Νύχτες 15: Επίσημη παρουσίαση

Δημοσίευση: 16 Σεπτεμβρίου 2015, 18:47
Συντάκτης:

Έτοιμοι να ανοίξουμε το πρόγραμμα και να κυκλώσουμε τις ταινίες που θα επιλέξουμε να δούμε;

Το πρόγραμμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, παρουσιάστηκε στην συνέντευξη τύπου από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, Ορέστη Ανδρεαδάκη.

Κάνοντας αναφορά στη μεγάλη επιτυχία του 5oυ Athens Open Air Film Festival, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες και παρουσιάζοντας την αφίσα του φετινού Φεστιβάλ, ο Ορέστης  Ανδρεαδάκης ξεκίνησε με το Athens Film Lab, το νέο παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ - ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης, παραγωγής, και networking, ένα εργαστήριο επεξεργασίας κινηματογραφικών ιδεών και σεναρίων για μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες - επισημαίνοντας οτι είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που δεν εστιάζει μόνο στην εκπαίδευση και την χρηματοδότηση, αλλά και στην εξωστρέφεια, των Ελλήνων κινηματογραφιστών και της Αθήνας ως ευρωπαϊκής σινεφίλ μητρόπολης και τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα industry meeting στην πρωτεύουσα.

Ξεκινώντας την παρουσίαση του φετινού προγράμματος που περιλαμβάνει 239 ταινίες από κάθε γωνιά του κόσμου, αναφέρθηκε χωριστά στο Ελληνικό Τμήμα του Φεστιβάλ και στις 102 μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους ταινίες, εντός και εκτός διαγωνιστικών προγραμμάτων.

Παρουσιάζοντας τις ταινίες Έναρξης («ΝΙΟΤΗ» του Πάολο Σορεντίνο) και Λήξης, («ΝΤΙΠΑΝ» του Ζακ Οντιάρ - Χρυσός Φοίνικας στο φετινό Φεστιβάλ Καννών,) αναφέρθηκε ξεχωριστά σε κάθε ένα από τα τμήματα του φετινού Φεστιβάλ. Το Διεθνές Διαγωνιστικό, με 12 ταινίες που διεκδικούν την ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ, το τμήμα Μουσική και Φιλμ με 8 μουσικές ταινίες -εντός και εκτός διαγωνιστικού- τα  Ντοκιμαντέρ (φέτος περισσότερα από κάθε άλλη φορά), τις Μεταμεσονύχτιες Προβολές, τις Ειδικές Προβολές, τα φετινά Αφιερώματα σε 4 κορυφαίους σκηνοθέτες και τις 20 Πρεμιέρες, ανάμεσα στις οποίες συναντάμε μερικές από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της φετινής χρονιάς. Μία από αυτές, η βραβευμένη στις Κάννες «Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ» του Στεφάν Μπριζέ, ορίζει και την φετινή  ενότητα ΕΥΡΩΠΗ ΕΤΟΣ ΜΗΔΕΝ στην οποία θα δούμε ταινίες που αντικατοπτρίζουν την σκληρή πραγματικότητα της σημερινής Ευρώπης.

Επίσης, αποκάλυψε και την μυστική λέξη που κρύβεται κάθε χρόνο στην αφίσα του Φεστιβάλ και η οποία φέτος είναι «Το Μυστικό» Η φετινή εικαστική παρέμβαση του Φεστιβάλ  επιχειρεί να καταγράψει την διαδικα­σία της απόκρυψης και της κοινοποίησης. Αποτελείται από έξι κατασκευές εμπνευσμένες από το «Κινητοσκόπιο» του Τόμας Εντισον τις οποίες σχεδίασε η εικαστικός Κλειώ Γκιζελή και επιμελή­θηκε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης και οι οποίες θα εί­ναι τοποθετημένες και στις τέσσερις αίθουσες των προβολών καθ’ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ. Μέσα από ένα «ματάκι», ο θεατής θα ανακαλύπτει το μυστικό που κρύβουν.

Ειδική αναφορά έγινε στην προβολή της ταινίας «ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ» του Παντελή Βούλγαρη, την πρώτη καθολικά προσβάσιμη προβολή που θα έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία. Η ειδική αυτή προβολή για τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση θα έχει επίσης και ελληνικούς υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους (SDH) καθώς και ακουστική περιγραφή που έχει γίνει από εξειδικευμένη εταιρεία.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα της διοργάνωσης μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες και νέα για το Φεστιβάλ, εδώ.

Μείνετε συντοσνισμένοι στο MOVE IT, ακολουθούν αναλυτικά αφιερώματα για κάθε επιμέρους section της αγαπημένης μας σινεφιλικής διοργάνωσης που έγινε συνήθεια...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The book of Clarence

The book of Clarence

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Κατά τη διάρκεια της επί γης παρουσίας του Ιησού, ο παραβατικός δίδυμος αδερφός...
1 day

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos