Νύχτες Πρεμιέρας 2019: "First Love" - Κριτική

Δημοσίευση: 28 Σεπτεμβρίου 2019, 18:48
Συντάκτης:

Σύνοψη: Στη διάρκεια μίας νύχτας στο Τόκιο, ένα νεαρός πυγμάχος θα συναντηθεί τυχαία με μια πόρνη, την οποία κυνηγάει η Γιακούζα και η κινέζικη μαφία και ο Τακάσι Μίικε θα κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά: θα δημιουργήσει ένα αναρχικό σύμπαν γεμάτο αλλοπρόσαλλους χαρακτήρες σε μια μάχη μέχρι τελικής – άκρως στυλιζαρισμένης – πτώσεως.

ΣΧΕΤΙΚΑΝύχτες Πρεμιέρας 2019: Οι καλύτερες φωτό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γνώμη: Στην 104η (!) ταινία του, ο διαβόητος Ιάπωνας σκηνοθέτης Τακάσι Μίικε, δεν δείχνει κανένα σημάδια κόπωσης στον τρόπο με τον οποίο μπλέκει τα κινηματογραφικά είδη, με έναν εντελώς δικό του τρόπο, ο οποίος του έχει χαρίσει μια αφοσιωμένη βάση θεατών σε όλο τον κόσμο, όπως και διάσημους θαυμαστές, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ο Κουέντιν Ταραντίνο.

Όλα τα συστατικά που συνιστούν την trademark Τακάσι Μίικε κινηματογραφική εμπειρία είναι εδώ: η πολύχρωμη βία, οι εξωφρενικοί χαρακτήρες, οι femme fatales, οι διεφθαρμένοι μπάτσοι, οι απειλητικοί αρχηγοί της Γιακούζα και σχεδόν ό,τι άλλο μπορεί να χωρέσει μέσα σε 108’.

Το ρομάντζο ανάμεσα στους δύο βασικούς χαρακτήρες, έναν σιωπηλό πυγμάχο που έχει μόλις διαγνωστεί με όγκο στον εγκέφαλο και μια εθισμένη στα ναρκωτικά νεαρή κοπέλα με χρυσή καρδιά, την οποία καταδιώκει η μορφή του πατέρα της με ένα σλιπάκι και ένα σεντόνι, μπορεί να δίνει στην ταινία τον τίτλο της και μερικές τρυφερές στιγμές μέσα στον παροξυσμό γεγονότων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Μίικε έχει περιορίσει το αιματοκύλισμα στο όνομα της αγάπης.

O πρώτος έρωτας κατά Μίικε ανθίζει μέσα σε μια φρενήρη ατμόσφαιρα, η οποία κορυφώνεται σε μια εντυπωσιακή σεκάνς τελικής μάχης μέσα σε ένα πολυκατάστημα ηλεκτρικών ειδών. Στο μεταξύ, εύκολα μπορεί κανείς να χάσει τη μπάλα με τους χαρακτήρες που εμφανίζονται και εξαφανίζονται σχεδόν εν ριπή οφθαλμού, αλλά δύσκολα θα χάσει το ενδιαφέρον του, καθώς η καταιγιστική δράση και το επιδέξιο μοντάζ δεν σε αφήνουν να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη.   

Μπορεί το «First Love» να μην έχει το σεναριακό «ζουμί» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο «Ichi the Killer» ή σε ένα «Audition» για τη millennial γενιά, αλλά είναι φτιαγμένο για να σε κάνει να περάσεις καλά και ο 59χρονος πλέον Μίικε αποδεικνύει ότι έχει ακόμα την καρδιά και το κέφι εφήβου, μαζί με μια πάντα ενθουσιώδη σκηνοθετική προσέγγιση που είναι μεταδοτική και εθιστική, ακόμα κι αν δεν οδηγεί πάντα σε αξιομνημόνευτα αποτελέσματα.

6 / 10

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Lean on Pete

Lean on Pete

Σύνοψη: Ο δεκαπεντάχρονος Charley φθάνει στο Portland μαζί με τον πατέρα του,  ελπίζοντας σε...
5 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Odeon
42600
Tanweer
41654
Tulip
22569
Feelgood
11878
Village
11800