19ο ΦΝΘ: Λέσβος σημαίνει πολιτισμός

Δημοσίευση: 13 Μαρτίου 2016, 19:19
Συντάκτης:

Στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν δύο φιλμ που εξετάζουν την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και τις δράσεις της Λέσβου, από διαφορετικό πρίσμα.

Αφορμή για το ντοκιμαντέρ Teriade αποτέλεσε ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα «Πολιτικά» της Λέσβου για τα δύο παραμελημένα μουσεία Τεριάντ και Θεόφιλου στο νησί. Η διαδικασία κινηματογράφησης κράτησε πολλά χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων «ανακαλύψαμε ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος και τι έχει κάνει. Τον αγαπήσαμε και αυτό θέλαμε να μεταφέρουμε στο ντοκιμαντέρ», εξήγησε ο σκηνοθέτης Σίμος Κορεξενίδης.

Και συνέχισε: «O Στρατής Ελευθεριάδης – Tériade ήταν ένας σπουδαίος Έλληνας, που όμως είναι παραγνωρισμένος στη χώρα του. Ήταν ένα μεγάλο φωτεινό παράδειγμα, από τους τελευταίους ευεργέτες. Κουβαλούσε την ελληνική κουλτούρα και φιλοσοφία την οποία συνδύασε με τη γαλλική. Ανέδειξε τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο και  του παρείχε τα μέσα και την οικονομική δυνατότητα να ζωγραφίζει. Θέλοντας να αφήσει κάτι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λέσβο, έκανε τα δύο μουσεία: το Μουσείο Θεόφιλου και το Mουσείο Τériade», είπε ο σκηνοθέτης, σχολιάζοντας ότι η περιπέτεια των δύο μουσείων συμπυκνώνει την ιστορία της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα: «Εδώ και δύο χρόνια το μουσείο Τεριάντ παραμένει κλειστό γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για τους φύλακες. Το Μουσείο Θεόφιλου ανακαινίστηκε και αυτό, όμως δεν υπάρχει πια το στήσιμο των έργων που είχε επιμεληθεί ο Γιάννης Τσαρούχης και εκτίθενται μόνο 30 από τους 85 πίνακες. Με το ντοκιμαντέρ ελπίζουμε να υπάρξει ευαισθητοποίηση και να ανοίξει το Μουσείο Τεριάντ».

Μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες για την χώρα μας και ιδιαίτερα για το νησί της Λέσβου, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ) συνεχίζει δυναμικά τις δραστηριότητες του στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποδεικνύοντας ότι η μουσική έχει την δύναμη να εμψυχώσει, να εμπνεύσει, να συνδέσει και να ενώσει τους ανθρώπους. Οι προετοιμασίες για το 2ο Φεστιβάλ το καλοκαίρι έχουν ήδη ξεκινήσει με εντατικό ρυθμό. Οι διοργανωτές μαζί με μουσικούς και τεχνικούς από όλο τον κόσμο συνεργάζονται για να δημιουργήσουν και φέτος ένα Φεστιβάλ ιδιαίτερα υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου που, σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές του νησιού, θα αποτελέσει πόλο έλξης για το διεθνές μουσικόφιλο κοινό, ενώ θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου 2016.

Νωρίτερα, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο το Φεστιβάλ με το ντοκιμαντέρ “Μεταμορφώσεις  | Metamorphoses” θα ταξιδέψει στην Θεσσαλονίκη, το Βερολίνο και το Ντύσελντορφ. To μουσικό ντοκιμαντέρ “Μεταμορφώσεις | Metamorphoses” του Βαγγέλη Ευθυμίου, που αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο όσα συνέβησαν μερικές μέρες πριν και κατά την διάρκεια του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου το καλοκαίρι που μας πέρασε, επιλέχθηκε για να προβληθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. 

Αναλυτικές πληροφορίες για ημέρες και ώρες προβολών αμφότερων των ντοκιμαντέρ, εδώ. 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos