25ο ΦΝΘ: Ιθάκη-Μια Μάχη για την Απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ

Δημοσίευση: 15 Μαρτίου 2023, 16:01
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η εκστρατεία για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ λαμβάνει έναν προσωπικό χαρακτήρα, μέσα από το πορτρέτο ενός ηλικιωμένου άνδρα και του αγώνα που δίνει για να σώσει τον γιο του.

<a href="/festival-thessalonikis/25o-fnth-pos-o-magos-toy-oz-kathorise-sinema-toy-nteivint-lints/67907">25ο ΦΝΘ: Πως ο "Μάγος του Οζ" καθόρισε το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς</a>ΣΧΕΤΙΚΑ25ο ΦΝΘ: Πως ο "Μάγος του Οζ" καθόρισε το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς

Γυρισμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες σε διάστημα δύο ετών, το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τον εβδομηνταεξάχρονο συνταξιούχο οικοδόμο Τζον Σίπτον στον ακούραστο αγώνα του να σώσει τον γιο του. Ο πιο γνωστός πολιτικός κρατούμενος στον κόσμο, ιδρυτής του WikiLeaks, έχει γίνει σύμβολο μιας διεθνούς πάλης γύρω από την ελευθερία του Τύπου, την κυβερνητική διαφθορά και τα ατιμώρητα εγκλήματα πολέμου, αντιμετωπίζοντας ποινή κάθειρξης 175 ετών στην περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Άποψη: Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι  μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, κάπου ανάμεσα σε έναν ιδεαλιστή επαναστάτη που καταρρίπτει και αποκαλύπτει τις αυθαιρεσίες του σύγχρονου καπιταλισμού και του επικίνδυνου για το κοινωνικό σύνολο και τα κρατικά μυστικά ανθρώπου.

Το ντοκιμαντέρ του Ben Lawrence παίρνει ξεκάθαρη υποστηρικτική θέση προς τον φυλακισμένο Ασάνζ, ακόμα και αν δεν το φωνάζει. Αποφασίζει να μην αναδείξει την δική του προσωπικότητα, την οποία βλέπουμε μόνο μέσα από αρχειακό υλικό, αλλά την προσωπικότητα του αγωνιζόμενου για τον γιο του πατέρα του αλλά και της συντρόφου του Ασάνζ, Στέλα Μόρις, που συμπράττουν με οργανισμούς, ακτιβιστές ή ακόμα και καλλιτέχνες, όπως ο διάσημος και στην χώρα μας Ai Weiwei, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπως η κυβέρνηση των τελευταίων θέλει.

Το ντοκιμαντέρ στρέφεται τόσο σε αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις όσο και σε συνομιλίες που γίνονται επί τούτω για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, φέρνοντας στην επιφάνεια όλους τους σταθμούς της Οδύσσειας του πατέρα που σαν άλλος Οδυσσέας προσπαθεί να συνδεθεί ξανά με τον γιο του λόγω ενός άτυπου πολέμου. Η Ιθάκη-ελευθερία είναι μακριά και μέχρι εκεί μεσολαβούν πολλοί Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες.

Κυβερνήσεις και ΜΜΕ του επιτίθενται ενώ η υγεία του γίνεται όλο και χειρότερη, έγκλειστος στις φυλακές και αναζητώντας ανά διαστήματα μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια καταφύγια.

Ενδιαφέρον με νέες πληροφορίες και πλούσιο υλικό με το οποίο συνδέει τρέχουσες πολιτικοκοινωνικές καταστάσεις.

Μπορεί να ρομαντικοποιεί την περσόνα του Ασάνζ και άρα να την μετατρέπει σε ένα ανέγγιχτο μακρινό σύμβολο και όχι σε άνθρωπο με προτερήματα και ελαττώματα, ωστόσο αν ξύσεις την καταφανώς μεροληπτική προσέγγιση του ντοκιμαντέρ (που γιατί να μην είναι μεροληπτική, άλλωστε το ντοκιμαντέρ δεν καταγράφει την πραγματικότητα με όρους αλήθειας αλλά προσωπικής οπτικής και άποψης του ανθρώπου που το γυρίζει), μπορεί να αποκομίσει κανείς μια αρκετά ευρεία εικόνα του τι έχει συμβεί.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
78074
Feelgood
20038
Feelgood
17265
Cinobo
5880
Zone of interest, από την Spentzos Zone of interest, από την Spentzos