Πανόραμα 14: Βραβείο Fipresci & Κοινού στο "Corn island"

Δημοσίευση: 28 Οκτ. 2014, 17:41

Το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου κατέβασε την αυλαία του με την απονομή των ειδικών βραβείων του φεστιβάλ, καθώς και εκείνων του διαγωνιστικού τμήματος, στα οποία θριάμβευσε η ταινία του Γεωργιανού George Ovashvili, “Corn Island”.

Στη συνέχεια, προβλήθηκε σε avant-premiere, η πολυαναμενόμενη ταινία του Ken Loach “Jimmy’s Hall”, την οποία προλόγισε ο σεναριογράφος της, Paul Laverty. Η τελετή λήξης του φετινού 27ου Πανοράματος πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων του κινηματογραφικού, καλλιτεχνικού και λογοτεχνικού κόσμου, αλλά και απλών σινεφίλ.

Την τελετή παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Νίνος Φένεκ Μικελίδης. Ο κ. Μικελίδης αναφέρθηκε επιγραμματικά στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ, καθώς και στις πρωτόγνωρα αντίξοες οικονομικές συνθήκες υπό τις οποίες αυτό πραγματοποιήθηκε και φέτος, ευχαριστώντας όσους βοήθησαν στην υλοποίησή του (υποστηρικτές, χορηγούς επικοινωνίας, εταιρίες διανομής, κινηματογράφους).

Η Τελετή Λήξης ξεκίνησε με τις απονομές βραβείων των ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος. Το Βραβείο Κοινού, η πενταμελής κριτική επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα» ξεχωρίζοντας ανάμεσα στις 8 ταινίες που διαγωνίστηκαν φέτος, το “Corn Island» του George Ovashvili, «για τον λιτό, αυθεντικό, ανθρώπινο τρόπο που πραγματεύεται την αγωνία του ανθρώπου ενάντια στη φύση αλλά και τον αέναο κύκλο της φθοράς και της δημιουργίας όπως τόσο εύστοχα καλλιτεχνικά δόθηκε μέσα από την ιστορία του ηλικιωμένου πρωταγωνιστή και της νεαρής εγγονής του».

Στη συνέχεια απονεμήθηκε το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI), το οποίο ονομάζεται πλέον «βραβείο στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου», αφιερωμένο στην προσφορά του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη. Σε μια σπάνια περίπτωση ομοφωνίας κοινού και κριτικών, το βραβείο της Fipresci δόθηκε και αυτό στην ταινία “Corn Island” του George Ovashvili, «για την όμορφη, εντυπωσιακή και πολύχρωμη κινηματογράφηση, το θαυμάσιο casting και τις σχολαστικές ερμηνείες, όπως αυτά φαίνονται μέσα από τις εικόνες του φυσικού, του καλού και του αθώου, εν μέσω του χάους του πολέμου, των καταστροφών και κάθε τι αφύσικου». Το “Corn Island”, η επίσημη πρόταση της Γεωργίας για τα επερχόμενα Όσκαρ, έχει ήδη ανά χείρας το Βραβείο Crystal Globe, αλλά και εκείνο της οικουμενικής επιτροπής του φεστιβάλ Karlovy Vary.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tulip
20328
Tulip
15251
Odeon
14700
Tanweer
12739
Tanweer
8826