26ο ΦΝΘ: Πως η εκπαίδευση καθορίζει τη ζωή ενός παιδιού

Δημοσίευση: 9 Μαρτίου 2024, 15:42
Συντάκτης:

Η Ένωση Κυριών Δράμας - Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας και η Anemon Productions παρουσιάζουν «Το Mobile School Ταξιδεύει» ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Λουκά Παλαιοκρασά, που θα προβληθεί για πρώτη φορά στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στην κατηγορία NEXTGEN.

<a href="/festival-thessalonikis/26o-festival-ntokimanter-thessalonikis-ayxisi-rekor-se-theates/69664">26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές</a>ΣΧΕΤΙΚΑ26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές

«Το Mobile School Ταξιδεύει» γυρίστηκε κατά η διάρκεια του εκπαιδευτικού έργου «Mobile School - Κινητό Σχολείο» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Actives Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας και έλαβε χώρα στη Δράμα, όπου συμμετείχαν παιδιά της τοπικής κοινότητας, παιδιά Ρομά που ζουν και εργάζονται στους δρόμους, καθώς και εθελόντριες της Ένωσης. Το «Mobile School - Κινητό Σχολείο» είναι μια τροχήλατη ορθογώνια κατασκευή, που αποτελείται από panel εκπαιδευτικού χαρακτήρα (π.χ. αριθμητική, γραμματική, γεωγραφία, κ.α.) και panel συζητήσεων (π.χ. προσωπική υγιεινή, διαφορετικότητα, σχολικός εκφοβισμός, βία κ.α.). Τα panel ανέρχονται συνολικά σε περισσότερα από 350 και εναλλάσσονται σε κάθε παρέμβαση.

Βασικοί στόχοι του έργου «Mobile School-Κινητό Σχολείο», είναι η εξάλειψη της σχολικής διαρροής και του αναλφαβητισμού, η ενθάρρυνση της συμμετοχής των παιδιών Ρομά σε εκπαιδευτικές δράσεις που η ενδυνάμωση της αυτοεκτίμηση τους, στόχοι που συντελούν στη
ψυχο-κοινωνική τους αναπτέρωση και την απόκτηση βασικών δεξιοτήτων. Με αυτές τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με το παρόν ντοκιμαντέρ και κάθε μελλοντική προβολή του συγκεκριμένου έργου επιδιώκεται η ενημέρωση του κοινού σε θέματα ισότητας, διαφορετικότητας, ρατσισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακολουθώντας το ταξίδι του Mobile School στους καταυλισμούς της Βόρειας Ελλάδας γνώρισα τους ανθρώπους πίσω από το πρόγραμμα και είδα το έργο τους να αγγίζει τις καρδιές των παιδιών Ρομά που ζουν αποκλεισμένα από την εκπαίδευση. Με αυτή την ταινία προσπάθησα να αποτυπώσω τον συναισθηματικό αντίκτυπο του έργου στα παιδιά, αλλά και στην ομάδα της Ένωσης Κυριών Δράμας που με την αφοσίωσή τους ενισχύουν την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση μπορεί να καθορίσει τη ζωή ενός παιδιού και να δημιουργήσει ένα πιο συμπεριληπτικό αύριο.

Λουκάς Παλαιοκρασάς

H ταινία είναι διαθέσιμη online δωρεάν για όλη την διάρκεια του φεστιβάλ, μπορείτε να την δείτε εδώ

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Λουκάς Παλαιοκρασάς
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κάρλος Μουνόζ
Μοντάζ: Γιώργος Γεωργόπουλος
Ηχοληψία: Άρης Καφεντζής
Έρευνα/ Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Περράκης
Εκτέλεση Παραγωγής: Anemon Productions

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos