Πανόραμα 15: Οι ταινίες του Διαγωνιστικού

Δημοσίευση: 21 Νοε. 2015, 16:11
Συντάκτης:

Αύξησε τις συμμετοχές των ταινιών στο πρόγραμμα του επίσημου Διαγωνιστικού του, το φετινό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Από 8 σε 12. Καταξιωμένοι, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι Ευρωπαίοι κινηματογραφιστές διεκδικούν ένα από τα βραβεία του, χωρίς παράλληλα να εξασφαλίσει ακόμα κινηματογραφική διανομή, ενώ οι περισσότερες εκ των οποίων ταινίες είχαν προβληθεί στο πρόσφατο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης:

Home CareHome Care

The Treasure του ήδη γνωστού Ρουμάνου σκηνοθέτη Corneliu Porumboiu, The Wednesday Child της Lili Horvathova, Babai του Visar Morina, Home Care του Slavek Horak, L' ombre des femmes του Γάλλου Philippe Garrel, The Violators της Helen Walsh, Enclave του Goran Radovanovic, και The Reaper του Zvonimir Juric.

KosacKosac

Την Ελλάδα εκπροσωπούν τρεις πολυαναμενόμενες ταινίες, το Invisible του Δημήτρη Αθανίτη, το Κυπαρίσσι του Βυθού του Νίκου Κορνήλιου και το Ζενάιντα των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου. Τέλος η συμμετοχή της Κύπρου στο Διαγωνιστικό Τμήμα, θα είναι Οι Εντυπώσεις Ενός Πνιγμένου του Κύρου Παπαβασιλείου.

Το κυπαρίσσι του βυθούΤο κυπαρίσσι του βυθού

Tο Βραβείο FIPRESCI θα δώσει τριμελής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου: Από τη Ρωσία, η Victoria Smirnova (κριτικός κινηματογράφου στο περιοδικό Art of Cinema Film Magazine, και τις ιστοσελίδες kinoart.ru και arterritory.com), από τη Γαλλία ο Jean-Max Mejean (κριτικός κινηματογράφου στο περιοδικό Jeune Cinéma και την ιστοσελίδα iletaitunefoislecinema.com) και από την Ελλάδα, η Ιφιγένεια Καλαντζή (κριτικός κινηματογράφου στις εφημερίδες Δρόμος της Αριστεράς και Αυγή). Φέτος, για πρώτη φορά, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου θα δώσει το δικό της βραβείο, το οποίο θα απονείμει τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους Τάσο Γουδέλη, Λευτέρη Αδαμίδη και και Νέστορα Πουλάκο, ενώ όπως κάθε χρόνο, το κριτήριο του κοινού θα αποτυπωθεί από την πενταμελή επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού Αθηνόραμα.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tulip
20328
Tulip
15251
Odeon
14700
Tanweer
12739
Tanweer
8826