Νύχτες Πρεμιέρας 2019: "Να επιστρέψουμε στο σπίτι μας"

Δημοσίευση: 19 Σεπτεμβρίου 2019, 22:26
Συντάκτης:

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των επετειακών, 25ων Νυχτών Πρεμιέρας στο κατάμεστο Παλλάς με ταινία έναρξης το δικαίως βραβευμένο στις Κάννες με Χρυσό Φοίνικα «Parasite» του Μπονγκ Τζουν-Χο. Ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας μίλησε για την συνεισφορά του φεστιβάλ στον κινηματογραφικό χάρτη της Αθήνας τα τελευταία 25 χρόνια, κάνοντας μάλιστα αναφορά στους κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων που από την έναρξη του Φεστιβάλ και μέχρι την καταστροφή που υπέστησαν το 2012, φιλοξενούσαν τις Νύχτες Πρεμιέρας.

<a href="/nea/oi-nyhtes-premieras-provaloyn-ton-nono-ii-psifiaka-apokatestimeno/69750">Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ επιφύλασσε μια συγκινητική έκπληξη στο κοινό της τελετής: Η οθόνη του ΠΑΛΛΑΣ φωτίστηκε και πλάνα από τον εσωτερικό χώρο ενός πολύ γνώριμου και αγαπημένου στους Αθηναίους αρχιτεκτονικού κομψοτεχνήματος εμφανίστηκαν. Ο Λουκάς Κατσίκας χαιρέτισε τους θεατές από τον κινηματογράφο ΑΤΤΙΚΟΝ και ανέφερε: «Βρισκόμαστε στον χώρο όπου πριν 25 χρόνια ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Η πρώτη προβολή του Φεστιβάλ για κοινό έγινε στον κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ, το απόγευμα της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη προβολή στο ΑΤΤΙΚΟΝ έγινε το αμέσως επόμενο απόγευμα. Για τα επόμενα 17 χρόνια οι ιστορικοί αυτοί κινηματογράφοι της Αθήνας στάθηκαν μεγαλοπρεπώς η έδρα μας, το αρχηγείο μας, η περηφάνια μας, το στολίδι μας. Κι έπειτα, τον Φεβρουάριο του 2012, το Φεστιβάλ μας και η πόλη μας τους στερήθηκαν, βίαια και άδικα. Απόψε, στην έναρξη του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, δεν μπορούμε για ακόμη μια χρονιά να είμαστε εκεί. Απόψε η σκέψη μας βρίσκεται ξανά στις πολυαγαπημένες μας αίθουσες. Απόψε, ας ευχηθούμε όλοι μαζί εμείς στο Φεστιβάλ και εσείς, οι αναρίθμητοι κινηματογραφόφιλοι της πόλης, να επιστρέψουμε σύντομα ξανά πίσω στο «σπίτι» μας. Για να βρει και πάλι η Αθήνα τις αγαπημένες της αίθουσες.»

Στους δυο κινηματογράφους αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης ανεβαίνοντας στην σκηνή του Παλλάς. Ευχήθηκε σύντομα να ξαναγίνουν οι Νύχτες Πρεμιέρας στο σπίτι τους και τόνισε την συμβολή του Δήμου στην διοργάνωση.

Πριν προβληθεί η πρώτη κορεάτικη ταινία που έλαβε το πολυπόθητο βραβείο στις Κάννες, ο Λουκάς Κατσίκας μίλησε για το βραβείο «Γιώργος Τζιώρτζιος» που θα απονέμεται σε σημαίνουσες προσωπικότητες του χώρους εις μνήμην του ιδρυτή του Φεστιβάλ, ενώ διάβασε μια ανακοίνωση του σκηνοθέτη της ταινίας έναρξης που παρακαλούσε τους κριτικούς κινηματογράφου και το κοινό να μην κάνουν spoilers για την ταινία και να μην αναφέρουν τίποτα από την υπόθεση μετά από το σημείο που τα δύο αδέρφια της φτωχής οικογένειας γίνονται δάσκαλοι των παιδιών της πλούσιας, καθώς θέλει το κοινό να μπορεί να ξαφνιαστεί με την παραμικρή λεπτομέρεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos