Πανόραμα 15: Πρεμιέρες και αφιερώματα

Δημοσίευση: 20 Νοε. 2015, 21:35
Συντάκτης:

Με την παρουσία του διάσημου Γάλλου σκηνοθέτη Μπερτράν Ταβερνιέ που, μαζί με τον δικό μας Διονύση Σαββόπουλο, θα τιμηθούν με το Ειδικό Βραβείο του Φεστιβάλ στη διάρκεια της τελετής της λήξης της εκδήλωσης, διεξάγεται φέτος, το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου μεταξύ 26/11 και 2/12/15 σε Ταινιοθήκη και Ααβόρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, στις 9 μ.μ., στον κινηματογράφο Ααβόρα, το Πανόραμα και η εταιρεία διανομής StraDa Films, παρουσιάζουν σε πρώτη αθηναϊκή προβολή, την ταινία «Ατίθασες» (Mustang), την επίσημη γαλλική υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2016 και μια από τις τρεις υποψήφιες για το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΒοκάκιοςΒοκάκιος

Πρεμιέρες από την παγκόσμια κινηματογραφία, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό, στο τμήμα «H Διεθνής Εικόνα Σε Πρώτη Προβολή». Ανάμεσά τους, η ταινία «Βοκάκιος» των Paolo και Vittorio Taviani, μας μεταφέρει στη Φλωρεντία του 14ου αιώνα, με μια σειρά ιστοριών, κοινός παρονομαστής των οποίων είναι η απαγορευμένη αγάπη, ενώ το «Deadly Casting» του Δημήτρη Παναγιωτάτου, υπόσχεται σειρά εκπλήξεων με τα ονόματα των συντελεστών να κρατούνται μυστικά και να αποκαλύπτονται σταδιακά κατά τη διάρκεια της προβολής της ταινίας.

Το πρόγραμμα του 28ου Πανοράματος περιλαμβάνει επίσης τα αφιερώματα:

Bertrand Tavernier:  Θα προβληθούν οι ταινίες του «Λοχαγός Κόναν, το Πρόσωπο του Πολέμου», «Καταιγίδα στην Ομίχλη», «Ο Γάλλος Υπουργός» και «Η Ζωή και Τίποτα Άλλο».

Η γυναίκα της διπλανής πόρταςΗ γυναίκα της διπλανής πόρτας

40 Χρόνια Π.Ε.Κ.Κ. : Με αφορμή την 40η επέτειο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, το Πανόραμα δίνει βήμα σε 8 κριτικούς να προτείνουν τις αγαπημένες τους ευρωπαϊκές ταινίες: Μισέλ Δημόπουλος («Ο Πορτοφολάς» του Robert Bresson), Ρόμπυ Εκσιέλ («Σύντομη Συνάντηση» του David Lean), Βασίλης Κεχαγιάς («Η Γυναίκα της Διπλανής Πόρτας» του François Truffaut), Αχιλλέας Κυριακίδης («Φάννυ και Αλέξανδρος» του Ingmar Bergman), Νίνος Φένεκ Μικελίδης («Λόλα Μοντές» του Max Ophüls), Γιάννης Μπακογιαννόπουλος ("Senso" του Luchino Visconti), Ιωσήφ Πρωϊμάκης («Μαζί, Ποτέ» του Fatih Akin), και Ανδρέας Τύρος (“Alphaville” του Jean-Luc Godard).

John Cassavetes: Σε συνεργασία με το British Film Institute και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, έρχονται από το Λονδίνο σε DCP, τα «Σκιες», «Ο Θάνατος Ενός Κινέζου Bookie», και «Νύχτα Πρεμιέρας».

Touch of evilTouch of evil

Orson Welles: Το αφιέρωμα στον πολυτάλαντο δημιουργό και εμβληματικό σκηνοθέτη, πλαισιώνουν τέσσερις αριστουργηματικές ταινίες, όπως «Οι Υπέροχοι Άμπερσον», «Οι Καμπάνες του Μεσονυκτίου», «Η Δίκη» και «Ο Άρχων του Τρόμου».

Βασίλης Βαφέας: Με αφορμή την προβολή ενός αποκλειστικού work in progress, της επερχόμενης ταινίας του «Ρισάλτο», το Πανόραμα τιμά τον ανατρεπτικό σκηνοθέτη, προβάλλοντας τα «Κοσμικό Ανατομείο», «Ο Έρωτας του Οδυσσέα» και «Κάθε Σάββατο».

Μικρού Μήκους: Η επόμενη γενιά κινηματογραφιστών περιμένει να τη γνωρίσετε μέσα από 9 μικρού μήκους ταινίες, των σπουδαστών της Horme Pictures, καθώς και εκείνων του New York College.

Δημοσίευση: 20 Νοε. 2015, 21:35
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Knives Out - Στα μαχαίρια - 5 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους από τη Σπέντζος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

"Prodigal son" season 1: "Εύκολο"

"Prodigal son" season 1: "Εύκολο"

Σύνοψη: Ο Μάλκομ Μπράιτ εργάζεται ως δημιουργός προφίλ δολοφόνων στο NYPD και εξαιτίας μιας...
48 λεπτά

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
54986
Spentzos
26000
Tulip
11298
Odeon
8400