Πανόραμα 2022: "Californie" - Κριτική

Δημοσίευση: 30 Ιαν. 2022, 13:06
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η ταινία μας καταγράφει την ζωή της Τζαμίλα, μιας εννιάχρονης Μαροκινής η οποία μαζί με την οικογένειά της επιβιώνει πλέον στα περίχωρα της Νάπολης. Παρακινούμενη από τους ελάχιστους πόρους που διαθέτουν , η Τζαμίλα, που ονειρεύεται κάποτε να γίνει μποξέρ, θα βρει πολλούς τρόπους για να αποκτήσει κάποια χρήματα.

<a href="/festival-panorama-eyropaikoy-kinimatografoy/36o-panorama-eyropaikoy-kinimatografoy-ta-vraveia/69145">36o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Τα βραβεία</a>ΣΧΕΤΙΚΑ36o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Τα βραβεία

Άποψη: Με δύο υποψηφιότητες στo 78o Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και με το γνωστό, ντοκιμαντεριστικο στυλ των σκηνοθετών Αλεσάντρο Κασιγκόλι και Κέισι Κάουφμαν των “Butterfly” και “The Things We Keep”, το “Californie” είναι ένα δείγμα ουσιαστικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, που περιφέρεται σχεδόν χωρίς νόημα αλλά είναι απροσδόκητα γοητευτικό.

Η κάμερα ανά χείρας και ο δρόμος προς τον πλήρη ρεαλισμό έχει ήδη ανοίξει και μάλιστα, ο σκοπός των σκηνοθετών να δώσουν σφαιρική εικόνα της πραγματικής ζωής της πρωταγωνίστριας, εκτείνεται σε ένα πενταετές διάστημα γυρισμάτων όπου η μικρή Τζαμίλα μεγαλώνει και προφανώς, οι συνθήκες του περιβάλλοντος της αλλάζουν.

Με έναν πατέρα που δεν φαίνεται πουθενά αλλά επιδρά τρόπον τινά εξουσιαστικά στην οικογένεια και με την μητέρα να δουλεύει πολλές ώρες εκτός σπιτιού, η Τζαμίλα είναι πιο κοντά με την αδερφή της- την πραγματική αδελφή της καθώς οι μικρές Ίνκραμ και Χαντίτζα Τζαφάρι εντοπίστηκαν από τους σκηνοθέτες όταν αυτοί γυρνούσαν το “Butterfly”. Οι μικρές πάντως, ανταποκρίνονται με πολύ καλά ένστικτα και την αφέλεια που συντροφεύει αυτές τις ηλικίες και δίνονται με πολύ φυσικότητα μπροστά στην κάμερα. Ωστόσο, από τις δύο προσωπικότητες, αυτό το ανυπότακτο πρόσωπο που δείχνει η Τζαμίλα γίνεται και το περισσότερο ελκυστικό στην αφήγηση.

Και πώς να μη γίνει άλλωστε από την στιγμή που σε μία σκηνή μπορεί να μηχανεύεται τρόπους και να σκαρφίζεται δικαιολογίες για να μπορέσει κάπως να επωφεληθεί από τους άλλους, είτε υλικά είτε οικονομικά, δείχνοντας δυναμισμό και πρωτοφανή θρασύτητα για να περάσει το δικό της ενώ στην επόμενη αυτός ο δυναμισμός κάνει στην άκρη για τις χαριτωμένες νεανικές συνήθειες όπως το TikTok.

Βέβαια, η νοσταλγία που κουβαλάει για την παλιά της πατρίδα το Μαρόκο, δε μπορεί παρά να κάνει το “Californie” μία ταινία που μακροπρόθεσμα οι προθέσεις του είναι και πολιτικές, πέρα από το πραγματολογικό στοιχείο της αφήγησης. Οι συνθήκες διαβίωσης και οι ευκαιρίες, μηδαμινές και οι δύο, τουλάχιστον στην Νάπολη της Νότιας Ιταλίας όπου εξελίσσεται η ταινία, είναι μία μικρογραφία των δυσκολιών που πρέπει να αντιμετωπίσουν κάθε λογής μετανάστες που βρίσκονται σε ξένο τόπο.

Και εν τέλει, το “Californie” είναι αυτές οι προσπάθειες ειπωμένες από την πλευράς μιας νέας κοπέλας που δείχνει αποφασιστικότητα και θέληση να αφομοιωθεί στο περιβάλλον της ως ίση και να διεκδικήσει τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματά της. Και με έναν δύσκολο αλλά πολύ ανταποδοτικό τρόπο, και για εκείνη αλλά και για το κοινό, το κάνει και προχωρά μόνη της.

Την ταινία μπορείτε να την δείτε εδώ.

Εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φετιό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Greatest Hits

The Greatest Hits

Θα το βρείτε: Disney+

Σύνοψη: Μετά τον χαμό του φίλου της, Μαξ, σε τροχαίο δυστύχημα, η Χάριετ βιώνει...
6 ώρες
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos