25ο ΦΝΘ: Πένθος. Αυτοί που θρηνούν τρεις φριχτές δολοφονίες

Δημοσίευση: 12 Μαρτίου 2023, 14:47
Συντάκτης:

Ο 27χρονος Σαχζάτ Λουκμάν, μετανάστης από το Πακιστάν, δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 2013 καθώς πήγαινε με το ποδήλατό του στην δουλειά, από ένα τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Οι Χρήστος Στεργιόπουλος και Διονύσης Λιακόπουλος, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, του επιτέθηκαν και τον δολοφόνησαν με επτά μαχαιριές. Οι δράστες καταδικάστηκαν σε 21 χρόνια φυλάκιση έκαστος.

<a href="/festival-thessalonikis/26o-festival-ntokimanter-thessalonikis-ayxisi-rekor-se-theates/69664">26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές</a>ΣΧΕΤΙΚΑ26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές

Ο 34χρονος Παύλος Φύσσας, αντιφασίστας καλλιτέχνης της ραπ μουσικής σκηνής, δολοφονήθηκε το 2013 από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της νεοφασιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, έπειτα από συντονισμένη επίθεση εις βάρος του και της παρέας του. Ο δράστης τον δολοφόνησε με τρεις μαχαιριές και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ενώ η συγκεκριμένη δολοφονία αποτέλεσε την αφορμή για τον σχηματισμό της δικογραφίας εις βάρος της οργάνωσης. Τον Οκτώβριο του 2020 η ολοκλήρωση της Δίκης αναγνώρισε την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και καταδίκασε τα περισσότερα μέλη της σε φυλάκιση.

Ο 33χρονος Ζαχαρίας “Ζακ” Κωστόπουλος, ηθοποιός, ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και drag performer με το όνομα Zackie Oh, δολοφονήθηκε το 2018 μετά από θανάσιμο τραυματισμό σε ένα αιματηρό επεισόδιο στην πλατεία Ομονοίας. Δύο πολίτες τον ξυλοκόπησαν βάναυσα όταν εγκλωβίστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες μέσα σε ένα κοσμηματοπωλείο, ενώ τον ξυλοδαρμό του ακολούθησε η άσκηση βίας και σύλληψη του από οχτώ αστυνομικούς. Ο κοσμηματοπώλης Σπυρίδων Δημόπουλος και ο μεσίτης Αθανάσιος Χορταριάς κρίθηκαν ένοχοι για πρόκληση θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία ενώ οι τέσσερις από τους οχτώ αστυνομικούς που παραπέμφθηκαν σε δίκη κρίθηκαν αθώοι.

Το ντοκιμαντέρ των Μαρία Λούκα και Μυρτώ Πατσαλίδου “Πένθος - Αυτοί που μένουν”  συνομιλεί με τις οικογένειες των θυμάτων, με αυτούς που έχουν μείνει πίσω και θρηνούν, θυμούνται, αγωνίζονται. Ακολουθώντας χρονολογικά τις τρεις συγκλονιστικές δολοφονίες, το ντοκιμαντέρ διερευνά την απουσία και το τραύμα, τις προσπάθειες των οικογενειών για υπεράσπιση και δικαίωση, εντός και εκτός των δικαστικών αιθουσών.

Ο Khadim Hussain, η Μάγδα Φύσσα και ο Ευθύμης Κωστόπουλος ξεδιπλώνουν μπροστά στην κάμερα την σκέψη και την δράση τους απέναντι στην συντριπτική τους απώλεια, μπλέκουν το παρελθόν και το παρόν σε μια προσπάθεια να το διαχειριστούν και να προχωρήσουν μπροστά.

Το προσωπικό τους πένθος συνδέεται με το ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται και βρίσκεται σε άμεση αλληλεπίδραση με την ρατσιστική, φασιστική, ομοφοβική βία και τον αγώνα για δικαιοσύνη.

Το αποτέλεσμα είναι αδύνατο να αφήσει κάποιον ανεπηρέαστο. Το βάρος των συγκεκριμένων δολοφονιών, κυρίως για τους ανθρωπους και τις ζωές που διέλυσαν αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, που συμμετείχε στην εξέλιξη των συνταρακτικών γεγονότων και στις ευρύτερες επιδράσεις τους, είναι δυσθεώρητο και σπαρακτικό.

Γι'αυτό και υπάρχει κάτι πραγματικά αξιοθαύμαστο κι ελπιδοφόρο στο να μπορέσει κανείς να βρει νόημα και δύναμη να αγωνιστεί μέσα στην αμετακίνητη οδύνη του. Στο να μετατρέψει τον πόνο του σε διεκδίκηση, ατομική και συλλογική. Στο να αναδείξει την αδιανόητη δύναμη της ανθρώπινης ύπαρξης ενάντια στις πιο ζοφερές όψεις ενός ευθυνόφοβου, μικρόψυχου και επαίσχυντου συστήματος βίας και καταπίεσης, που σπάνια επιφυλάσσει κάποιο είδος δικαίωσης.

Όπως είπε και η Ελένη Κωστοπούλου, η μητέρα του Ζακ, στο Q&A που ακολούθησε την προβολή της ταινίας στην Θεσσαλονίκη "Οι κυβερνήσεις μοιράζουν μόνο ψέματα και πόνο-πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε".

Tην ταινία μπορείτε να την δείτε online εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos