Νύχτες Πρεμιέρας 2023: Η επίσημη αφίσα

Δημοσίευση: 29 Ιουλίου 2023, 17:12
Συντάκτης:

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας επιστρέφει για την 29η έκδοσή του από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Οκτωβρίου με μερικές από τις πιο προσδοκώμενες ταινίες της χρονιάς συνοδεία προσκεκλημένων και διοργανώνει αφιερώματα, ειδικές προβολές, masterclass και παράλληλες εκδηλώσεις.

<a href="/nea/oi-nyhtes-premieras-provaloyn-ton-nono-ii-psifiaka-apokatestimeno/69750">Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο

Η διοργάνωση παρουσίασε την αφίσα του του φετινού φεστιβάλ, από τον σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας, Βασίλη Μέξη.

H αφίσα με τα λόγια του δημιουργού της:

«Τι βλέπετε;

Το φετινό εικαστικό είναι επηρεασμένο από την προβολική δοκιμασία με κηλίδες μελάνης Ρόρσαχ. Κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας αυτής, ο συμμετέχων καλείται να ερμηνεύσει τα ασαφή και διφορούμενα σχήματα που αντικρίζει στις καρτέλες του τεστ. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη ερώτηση στην οποία υποβάλλεται και αυτό που καλείται να απαντήσει ουσιαστικά είναι «τί βλέπει».

Στην καθημερινότητα, έχουμε συνηθίσει να συσχετίζουμε τη λέξη «προβολή» με την κινηματογραφική εμπειρία. Ο όρος «προβολή», ωστόσο, ανήκει πρωτίστως στην ψυχανάλυση και αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία το υποκείμενο αποδίδει ή εκτοπίζει στον κόσμο που το περιβάλλει - σε πρόσωπα ή αντικείμενα - χαρακτηριστικά, συναισθήματα και επιθυμίες που παραγνωρίζει ή αρνείται στον ίδιο του τον εαυτό.

Τι είναι λοιπόν το σινεμά αν όχι μια τέτοια προβολή του εαυτού, μια ομαδική κατά κάποιον τρόπο συνεδρία κατά τη διάρκεια της οποίας αντικρίζουμε στην οθόνη αυτό που πιστεύουμε, νιώθουμε ή φαντασιωνόμαστε ατομικά; Η προβολή αυτή μπορεί να περιορίζεται μόνο στη δική μας αντίληψη, χωρίς να ταυτίζεται με εκείνη των γύρω μας, και να καλύπτει ένα φάσμα τόσο ευρύ και ποικίλο όσο και η ανθρώπινη κατάσταση. Είναι μοναδική και εντελώς προσωπική, μια ανάδυση μύχιων ιδιοτήτων και συναισθημάτων απευθείας από το υποσυνείδητό μας.

Τι βλέπουμε, λοιπόν, σε αυτή την εικόνα; Κάτι αισιόδοξο ή κάτι δυσοίωνο; Ένα λουλούδι, έναν οφθαλμό; Μια συμβολική και φαντασιακή έκρηξη χρωμάτων συνυφασμένη με τη θαυμαστή λειτουργία της όρασης; Ένα σχήμα ρευστό και διαρκώς μεταβαλλόμενο αλλά με συγκεκριμένη φιλοσοφία και σύλληψη;

Τι βλέπουμε όταν κοιτάμε αυτή την εικόνα; Τι βλέπουμε όταν παρακολουθούμε μια ταινία; Μήπως τελικά βλέπουμε εμάς τους ίδιους; Οι απαντήσεις δικές σας... ».

Το πλήρες πρόγραμμα του 29ου ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ της διοργάνωσης την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 19.00 στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ.

Οι αίθουσες που θα φιλοξενήσουν τη φετινή διοργάνωση είναι: ΔΑΝΑΟΣ Ι & ΙΙ, ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΛΛΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ και AUDITORIUM ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos