64ο ΦΚΘ: "Νέα Ήπειρος" - Κριτική

Δημοσίευση: 11 Νοε. 2023, 16:14
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο Φάνης (Χάρης Φραγκούλης) και η Μαρία (Μαρία Αρζόγλου) μένουν στο βρώμικο κέντρο της Αθήνας. Κινούνται στον κόσμο των κομπαρσάδικων και των escape rooms. Προσπαθούν να «πιάσουν την καλή» με κάθε μέσο. Πουλάνε και πουλιούνται.

<a href="/festival-thessalonikis/65o-festival-thesalonikis-perimenei-tin-tainia-soy/70040">Το 65ο Φεστιβάλ Θεσαλονίκης περιμένει την ταινία σου</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤο 65ο Φεστιβάλ Θεσαλονίκης περιμένει την ταινία σου

Τοξικότητα, πορνό, ουσίες. Ένα άγριο, παθιασμένο ζευγάρι σε μια αδιέξοδη ιστορία αγάπης.

Γνώμη: Ο Παντελής Παγουλάτος, στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του μετά τα “Όνειρα Γλυκά” του 2002, κινηματογραφεί το κέντρο της Αθήνας όπως πραγματικά είναι κι όχι όπως θέλουμε να το φανταζόμαστε (π.χ. ως το νέο Βερολίνο), μέσα από την ιστορία ενός καταραμένου έρωτα.

Ο Φάνης και η Μαρία είναι δύο νέοι που προσπαθούν να πιάσουν την καλή με όλους τους λάθους τρόπους μέσα σ’ ένα περιβάλλον που μας υπενθυμίζει ότι η οικονομική κρίση δεν τελείωσε ποτέ για πολλούς ανθρώπους εκεί έξω.

Είναι δύο νέοι που τα όνειρά τους έχουν διαψευστεί προ πολλού, σχεδόν πριν ενηλικιωθούν, με μηδαμινή υποστήριξη από τον κοινωνικό περίγυρο, γεγονός που τους καθιστά βορά ευκατάστατων αρπακτικών, όπως αυτά που ερμηνεύουν εδώ η Θεοδώρα Τζήμου και ο Όθωνας Μεταξάς.

Δεν είναι απλά ότι ο Φάνης και η Μαρία δεν έχουν κανέναν και τίποτα, δεν έχουν πλέον ούτε ο ένας τον άλλο σαν στήριγμα, καθώς καμία ερωτική σχέση δεν μπορεί να παραμείνει αλώβητη μπροστά στη μάχη για την επιβίωση.

Αυτό το κατασπάραγμα, προς τους ίδιους τους εαυτούς τους πρωτίστως, καταγράφει εδώ ο Παγουλάτος με μια ατμόσφαιρα που φέρνει σε φιλμ νουάρ και με πολλά ντεσιμπέλ και βρισίδια που φέρνουν προς Οικονομίδη.

Και είναι κρίμα που δεν καταφέρνει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στο τρελό γκάζι και τις πιο ενδοσκοπικές στιγμές, που θα προσέδιδαν περισσότερο βάθος στους δυο κεντρικούς χαρακτήρες του, ειδικά όταν έχει στη διάθεσή του δυο τόσο ικανούς ηθοποιούς, όπως ο Χάρης Φραγκούλης κι η Μαρία Αρζόγλου.

Το φινάλε της ταινίας είναι μάλιστα απόδειξη ότι μπορεί να δημιουργήσει συναίσθημα, χωρίς να καταφεύγει διαρκώς στην ένταση, κι η “Νέα Ήπειρος”, αυτοί που αναζητούν οι πρωταγωνιστές τους αλλά κι αυτή που αναζητάμε λίγο πολύ όλοι μας, το έχει μεγάλη ανάγκη.

To ΜΟVE IT καλύπτει το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για 13η χρονιά και σας μεταφέρει όσα αξίζουν να διαβάσετε στο ειδικά διαμορφωμένο section του online περιοδικού μας. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Greatest Hits

The Greatest Hits

Θα το βρείτε: Disney+

Σύνοψη: Μετά τον χαμό του φίλου της, Μαξ, σε τροχαίο δυστύχημα, η Χάριετ βιώνει...
6 ώρες
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos