26ο ΦΝΘ: Η "Λεσβία" διεκδικεί την ελευθερία και την σεξουαλικότητα

Δημοσίευση: 11 Μαρτίου 2024, 17:26
Συντάκτης:

Σύνοψη: Τη δεκαετία του ’70 λεσβίες από όλο τον κόσμο καταφθάνουν σε ένα μικρό χωριό της Λέσβου.

<a href="/festival-thessalonikis/26o-festival-ntokimanter-thessalonikis-ayxisi-rekor-se-theates/69664">26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές</a>ΣΧΕΤΙΚΑ26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές

Ενώ οι εντάσεις με τους κατοίκους αυξάνονται, η σκηνοθέτρια Τζέλη Χατζηδημητρίου –που βρέθηκε στη μέση ως ντόπια και ως λεσβία– αφηγείται μια ιστορία 40+ χρόνων γύρω από την αγάπη, την κοινότητα, τις συγκρούσεις, αλλά και τι σημαίνει να νιώθει κανείς αποδεκτός.

Άποψη: «Κάποιος θα μας θυμάται σίγουρα τα χρόνια που θα έρθουν» σύμφωνα με την αρχαία ποιήτρια Σαπφώ και τελικά η Τζέλη Χατζηδημητρίου στο πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της απέδειξε πως είχε δίκιο.

Το ταξίδι στην Ερεσσό της Λέσβου μέσα σε ένα διάστημα σχεδόν μισού αιώνα που συνδέει το λεσβιακό βίωμα με την ιστορία της Λεσβίας ή λεσβίας ποιήτριας Σαπφούς και το πώς προέκυψε αυτή η τουριστικοποίηση του νησιού με άξονα την αποκάλυψη της σεξουαλικότητας και την διεκδίκηση της ελευθερίας.

Κόντρα στην εποχή γεννιέται μια διεθνής λεσβιακή κοινότητα, μακριά από τις προκαταλήψεις και τις συντηρητικές απόψεις της εποχής και μέσω αυτής παρατηρούμε την ιστορία του τουρισμού του νησιού που συνδέθηκε με αυτό.

Ένας συνδυασμός βίντεο και φωτογραφιών, αναλογικής και ψηφιακής εποχής, κάμερας στο χέρι και πιο στατικής, προσωπικών ιστοριών και συλλογικών θεωριών, το ντοκιμαντέρ της Χατζηδημητρίου αποτελεί έναν εξαίρετο συνδυασμό αφηγήσεων και τεχνικών προσέγγισης του είδους του ντοκιμαντέρ που παραμένει ενδιαφέρον από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή μιλώντας για την σεξουαλική ταυτότητα, την αυτοδιάθεση του σώματος, την ομοκοινωνικότητα, την διεθνοποίηση του φαινομένου, την ιστορία ενός τόπου από τις ειδυλλιακές μέχρι τις τουριστικοποιημένες εκφάνσεις του.

Μια μίξη ρομαντικοποιημένης νοσταλγίας ενός παλαιού παραδείσου και ενός ντοκουμέντου μιας εποχής με ευχάριστες και δυσάρεστες πτυχές, καθώς παράλληλα με την λεσβιακή ουτοπία, υπήρχε (και υπάρχει) το στίγμα, η κατακραυγή, η περιθωριοποίηση.

Kαι έτσι παράλληλα η σκηνοθέτρια μας υπενθυμίζει τους αγώνες των γυναικών και τις διεκδικήσεις πέραν και εκτός της Λέσβου που λειτουργούσε σαν ένα καταφύγιο και ο τρόπος που τις έβλεπαν οι ντόπιοι, με έναν συνδυασμός ανοχής και απόρριψης.

Tην "Λεσβία" μπορείτε να την δείτε online εδώ και προσεχώς στις αίθουσες από το Cinedoc

Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται 7-17 Μαρτίου 2024.

To ΜΟVE IT βρίσκεται εκεί και θα σας γράψει ανταποκρίσεις, όπως πάντα. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos