63ο ΦΚΘ: "Speak no evil" - Κριτική

Δημοσίευση: 14 Νοε. 2022, 16:19
Συντάκτης:

Σύνοψη: Μια τυπική οικογένεια που βρίσκεται στα πλαίσια της απόλυτης βαρεμάρας, γνωρίζει κεφάτο ζευγάρι στις διακοπές τους με αποτέλεσμα να προσκληθούν για χαλαρό σαββατοκύριακο στο εξοχικό τους.Τί το θελαν; Αυτά που θα ακολουθήσουν είναι πολύ άσχημα.

<a href="/festival-thessalonikis/64o-festival-thessalonikis-afieroma-ston-taki-kanellopoylo/68763">64ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στον Τάκη Κανελλόπουλο</a>ΣΧΕΤΙΚΑ64ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στον Τάκη Κανελλόπουλο

Γνώμη: Απο τη Δανία έρχεται αυτό το σκοτεινό διαμαντάκι με τον δημιουργό Christian Tafdrup να τοποθετεί τα πιόνια χειρουργικά σε ένα άρρωστο σκάκι ευγένειας, μισανθρωπισμού και απελπισίας. Υποθέτουμε οτι ήθελε να κάνει και ένα σχόλιο πάνω στην αποστείρωση που επικρατεί στην πιο ασφαλή χώρα του κόσμου, η οποία αγνοεί πλήρως τα 'τέρατα' που υπάρχουν ανάμεσα μας.

Ο Bjorn και η Luise μαζί με το κοριτσάκι τους μοιάζουν να τα έχουν όλα λυμένα-τακτοποιημένα, γεγονός που αποδομείται στη διάρκεια της ταινίας με τη βοήθεια των Oλλανδών 'φίλων' τους. Οι οποίοι Ολλανδοί ηθοποιοί αποτελούν πρώτης τάξεως ονόματα στη πατρίδα τους με έντονη παρουσία στον θεατρικό χώρο, πράγμα που γίνεται αντιληπτό καθώς χωρίς να πολυλογούν, οι κινήσεις του σώματος και τα βλέμματα τους μιλάνε για αυτούς.

Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια του σκηνοθέτη να αναλάβουν τους ρόλους της οικογένειας με τα ακραία μυστικά πίσω απο τη σκερτσόζα διάθεση τους, καθώς πολύς κόσμος πέρασε απο casting αλλά έφευγαν τρέχοντας με τις αποκαλύψεις του σεναρίου.

Δεν χρειάζονται περαιτέρω πληροφορίες, εκτός του ότι η ταινία έχει φτιαχτεί για να ΜΗΝ περάσεις καλά. Συναισθήματα όπως θυμός, φόβος, αηδία παίζουν εναλλάξ μέχρι να τελειώσει το φίλμ και να έρθουν να σε μαζέψουν, μιας και θα χεις μείνει παγωτό.

Μια ακόμα επιβεβαίωση οτι δε χρειάζονται πάντα τσεκούρια,πριόνια και τόνοι αίματος για να ευχαριστηθείς μια αγνή ταινία τρόμου, όταν αυτή πατάει τα απαραίτητα ψυχολογικά κουμπιά ακόμα και αν δε δίνονται απαντήσεις για τα πάντα γιατί εξαρχής δεν ήταν αυτός ο σκοπός.

Με την ευκολία με την οποία οι απανταχού Ράμπο της φακής λέμε 'γιατί δεν έκανε αυτό 'η δεν έπράξε έτσι', ας αναλογιστούμε τους εαυτούς μας σε τέτοιου τύπου σκηνικά. Εδώ για να σκοτώσουμε κατσαρίδα φωνάζουμε παρέα...

Αργόσυρτη μέν, αλλά ποτέ βαρετή, καθώς ενώ έχεις καταλάβει οτι σχεδόν τίποτα δε θα πάει καλά μέχρι το φινάλε, δεν είσαι σε θέση να σταματάς να παρακολουθείς τα τεκταινόμενα.

Και μπορεί να δίνεται έμφαση στους φιλήσυχους Δανούς, οτι η ευγένεια και η επαγγελματική αποκατάσταση δε λύνει όλα τα προβλήματα, ας μή κοιτάξουμε μακρυά όμως καθώς τα ζοφερά γεγονότα που παρουσιάζονται κάθε τρεις και λίγο στην ηλιόλουστη Ελλάδα, μάλλον δέν έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής, αλλά τον τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων. Δε χρειάζεται να είναι όλοι φίλοι μας, λίγοι και καλοί αρκούν.

Ένα απο τα καλύτερα θρίλερ της χρονιάς: ας ξεκαθαρίσουμε όμως οτι δεν είναι για όλους. Ακραίο, μαεστρικά σκηνοθετημένο, άψογα παιγμένο, με την τελευταία ατάκα να διαλύει ότι έχει απομείνει μέσα σου.

Τι άλλο να ζητήσουμε;

Το MOVE IT βρίσκεται στο 63ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν. 

Τα πάντα για το φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στην ξεχωριστή ενότητα του MOVE IT.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Robots

Robots

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Το 2032, αφότου η προηγμένη ρομποτική επέτρεψε στην ανθρωπότητα να χρησιμοποιεί ρεαλιστικά ανδροειδή...
21 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
26685
Tanweer
14456
Tanweer
11216
Film Group
10266
Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos