Νύχτες Πρεμιέρας 2023: Τα βραβεία για τις ελληνικές μικρού μήκους

Δημοσίευση: 7 Οκτ. 2023, 23:56
Συντάκτης:

 

<a href="/nea/oi-nyhtes-premieras-paroysiazoyn-synenteyxi-me-enan-vrykolaka/69448">Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν "Συνέντευξη με έναν βρυκόλακα"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν "Συνέντευξη με έναν βρυκόλακα"

Το 29ο Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας ανακοίνωσε τα βραβεία για το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους.

ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

ΦΩΣ ΕΚ ΦΩΤΟΣ του Νεριτάν Ζιντζιρία 

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Η ταινία στην οποία επιλέξαμε να δώσουμε το βραβείο της χρυσής Αθήνας καλύτερης ταινίας μας συγκίνησε βαθιά με έναν τρόπο που μόνο η τέχνη του κινηματογράφου μπορεί να το κάνει. Είναι αυτή η περιοχή του άλεκτου όπου ο λόγος δεν έχει τόση σημασία για να αναλύσεις μια ταινία γιατί οι αισθήσεις και τα συναισθήματα που σου έχει προκαλέσει δεν μπορούν να χωρέσουν σε λέξεις. Μια ταινία που ανακατεύει παράδοξα και τολμηρά τα υλικά της δημιουργώντας ένα υβριδικό αλλά εντελώς προσωπικό σύμπαν που συνδέει την μεταφυσική φώτιση  με το φως που αποτυπώνεται πάνω στο φιλμ φωνάζοντας δυνατά, ναι, το σινεμά είναι η δική μας εκκλησία». 

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

ΑΡΓΥΡΗ ΑΘΗΝΑ Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής 

ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου 

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Μπορεί μία ταινία να μιλήσει για τα πιο σοβαρά αυτού του κόσμου - καμουφλαρισμένη ως μία ανίερη κωμωδία; Να κάνει, υπόγεια αλλά καυστικότητα ένα περιπαικτικό σχόλιο για την πίστη, τις θρησκείες, την πολιτική τους επιβολή, την υποκρισία; Ενώ ταυτόχρονα να δείχνει απερίφραστα τον άνθρωπο, μικρό, ασήμαντο, ταλαίπωρο, δέσμιο των κατασκευών του;  Μπορεί και το έκανε - με ιερόσυλο σενάριο, αριστοτεχνική σκηνοθεσία κι άψογο χειρισμό των κινηματογραφικών εργαλείων - φωτογραφίας, μοντάζ, σκηνογραφίας, κοστουμιών, μουσικής και, φυσικά, εξίσου υπέροχων «αμαρτωλών» ερμηνειών.  Κωνσταντίνε, δηλώνουμε πιστοί ακόλουθοι του ανορθόδοξου κινηματογραφικού σου δόγματος».

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ 
MIDNIGHT SKIN του Μανώλη Μαυρή 

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Παρακολουθώντας αυτές τις 47 ταινίες κάτι ήταν ορατό και έντονο: το φυτώριο της ελληνικής κινηματογραφίας κρύβει μεγάλο ταλέντο. Αυτό όμως δεν φέρνει μόνο συναισθήματα χαράς, αλλά και προβληματισμού. Πώς θα στηριχθεί όλο αυτό το ταλέντο και πώς θα κάνει τα επόμενα βήματά του;  Δε θα σας κουράσουμε, θα πούμε μόνο δύο αριθμούς: κάθε χρόνο δίνονται 3.5 εκατομμύρια για τακτική και έκτακτη επιχορήγηση για την παραγωγή στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Στην αντίστοιχου μεγέθους Πορτογαλία το ποσό αυτό φτάνει τα 20 εκατομμύρια. Ο ελληνικός κινηματογράφος και ο σύγχρονος πολιτισμός είναι η περιουσία μας και πρέπει να τον στηρίξουμε όπως του αξίζει. Οι ταινίες σας το έχουν ήδη αποδείξει. Σε μια τέτοια ταινία θα δώσουμε σήμερα το βραβείο σκηνοθεσίας. Μια ταινία ενός δημιουργού που φτιάχνει ένα απόλυτα προσωπικό σύμπαν. Επικό αλλά και μικρό. Εγκεφαλικό αλλά και συναισθηματικό. Έναν σκηνοθέτη που μάς υπενθύμισε ότι το Ελληνικό σινεμά μπορεί να τεντώσει τα κλαδιά του πολύ ψηλά. Και δε θα χρειαστεί να ξεριζωθεί για να προκόψει...».

Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ έκαστο με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και μία 5-ετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United, την κορυφαία διαδικτυακή πλατφόρμα διασύνδεσης επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου της Ευρώπης, η οποία άνοιξε και στην Ελλάδα.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 
Τομ Φλόιντ για την ταινία Η ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΦΚΑ, του Αριστοτέλη Μαραγκού 

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:«Πόσα θα δείξεις, πόσα θα πεις, πόσα θα υπονοήσεις; Πόσο δύσκολο στο σινεμά να πεις μία ιστορία - ευφάνταστα, αλλά στιβαρά και ολοκληρωμένα; Να χτίσεις χαρακτήρες που το κοινό θα συνδεθεί, θα θέλει να τους ακολουθήσει στη διαδρομή τους, θα αγωνιά για την κατάληξη τους. Πόση μεγάλη πρόκληση να τολμήσεις μία γλώσσα που δεν υποτιμά, αλλά κινητοποιεί τον θεατή σου;  Καμιά φορά είναι τόσο απλό, περίτεχνο, σπουδαίο. Όσο μία μαύρη αφηγηματική γραμμή. Μία μονοκονδυλιά».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.500 Ευρώ με την υποστήριξη του τμήματος σεναρίου Ant1 Media Lab.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ 

Καραφίλ Σένα για την ταινία ΔΙΑΒΑΣΗ, των Αινεία Τσαμάτη και Κατερίνας Μαυρογεώργη 

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Για να σας δώσουμε ένα παράδειγμα για τον πλούτο ταλέντου στο οποίο γίναμε μάρτυρες, η τελική ευθεία επιλογών μας για το βραβείο ανδρικής ερμηνείας ήταν 9 άντρες - όλοι διαφορετικοί, όλοι υπέροχοι.  Συμφωνήσαμε να αναδείξουμε μία ερμηνεία που θα μπορούσε να περάσει στα ψιλά - γιατί ο συγκεκριμένος ηθοποιός εμπιστεύεται το σώμα του, την εκφραστικότητα του προσώπου του, και δεν νιώθει καμία ανάγκη να «φωνάξει» τον χαρακτήρα του. Απλώς, κουβαλά την μελαγχολία, την μοναξιά, την απρόσμενη ελπίδα διαφυγής στο βλέμμα του.  Θα θέλαμε λοιπόν να σηκώσουμε ένα χαρτόνι, στο φορτωμένο με ταλέντο τρένο της Ελλήνων ηθοποιών που να γράφει το όνομα: Καραφίλ Σένα για την «Διάβαση»». 

Το βραβείο συνοδεύεται από μία 5-ετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ 

Σοφία Σιμώνη για την ταινία DAYS OF A LILAC SUMMER, της Αριάδνης Αγγελικής Θυφρονίτου Λήτου 

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Η γυναικεία ενηλικίωση ήταν μία από τις σημαντικότερες θεματικές των ταινιών που είδαμε. Και υπήρξαν υπέροχες και διαφορετικές πρωταγωνίστριες που την ανέδειξαν με τόλμη, ευαισθησία, χιούμορ και ρίσκο.  Και πάλι αποφασίσαμε να ξεχωρίσουμε μία ηθοποιό που έγδυσε την ερμηνεία της από περιττά κι απέδωσε την έφηβη ηρωίδα της αληθινά, συναισθηματικά και ανεπιτήδευτα κάνοντας κάτι δύσκολο να μοιάζει απλό. Σοφία, ελπίζουμε αυτό το βραβείο να ολοκληρώνει όμορφα το τέλος ενός λιλά καλοκαιριού!».

Το βραβείο συνοδεύεται από μία 5-ετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United.

ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ 

ΘΥΜΩΜΕΝΟ ΨΑΡΙ του Κωνσταντίνου Χαλιάσα 

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Σε μία ταινία που αντιμετώπισε ένα δύσκολο θέμα με μια απρόβλεπτη και τολμηρή φόρμα προσπαθώντας να κατανοήσει την άγρια καρδιά ενός παιδιού που δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το ασυμβίβαστο του θανάτου. Κάτι που δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την υπέροχη ερμηνεία του μικρού πρωταγωνιστή Κωνσταντίνου Καλτσά».

ONASSIS AWARD

Η ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΦΚΑ του Αριστοτέλη Μαραγκού 

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «To φετινό Onassis Award απονέμεται σε μια ταινία που ξεχώρισε για το καλλιτεχνικό θάρρος και την τεχνική αρτιότητά της. Μια ταινία που τολμά να αγγίξει με χιούμορ μια θρυλική προσωπικότητα, σπάζοντας τη φόρμα της βιογραφίας, χρησιμοποιώντας ως μέσο μία και μόνο γραμμή. Το βραβείο απονέμεται στην ταινία Η ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΦΚΑ του Αριστοτέλη Μαραγκού και συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ για την ανάπτυξη της επόμενης ταινίας του σκηνοθέτη».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 Ευρώ που προσφέρει το ONASSIS CULTURE. Η επιχορήγηση προσφέρεται σε κάθε σκηνοθέτη/-ιδα για την ανάπτυξη του σεναρίου της μικρού ή μεγάλου μήκους ταινίας του/της.

Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι
ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Πρόεδρος  /  ΟΡΦΕΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΔΗΣ, ηθοποιός  /  ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ, εκδότρια (εκδ. Δώμα)  /  ΠΟΛΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ, κριτικός κινηματογράφου  /  ΒΙΚΥ ΜΙΧΑ, παραγωγός.

Στην τελετή λήξης το MOVE IT δεν προσκλήθηκε, επομένως θα αρκεστούμε σε μια απλή αναπαραγωγή του δελτίου τύπου

To ΜΟVE IT καλύπτει τις Νύχτες Πρεμιέρας για 14η χρονιά και καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Human Voice

The Human Voice

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Το μακρινό 2020, στην εποχή όπου στην ζωή και την καθημερινότητά μας εισήχθη ο...
4 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10896
Feelgood
7662
Rosebud.21
7410
Feelgood
6344
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos