26ο ΦΝΘ: Οι βίοι του -συναρπαστικού- Εντουάρ Λουί

Δημοσίευση: 16 Μαρτίου 2024, 14:21
Συντάκτης:

Σύνοψη: Πώς ένα παιδί μεγαλωμένο στα σπλάχνα του γαλλικού υπο-προλεταριάτου μεταμορφώνεται –αποφασίζει και πετυχαίνει να μεταμορφωθεί– σε έναν από τους πιο συναρπαστικούς, καθοριστικούς και δημοφιλείς συγγραφείς της εποχής του και σε εκφραστή μιας ολόκληρης γενιάς;

<a href="/festival-thessalonikis/26o-festival-ntokimanter-thessalonikis-ayxisi-rekor-se-theates/69664">26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές</a>ΣΧΕΤΙΚΑ26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές

Το ντοκιμαντέρ του Φρανσουά Καϊγιά μάς συστήνει εκ νέου τον σπουδαίο και ιδιαίτερα αγαπητό στην Ελλάδα Εντουάρ Λουί.

Γνώμη: Λίγες περιπτώσεις συγγραφέων –και μάλιστα τόσο νέων– έχουν καταφέρει να προκαλέσουν τόσο μεγάλη συζήτηση τα τελευταία χρόνια όσο ο 31χρονος σήμερα Εντουάρ Λουί.

Γεννημένος ως Εντύ Μπελγκέλ στην Αλενκούρ, μια βιομηχανική κωμόπολη στον γαλλικό Βορρά, ο Λουί από μικρός ασφυκτιούσε στα στενά όρια της ταπεινής καταγωγής του, τα οποία γίνονταν όλο και πιο στενά λόγω της φτώχειας, του ρατσισμού και της ομοφοβίας που μάστιζαν τόσο τη δική του οικογένεια όσο κι αυτές της ευρύτερης περιοχής. Οι γονείς του είχαν κι οι δύο παρατήσει το σχολείο ως έφηβοι, τα αδέρφια του δεν είχαν πάει στο πανεπιστήμιο κι ο Εντουάρ τόλμησε να κάνει κάτι που φαντάζει απίθανο σε αυτά τα πλαίσια: να ονειρευτεί και, στη συνέχεια, να καταφέρει να πετύχει κάτι καλύτερο για τον εαυτό του.

Και το αποτέλεσμα ήταν μια πορεία μεταμόρφωσης, η οποία ξεκίνησε στην Αμιένη, πόλη στην οποία βρέθηκε για να παρακολουθήσει το Λύκειο.

Εκεί τον συναντά η κάμερα του ντοκιμαντερίστα Φρανσουά Καϊγιά και τον ακολουθεί καθώς μας ξεναγεί στα μέρη που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και μετέτρεψαν τον Εντύ Μπελγκέλ σε Εντουάρ Λουί.

Στο μεταξύ, παρεμβάλλονται σκηνές που τον βλέπουμε να διαβάζει αποσπάσματα των βιβλίων του (σημ: κυκλοφορούν όλα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αντίποδες), καθώς και από τις μεταφορές τους σε διάφορες θεατρικές σκηνές ανά τον κόσμο. Ο Καϊγιά έχει έναν συναρπαστικό αφηγητή απέναντί του, οπότε δεν καταφεύγει σε κανένα σκηνοθετικό τρικ για να εντυπωσιάσει ή να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή.

Το πάθος του Λουί για τα θέματα που τον έχουν απασχολήσει μέχρι στιγμής στη συγγραφική του πορεία και ο τρόπος του να μιλάει γι’ αυτά είναι αρκετά, όμως “Οι βίοι του Εντουάρ Λουί” απευθύνονται περισσότερο σε θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με το έργο του, καθώς όσοι έχουν διαβάσει τα βιβλία του θα βρουν εδώ, σε συμπυκνωμένη μορφή, τη γενικότερη φιλοσοφία του: πώς το προσωπικό και το πολιτικό μπλέκονται συνεχώς, τι σημαίνει να είναι κανείς αριστερός στις μέρες μας, ποιο είναι το κόστος του να αφήνεις πίσω το παρελθόν σου και να φτιάχνεις μια νέα ταυτότητα, η οποία αποδεικνύεται ότι είναι τελικά αυτό που πραγματικά είσαι.

Έτσι, το “Οι βίοι του Εντουάρ Λουί” είναι μια καλή εισαγωγή σε έναν σημαντικό συγγραφέα, που έχει έναν εντελώς δικό του τρόπο να μιλάει για τον εαυτό του αλλά και για το σήμερα, κι αν καταφέρει να στείλει κόσμο στο βιβλιοπωλείο, τότε θα έχει πετύχει έναν στόχο.

Όμως, για ένα ενδελεχές πορτρέτο του Λουί, δεν χρειάζεται να κοιτάξει κανείς πέρα από τις σελίδες των βιβλίων του. Άλλωστε, το καλύτερο ντοκιμαντέρ για τον Εντουάρ Λουί το έχει γράψει και σκηνοθετήσει ήδη ο ίδιος, απλά με όπλο του τις λέξεις!

Μπορείτε να δείτε το φιλμ εδώ

Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται 7-17 Μαρτίου 2024.

To ΜΟVE IT βρίσκεται εκεί και θα σας γράψει ανταποκρίσεις, όπως πάντα. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos