Νύχτες 23: "Titi-Στο Πέρασμα του Κυκλώνα" - Κριτική

Δημοσίευση: 25 Σεπτεμβρίου 2023, 15:44
Συντάκτης:

Το νέο ντοκιμαντέρ «Titi - Στο πέρασμα του κυκλώνα», σε σκηνοθεσία Νατάσσας Μπλάτσιου, που γυρίστηκε στη Μαδαγασκάρη, σε συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, φιλοξενείται στο 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. To είδαμε και γράφουμε σχετικά. 

Σύνοψη: Στη νοτιοανατολική ακτή της Μαδαγασκάρης που πλήττεται από έναν ακόμα τροπικό κυκλώνα, η Titi, μια νιγηριανή νοσηλεύτρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ταξιδεύει σε δυσπρόσιτες περιοχές και δίνει τον δικό της αγώνα ενάντια σε μια από τις καταστροφικότερες συνέπειες της κλιματικής κρίσης: τον παιδικό υποσιτισμό.

Άποψη: Ένα επίκαιρο-δυστυχώς-ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για την μακρινή κατά τα φαινόμενα Μαδαγασκάρη στην νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής που όμως πλήττεται από φονικούς κυκλώνες και ακραία καιρικά φαινόμενα, αφήνοντας πίσω συντρίμμια, νεκρούς και υποσιτισμένα παιδιά, θυμίζοντας τις πρόσφατες αποκαρδιωτικές εικόνες στην χώρα μας και θυμίζοντάς μας ότι ως ανθρωπότητα συλλογικά θα πρέπει να λύσουμε ζητήματα που αφορούν τον πλανήτη μας καθώς στον ίδιο κατοικούμε όλοι και τα προβλήματα που ταλανίζουν το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου, την Μαδαγασκάρη, δεν είναι μόνο εκεί.

Την συλλογική δράση και κινητοποίηση προασπίζονται και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Στην ταινία της Νατάσσας Μπλάτσιου, μέσα σε μισή ώρα περίπου, παρατηρούμε την δράση της νιγηριανής νοσηλεύτριας που κάνει ό,τι μπορεί κόντρα στους κυκλώνες (ο κυκλώνας Freddy που χτύπησε την χώρα τον Φεβρουάριο του 2023 ήταν ο έκτος μέσα σε 14 μήνες) και κόντρα στην ανθρώπινη συμφορά.

Πολλά περισσότερα σας έχουμε γράψει εδώ

Ένα ντοκιμαντέρ ανθρώπινο και ανθρωποκεντρικό γεμάτο ενσυναίσθηση, που παρατηρεί μια γυναίκα που έμεινε ένα χρόνο εκεί για να φροντίσει τα μικρά παιδιά με μια ρεαλιστική κάμερα, πολλές φορές σκληρή, χωρίς ωμότητα και υπερβολές. Μπορεί μισή ώρα να μην αρκεί για να έχουμε πλήρη εικόνα των γεγονότων και μπορεί το ντοκιμαντέρ να εστιάζει στους Γιατρούς χωρίς σύνορα και λιγότερο στην ευρύτερη εικόνα της περιοχής, ωστόσο μπορούμε να μάθουμε πολλά από αυτά, να αισθανθούμε τον πόνο των ανθρώπων, την μηδαμινότητα απέναντι στην φύση, τις τοπικές μεθόδους ιατρικής και παραϊατρικής και φυσικά να δούμε για άλλη μια φορά το σημαντικότατο έργο που επιτελούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αξιοθαύμαστο και κομβικής σημασίας.

Το ντοκιμαντέρ «Titi - Στο πέρασμα του κυκλώνα»» θα προβληθεί την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, στις 17:00 στον κινηματογράφο Δαναός 1. 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos