Πανόραμα 14: Έναρξη με "Queen and country" στο Άστυ

Δημοσίευση: 15 Οκτ. 2014, 19:10

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου στις 8.30 στον κινηματογράφο Άστυ, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, ανοίγει την αυλαία της 27ης διοργάνωσής του με την πρώτη προβολή του “Queen and Country” της πολυαναμενόμενης ταινίας του καταξιωμένου Βρετανού σκηνοθέτη, John Boorman.

Μακράν το πιο απροσδόκητο sequel της χρονιάς, το “Queen and Country”, αποτελεί συνέχεια της υποψήφιας για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας του 1987 “Hope And Glory” («Ελπίδα και Δόξα»).

Επιστρέφοντας εννέα χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, το “Queen and Country” βρίσκει τον πρωταγωνιστή Μπιλ Ρόουαν (Callum Turner) στο κατώφλι της ενηλικίωσης, να ονειρεύεται τη ζωή του μακριά από το σπίτι της οικογένειας. O Μπιλ κατατάσσεται στο στρατό, για να πολεμήσει στον πόλεμο της Κορέας, και στο στρατόπεδο γνωρίζεται με τον Πέρσι (Caleb Landry Jones), έναν αμοραλιστή φαρσέρ, με τον οποίο θα σφυρηλατήσουν μια βαθιά σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας, σχεδιάζοντας την πτώση του σκληρού βασανιστή τους, επιλοχία Μπράντλι (David Thewlis). Όταν η βασική εκπαίδευση θα φτάσει στο τέλος της, ο Μπιλ και ο Πέρσι αναλαμβάνουν τη θέση του εκπαιδευτή των νεοσύλλεκτων. Aποστέλλονται σε ένα κλειστοφοβικό στρατόπεδο που μοιάζει με φυλακή. Οι πιεστικές καταστάσεις που ζουν σταματούν κάθε φορά που εκδράμουν στον εξωτερικό κόσμο. Εκεί ο Μπιλ αναζητά και ερωτεύεται το λάθος κορίτσι, ενώ ο ξεροκέφαλος Πέρσι αρχίζει να δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την αδελφή του Μπιλ, Ντον, η οποία έχει επιστρέψει από τον Καναδά, αφήνοντας πίσω τα δύο παιδιά και τον σύζυγό της. Η πραγματικότητα του πολέμου αρχίζει να δείχνει το άγριο πρόσωπό της, όταν ο Μπιλ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις κατακερματισμένες ζωές των τραυματισμένων αγοριών που επιστρέφουν από την Κορέα.

Από τους πλέον αναγνωρισμένους σκηνοθέτες της Βρετανίας, ο 81χρονος John Boorman παραδίδει μια ταινία εποχής, αντάξια των καλύτερων στιγμών του, επιβεβαιώνοντας, για άλλη μια φορά, τη φήμη του κινηματογραφιστή που παντρεύει μοναδικά τη λαμπερή εικόνα με την ουσία και την έντονη αφήγηση.

Φιλμ ημι-αυτοβιογραφικό, καθώς πολλοί από τους χαρακτήρες στην ιστορία είναι εμπνευσμένοι από τους ανθρώπους που γνώρισε ο δημιουργός εκείνη την εποχή, στην οικογένεια και τον περίγυρό του. ‘Oλα τα σημαντικά γεγονότα στο “Queen and Country” συνέβησαν, λίγο ως πολύ, όπως απεικονίζονται. Παρά τις άκρως έντονες στρατιωτικές σκηνές, ο Boorman επιλέγει να παραμείνει κυρίως στο λεγόμενο «εσωτερικό» μέτωπο, δημιουργώντας ένα προσιτό δράμα, με πινελιές συναισθηματισμού και κεφιού, ενώ σκιαγραφεί παράλληλα την καθημερινή ζωή της μεσαίας τάξης στο μεταπολεμικό Λονδίνο, αποπνέοντας μια αβίαστη αίσθηση νέας ευημερίας.

Στις 14 ημέρες του 27ου Πανοράματος, θα παρουσιαστούν 70 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία, στους κινηματογράφους Ααβόρα, από 16 έως και 22/10, και Άστυ, από 16 έως και 29/10. (από τις 27 έως και τις 29 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν στο Άστυ επαναληπτικές προβολές του κυρίως προγράμματος)

27ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ. 16 – 26 Οκτωβρίου 2014, στους κινηματογράφους ΑΣΤΥ και ΑΑΒΟΡΑ (Επαναληπτικές προβολές θα πραγματοποιούνται στο Άστυ έως και τις 29/10). Γενική Είσοδος: 5 ευρώ. Διαρκείας 10 προβολών: 30 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες στο 211-1096515 και στο www.panoramafest.org.

TO MOVE IT ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΧΟΡΗΓΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

Δημοσίευση: 15 Οκτ. 2014, 19:10
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Knives Out - Στα μαχαίρια - 5 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους από τη Σπέντζος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
54986
Spentzos
26000
Tulip
11298
Odeon
8400