Νύχτες Πρεμιέρας 16: The eyes of my mother - Κριτική

Δημοσίευση: 1 Οκτ. 2016, 18:47
Συντάκτης:

Σύνοψη: Σε ένα αγροτόσπιτο στη μέση του αμερικανικού πουθενά, μια μητέρα, πρώην χειρουργός από την Πορτογαλία, διδάσκει στην κόρη της τα μυστικά της ανατομίας σε μία προσπάθεια να της αποδομήσει τη βαρυσήμαντη έννοια του θανάτου. Ένα απόγευμα, ένας μυστηριώδης εισβολέας καταστρέφει την ειδυλλιακή οικογενειακή ζωή τους, τραυματίζοντας ανεπανόρθωτα την ψυχή της μικρής και ξυπνώντας της παράλληλα μερικές αλλόκοτες περιέργειες. Καθώς τα χρόνια περνούν, η νεαρή πλέον Φρανσίσκα βλέπει την απόμακρη επαφή της με τον έξω κόσμο να παίρνει ολοένα και πιο σκοτεινή τροπή.

Γνώμη: Ένα φιλμ υποκειμενικού τρόμου, με πολύ ενδιαφέρουσα εξπρεσιονιστική ασπρόμαυρη φωτογραφία και μια αδιάκοπη αίσθηση απειλής (πότε υπογραμμισμένη από το focus της κάμερας, πότε υπαινικτική όταν ανοίγει το πλάνο), το οποίο «φωνάζει» arthouse μεν, δίνοντας όμως την αίσθηση ότι προσπαθεί πολύ, πάρα πολύ, ώστε να κατηγοριοποιηθεί εκεί.

Στέκεται κάπου μεταξύ του «The skin I live in» του Πέδρο Αλμοδοβάρ (δίχως την φινέτσα του), αλλά και του «The Texas Chainsaw Massacre» (δίχως την τόλμη και την άγνοια κινδύνου), με εμφανή προβλήματα στο μοντάζ.

Ενώ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί όσο είναι δυνατόν την πρωταγωνίστριά του με τα τόσο εκφραστικά μάτια, ο μινιμαλισμός που διακρίνει το φιλμ του Πέσε, ίσως τον εμποδίζει τελικά να αποδώσει το σοκ και την φρίκη των αντίστοιχων σκηνών, οι οποίες τελικα αποτυπώνονται ιδιότυπα κωμικές και ξενίζουν.

Και ίσως το πιο βασικό: δεν ξεκαθαρίζει ποτέ τα κίνητρα της ηρωϊδας του, άρα δεν αιτιολογεί το γαϊτανάκι των αποτρόπαιων φόνων και βασανιστηρίων που διαπράτει. Εν τέλει απαιτεί να κατανοήσουμε το παράλογο, χωρίς να το αιτιολογεί. Μια παράφωνη murder ballad. 

4 / 10

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos