Νύχτες Πρεμιέρας 17: "Ava" - Κριτική

Δημοσίευση: 24 Σεπτεμβρίου 2017, 14:24
Συντάκτης:

Σύνοψη: H 13χρονη Ava περνάει το καλοκαίρι της σε μια παραθαλάσσια πόλη της Γαλλίας, μαζί με τη μητέρα της και την ενός έτους αδερφή της. Όταν ανακαλύπτει ότι θα χάσει σταδιακά την όρασή της λόγω μιας πάθησης, θα αποφασίσει ότι πρέπει να τα ζήσει και να τα δει όλα, όσο προλαβαίνει.

Άποψη: Η ηλικία 12-13 είναι σίγουρα τα πιο άχαρα χρόνια της ζωής μιας γυναίκας. Η μετάβαση από κορίτσι σε έφηβη είναι από μόνη της ζόρικη, αλλά η ομώνυμη πρωταγωνίστρια του «Ava» έχει να αντιμετωπίσει κάτι πολύ πιο τραγικό από το μην τη γουστάρει το αγόρι που έχει βάλει στο μάτι ή το να νιώθει ότι δεν την καταλαβαίνει κανείς: τυφλώνεται σταδιακά από μια φλεγμονή του αμφιβληστροειδούς. Αυτό θα έκανε τον οποιονδήποτε να κλειστεί στον εαυτό του, αλλά η Ava είναι ήδη μοναχική και εσωστρεφής, παρά τις άβολες προσπάθειες της ανύπαντρης μητέρας της να την πείσει να τη δει σαν φίλη.  

Ένας μαύρος σκύλος που εμφανίζεται στην παραλία είναι ο καταλύτης για τη γνωριμία της με τον μεγαλύτερο της σε ηλικία Ρομά Juan, το αρχετυπικό «κακό παιδί» που θα την οδηγήσει σε μια περιπέτεια, την οποία θα ζήλευε κάθε κορίτσι που σέβεται τον δεκατριάχρονο εαυτό του. 

Η Léa Mysius στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο,  γυρισμένο με μαεστρία και κέφι σε φιλμ 35mm, μας χαρίζει μια γλυκόπικρη coming-of-age ταινία, που είναι φτιαγμένη με τόση αγάπη και νοσταλγία για τα μυστήρια της εφηβείας, ώστε είναι σχεδόν αδύνατο να μην αγαπηθεί από τους θεατές. Η υπέροχη φωτογραφία και οι σεκάνς που θα ζήλευε και ο Wes Anderson, αν οι ήρωές του είχαν έστω μια υποτυπώδη σχέση με τη σεξουαλικότητα τους, μαζί με ένα προσεγμένο και καθόλου φλύαρο σενάριο δημιουργούν ένα διαμαντάκι, το οποίο δανείζεται την παιχνιδιάρικη διάθεση της Nouvelle Vague και την ταιριάζει με την αισθητική και τον τόνο των σύγχρονων αμερικανικών indie ταινιών.

Η Noee Abita στον πρωταγωνιστικό ρόλο, μοιάζει με μια μικρή εκδοχή της  Adèle Exarchopoulos, τόσο στην εμφάνιση όσο και στη φυσικότητα της ερμηνείας και παρότι υπάρχουν ορισμένες αδυναμίες, κυρίως στο τελευταίο σκέλος της ιστορίας, το «Ava» σε αφήνει με ένα χαμόγελο στο στόμα και μια υπόσχεση ότι το μέλλον της ηρωίδας του, παρότι βυθισμένο στο σκοτάδι, θα είναι γεμάτο από πολλές φωτεινές αναμνήσεις.

Προβάλλεται επίσης απόψε Κυριακή 24/9 (Όπερα 2, 19.00) και το Σάββατο 30/9 (Όπερα 1, 19.00)

7,5 / 10

Δημοσίευση: 24 Σεπτεμβρίου 2017, 14:24
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ