21ο ΦΝΘ: H "Αμυγδαλιά" διεκδικεί την οσκαρική shortlist

21ο ΦΝΘ: H "Αμυγδαλιά" διεκδικεί την οσκαρική shortlist
Δημοσίευση: 4 Μαρτίου 2019, 17:04
Συντάκτης:

Το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ Αμυγδαλιά (Amygdaliá) από την Χριστίνα Φοίβη, πραγματοποιεί την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στις 18:00, στον κινηματογράφο Ολύμπιον.

ΣΧΕΤΙΚΑΤο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα γίνει διαδικτυακά

Επιλεγμένη ανάμεσα σε εκατοντάδες ταινίες από όλο τον κόσμο, η Αμυγδαλιά είναι μία εκ των μόλις δέκα ταινιών που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο του Φεστιβάλ και μία εκ των δύο ελληνικών ταινιών στο Διαγωνιστικό τμήμα. Από φέτος μάλιστα, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης γίνεται το «εισιτήριο» για τα Όσκαρ, αφού βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου που επέλεξε η Αμερικανική Ακαδημία Κιν/κώνΤεχνών και Επιστημών για να συνεργαστεί στη διαμόρφωση της τελικής λίστας των ντοκιμαντέρ που μπορούν να διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

H σκηνοθέτις της Αμυγδαλιάς και απόφοιτος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), έχει στο ενεργητικό της εκθέσεις και πειραματικές ταινίες ενώ η δουλειά της έχει παρουσιαστεί στη Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στο Flux Factoryτης Νέας Υόρκης αλλά και στο Le Magazine του Μουσείου Jeude Paume στο Παρίσι. Με βλέμμα εναργές και παιχνιδιάρικο, η Χριστίνα Φοίβη αγκαλιάζει χωρίς φόβο και με πολύ χιούμορ τη βιωματική έκφραση και την ποιητική γλώσσα, θέτοντας διαρκώς ερωτήσεις. Δεν φοβάται να δημιουργήσει εικόνες και συνειρμούς ποτισμένα με την αθωότητα της παιδικής ηλικίας και τον σουρεαλισμό της θανατερής καθημερινότητας, προκαλώντας την θεατή να συνεχίσει να διερωτάται, πολύ μετά την προβολή.

Σύνοψη: «Αμυγδαλιά» είναι ένα δέντρο που ανθίζει πριν την άνοιξη. Είναι επίσης η λέξη που στοιχειώνει τη σκηνοθέτιδα της ταινίας ως παιδί, όταν πρωτοφτάνει στην ελλάδα. Η ίδια μαζί με άλλες γυναί-κες μοιράζονται θραυσματικές αναμνήσεις για το τι σημαίνει να θεωρείσαι ξένο σώμα σε έναν τόπο που συχνά θυμίζει καρτ-ποστάλ. Στην «Αμυγδαλιά» οι άνθρωποι, τα μέρη και τα πράγματα συναντιούνται και χωρίζουν όπως σε ένα όνειρο. Βιώματα ανθρώπων διαπλέκονται μεταξύ τους και επιχειρείται να εφευρεθεί μια νέα γλώσσα μέσα από τοπία και χειρονομίες, αναδεικνύονταςμια άλλη οπτική στην έννοια της εντοπιότητας και το τι σημαίνει τελικά ξένο.

Αναλυτικά οι μέρες και ώρες προβολής της ταινίας:

Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 18.00 | Αίθουσα Ολύμπιον

Σάββατο 9 Μαρτίου στις 22.30 | Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης

Έτος Παραγωγής: 2019 | Έγχρωμο | Διάρκεια:80’. Σενάριο – Φωτογραφία – Σκηνοθεσία – Παραγωγή:Χριστίνα Φοίβη. Μοντάζ:Γιάννης Λάσκαρης. Ηχητικός Σχεδιασμός – Μίξη:Βάλια Τσέρου. Executive Producer: Φαίδρα Βόκαλη. Μία παραγωγή της Scribble Filmsσε συμπαραγωγή με την Marni Films και την υποστήριξη του Ιδρύματος ΝΕΟΝ.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση:: 4 Μαρτίου 2019, 17:04
Ενημέρωση: 4 Μαρτίου 2019, 17:04
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
1228
Spentzos
1170
Tanweer
1135
Spentzos
870