κριτικό κινηματογράφου Εντουάρ Ουαϊντρόπ και τον μουσικό Κωνσταντίνο Βήτα. Αναλυτικά οι ταινίες, εδώ.

Ανοιχτοί Ορίζοντες

Στοχεύουν στην ανακάλυψη τάσεων και δημιουργών που εξελίσσουν με το έργο τους την τέχνη του κινηματογράφου. Θα προβληθούν ταινίες, όπως τα «Venus in fur» του Ρομάν Πολάνσκι, «Tom at the farm» του Ξαβιέ Ντολάν, «Νight moves» της Κέλι Ράιχαρντ και το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά. Αναλυτικά οι ταινίες, εδώ.

Ελληνικό Σινεμά

Οκτώ ελληνικές ταινίες θα κάνουν την πρεμιέρα τους στο 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά, οι δύο ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Τμήμα («H Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου και το «Wild Duck» του Γιάννη Σακαρίδη), το «Να Κάθεσαι και Να Κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά, ο «Χειμώνας του Kώστα Κουτσολιώτα, το «Η Τελευταία Φάρσα» του Βασίλη Ραΐση, ο «Προφήτης» του Δημήτρη Πούλου και το «Goldfish» του Θάνου Τσαβλή. Ελληνικές ταινίες όμως συμμετέχουν και στα δύο τμήματα της Αγοράς του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο «Works in Progress» και το φόρουμ συμπαραγωγών «Crossroads».

Ματιές στα Βαλκάνια

Το «Ματιές στα Βαλκάνια» , εκτός από το καθιερωμένο του πρόγραμμα όπου θα παρουσιάσει τις πιο αξιόλογες ταινιες της πρόσφατης παραγωγής από την ευρύτερη βαλκανική χερσόνησο, κοιτάζει πίσω σε μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες που προβλήθηκαν στα δέκα χρόνια που υπάρχει. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, το παρόν θα δώσουν στη Θεσσαλονίκη, οι οι Ρουμάνοι Κορνέλιου Πορουμπόιου και Κρίστι Πούιου, ο Τούρκος Ρεχά Ερντέμ, ο Κροάτης Βίνκο Μπρέσαν και ο Βούλγαρος Λιουντμίλ Τοντόροφ. Aναλυτικά, εδώ.

Αφιερώματα

Τρία είναι τα αφιερώματα του φετινού Φεστιβάλ: Το αφιέρωμα στον Σύγχρονο Αργεντίνικο Κινηματογράφο με μια επιλογή επτά ταινιών Το αφιέρωμα στον Γάλλο σκηνοθέτη Αλέν Γκιροντί, έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους του νέου γαλλικού σινεμά, βραβευμένου φέτος στο Φεστιβάλ Καννών με την ταινία του «O Αγνωστος της Λίμνης». Το αφιέρωμα στην Γαλλίδα Κλερ Σιμόν, μια ιδιαίτερη δημιουργό που ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία. Αναλυτικά, εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos