Νύχτες 15: Πανόραμα - Ανάλυση

Δημοσίευση: 19 Σεπτεμβρίου 2015, 19:51
Συντάκτης:

Mια εντεκάδα από ταινιάκια περιλαμβάνει το Πανόραμα για το φετινό Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, ένα τμήμα παραδοσιακά ανήσυχο και σχετικά ψαγμένο.

Εκτός από τα "Nasty Baby" & "The unexpected" για τα οποία σας είχαμε γράψει προ εβδομάδων, στο πρόγραμμα συναντά κανείς καταρχήν το «Les deux amis», το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού Λουί Γκαρέλ έρχεται από την Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών. H Mόνα (η Γκολσιφτέ Φαραχανί του «About Elly») είναι μια νεαρή φυλακισμένη γυναίκα που φεύγει κάθε πρωί για να δουλέψει στο Gare du Nord. Έχει αναπτύξει δέσιμο με τον Κλεμέντ, ο οποίος δουλεύει ως extra σε ταινίες, όμως καθώς εκείνη αποφασίσει να διακόψει την επαφή μαζί του, εκείνος απευθύνεται στον Άμπελ (ο ίδιος ο Λουί Γκαρέλ), τον καλύτερό του φίλο, για βοήθεια. Αυτό που ξεκινά ως σύγκρουση ανάμεσα στους τρεις ανθρώπους καταλήγει σε ένα περίεργο τρίγωνο.

Συνεχίζουμε με το «Forbidden room» του Γκάι Μάντιν. Γνωστός για τα εκκεντρικά σκηνικά μέσα στα οποία οριοθετεί τις ιστορίες του, στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η νέα του ταινία, μια μαύρη κωμωδία φαντασίας και μυστηρίου. Εδώ, ένας άγνωστος εμφανίζεται μυστηριωδώς σε ένα υποβρύχιο που βρίσκεται παγιδευμένο στο βυθό με ένα ασταθές φορτίο. Το τρομαγμένο πλήρωμα θα προσπαθήσει να δραπετεύσει μέσα από τους αχανείς διαδρόμους, κι εμείς θα γίνουμε συνοδοιπόροι τους σε ένα ταξίδι που εξερευνά τους πιο σκοτεινούς τους φόβους. Μαζί, ένα πολυσυλλεκτικό καστ που μοιράζεται διαφορετικούς -και διπλούς- ρόλους και ξεκινά από την Σαρλότ Ράμπλινγκ, τον Ματιέ Αμαλρίκ, την Τζεραλντίν Τσάπλιν, τον Ούντο Κίερ και φτάνει μέχρι τους δικούς μας Αριάν Λαμπέντ και Ανδρέα Απέργη.

Σπαραχτικός ο Πίτερ Μάλαν σαν «Hector», ο οποίος για χρόνια περιπλανιέται μεταξύ των πρατηρίων καυσίμων των αυτοκινητοδρόμων, κοιμάται κάτω από τις γέφυρες και ζει από την ελεημοσύνη των άλλων. Όταν όμως το παρελθόν του αρχίζει να εμφανίζεται ξανά μπροστά του, οι λόγοι για την ιδιαίτερη και σκληρή 'αυτοεξορία' του γίνονται γνωστοί και στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του.

Την ημέρα των γενεθλίων του, ένας πληρωμένος δολοφόνος, o Σνάιντερ, λαμβάνει μία νέα πρόταση για “δουλειά”, να σκοτώσει έναν συγγραφέα, τον Μπαξ. Πεπεισμένος ότι επρόκειτο για μία εύκολη αποστολή, δέχεται να την αναλάβει, πιστεύοντας ότι θα επιστρέψει εγκαίρως σπίτι του για την γενέθλια τούρτα του. Την ίδια μέρα το υποψήφιο θύμα δέχεται, μετά από πολύ καιρό, επίσκεψη από την κόρη του, προσπαθεί να συνέλθει από τις καταχρήσεις της προηγούμενης ημέρας και να την υποδεχθεί καταλλήλως. Από τον Ολλανδό δημιουργό  Άλεξ Φαν Βάρμερνταμ («Borgman») μια μαύρη κωμωδία, το «Schneider vs. Bax»...

Στο «How to win enemies» του Γκάμπριελ Λίχτμαν, ο Λούκας, νεαρός δικηγόρος, αποταμιεύει ό,τι λεφτά βγάζει με σκοπό να αγοράσει ένα διαμέρισμα. Μια μέρα, θα γνωρίσει την Μπάρμπαρα, θα καταλήξουν σπίτι του στο πρώτο τους κιόλας ραντεβού. Ξυπνώντας, όμως, το επόμενο πρωί, θα βρει την κοπέλα εξαφανισμένη και μαζί της όλες του τις οικονομίες. Αποφασισμένος να την βρει, μετατρέπεται σε έναν από τους ντεντέκτιβ των αγαπημένων του αναγνωσμάτων. Χιούμορ και μυστήριο εξ’ Αργεντινής

Ενας βαθύπλουτος Αμερικανός με την ελκυστική γυναίκα του, ένας Βρετανός ντι τζέι με απώλεια μνήμης, δύο Σέρβοι τουρίστες, ένας Λιβανέζος μετανάστης που τον ξέβρασε η θάλασσα, ένας Τούρκος έμπορος και ένα ζευγάρι καλλιτεχνών. Πελάτες όλοι μιας παράκτιας ελληνικής ταβέρνας. Και σύμμαχοι στον αγώνα της ιδιοκτήτριας να κρατήσει την επιχείρηση όρθια μέσα στην οικονομική δυσπραγία και κόντρα στην επιθυμία του αδελφού της να την πουλήσουν μια ώρα αρχύτερα. Στο «Bourek» του Βλάνταν Νίκολιτς συναντάμε τους Γιώργο Νανούρη, Κατερίνα Μισιχρόνη, Χριστίνα Αλούπη, Μάριο Ιωάννου, μεταξύ άλλων.

Ένας ψυχίατρος εξαφανίζεται μυστηριωδώς σε μια χιονισμένη Αμερική του '60 και μονάχα ένας διαταραγμένος ασθενής του φαίνεται να γνωρίζει που βρίσκεται, μα δεν μοιάζει διατεθειμένος να αποκαλύψει την αλήθεια στον διευθυντή της κλινικής που τον αναζητεί. Ο Ξαβιέ Ντολάν, το τρομερό παιδί του καναδικού σινεμά, αυτή την φορά μόνο μπροστά από την κάμερα σε έναν γρίφο - ψυχολογικό δράμα με τίτλο «Elephant Song».

Το «Στην κορυφή του κόσμου» είναι ένα γαλλικό υπερθέαμα χειροποίητου σκίτσου, στα θεματικά πρότυπα της παραδοσιακής λογοτεχνίας περιπετειών φαντασίας.

Τέλος, το ιρανικό «Melbourne» μοιάζει με την «Θηλιά» του Χίτσκοκ αν είχε σκηνοθετηθεί από τον Ασγκάρ Φαραντί. O Αμίρ και η γυναίκα του, Σάρα, ετοιμάζονται για ένα πολυαναμενόμενο ταξίδι διαρκείας στη Μελβούρνη. Θα λείψουν για 3-4 χρόνια σπουδών, πιθανώς ακόμα περισσότερο, ίσως και μόνιμα. Ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους. Αποχαιρετούν τους συγγενείς τους. Μέχρι που συμβαίνει κάτι απρόσμενο που αλλάζει όλα τα σχέδια του Αμίρ και της Σάρα.

Τα τρέιλερ των ταινιών εδώ.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The book of Clarence

The book of Clarence

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Κατά τη διάρκεια της επί γης παρουσίας του Ιησού, ο παραβατικός δίδυμος αδερφός...
15 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos