26ο ΦΝΘ: Το "Πρωτόγαλα" σε αφήνει με το στόμα ανοικτό και την καρδιά γεμάτη

Δημοσίευση: 18 Μαρτίου 2024, 13:00
Συντάκτης:

Σύνοψη: Εστιάζοντας στην εκτροφή νεογέννητων αμνοεριφίων στους πρόποδες του όρους Πατέρας, το “Πρωτόγαλα” υφαίνει μια αισθητηριακή αφήγηση για τη σύνδεση ανθρώπου-ζώου, διερευνώντας τις έννοιες της μητρότητας, του θηλασμού και της ορφάνιας.

<a href="/festival-thessalonikis/26o-festival-ntokimanter-thessalonikis-ayxisi-rekor-se-theates/69664">26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές</a>ΣΧΕΤΙΚΑ26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές

Οι εποχές περνάνε, τα ζώα γεννιούνται και πεθαίνουν, και η ταινία καταγράφει τον κύκλο της ζωής: γέννηση-θάνατος-αναγέννηση.

Γνώμη: Ξεκινώντας με τη σκηνή της γέννησης ενός μικρού αμνοεριφίου, η οποία πιάνει τον θεατή από το μούτρα καθώς η κάμερα δεν μετακινείται σχεδόν ποτέ από την επίπονη προσπάθεια της μητέρας και την αγωνία που προηγείται πριν την πρώτη ανάσα κάθε έμβιου όντος, ο Παναγιώτης Παπαφράγκος καταθέτει με το “Πρωτόγαλα” ένα ντοκιμαντέρ φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά και ταυτόχρονα μεγαλειώδες μέσα στην απλότητά του.

Και μέσα σε μόλις 46 λεπτά, καταφέρνει να μας μεταφέρει σε έναν κόσμο που είναι μεν κοντά στη βουή και τη μανία της Αθήνας και παράλληλα τόσο μακριά από αυτή, από όλες τις απόψεις.

Έναν κόσμο τρυφερό και συνάμα σκληρό, ενίοτε ελαφρώς σουρεαλιστικό (κορυφαία η στιγμή που το κοπάδι ακούει Μαρινέλλα από το ραδιόφωνο και τα μικρά πρόβατα κυνηγιούνται και παίζουν σαν κουτάβια), όπου η φύση έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, θυμίζοντάς μας τελικά τι είναι σημαντικό σε αυτό που ονομάζουμε ζωή.

Για όσους/ες δεν έχουν καμία εξοικείωση με την κτηνοτροφία, το “Πρωτόγαλα” είναι σαν μια πόρτα που ανοίγει και αποκαλύπτει μια μικρο-κοινωνία που καθορίζεται από τα ένστικτα των ζώων κι από το δέσιμο ανάμεσά τους: κάθε αμνοερίφιο αναγνωρίζει τα μικρά του από τη μυρωδιά τους, διώχνει αυτά που δεν είναι δικά του και πολλές φορές το μητρικό γάλα δεν επαρκεί για όλα.

Και τότε, τα μικρά ταΐζοντας με μπιμπερό από ανθρώπινα χέρια. Ανθρώπινα θα είναι βέβαια και τα χέρια που κάποια στιγμή θα το οδηγήσουν στη σφαγή, καθώς ο Παπαφράγκος αναφέρεται στο γνωστό πασχαλινό έθιμο, αποφεύγοντας με μαεστρία είτε να το δαιμονοποιήσει είτε να το δικαιολογήσει.

Γιατί στο σύμπαν που κινούνται οι ήρωές του, ζώα και άνθρωποι, η ζωή και ο θάνατος είναι δύο έννοιες αλληλένδετες και, με την κυκλική αφήγηση που επιλέγει, μάς το θυμίζει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο.

Και χωρίς καμία προσπάθεια εντυπωσιασμού, το “Πρωτόγαλα” μπαίνει με άνεση στα καλύτερα ντοκιμαντέρ που είδαμε στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, συστήνοντάς μας έναν δημιουργό που ξέρει να μπολιάζει τον ρεαλισμό με το συναίσθημα και τη φιλοσοφική διάθεση, μ’ έναν τρόπο τόσο φυσικό που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό και την καρδιά γεμάτη.

Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξήχθη 7-17 Μαρτίου 2024.

To ΜΟVE IT βρέθηκε εκεί και σας έγραψε ανταποκρίσεις, όπως πάντα. 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos